Резервен План, Cut Off, Melekh, Demonwomb, Wolf x Down

Събитието би могло лесно да се окачестви като помрачено, но защо – ще разберете към края. Признавам си, че не знам от къде да започна тъй като съм разочарован от начина, по който се стекоха събитията тази вечер, и може би за това съм така задръстен откъм думи. Понеже хардкорът не е само банди от чужбина смятам, че е редно и необходимо да отдам заслуженото на бандите от България, които се раздадоха на макс и чак след това да ви запозная с развръзката. Чак сега, когато се прибрах и утолих вълчия си глад си дадох и сметка, колко действително загубихме днес, но както обещах, за това после.

Събралите се банди за това събитие бяха достатъчно добри и колоритни, че да заслужат първо на тях да се обърне внимание и чак след това на всевъзможните битовизми. Българските представители бяха събрани по оста Благоевград-Пловдив-София, а локализираните им местонаходжения допринесоха за това в един момент столичният клуб „Grindhouse“ да се стори почти тесен на дошлите да чуят кво-що. Придошлата публика от всевъзможни географски ширини беше многобройна и най-вече (хипер)активна! Поздравления на всички, които се потрудиха, подвижиха, падаха, ставаха и така нататък.

Първи на сцената бяха Резервен План, които по техни думи (каквото прочетох във фейсбук) са останали крайно доволни от вечерта. Има защо, определено! Съжалявам, че изпуснах първата им песен, но наваксах бързо. Звучаха добре познатите авторски парчета, кавъри, лирически отклонения между песните. Абе имаше си от всичко. Супер представяне от тяхна страна, което беше оценено по достойнство и възнаградено щедро от събралата се публика, а тя никак не беше малко. Движението пред сцената не спря нито за секунда, а си пролича и че все повече хора знаят текстовете на песните им, което беше повече от радващо. Заредени с необходимата енергия изпълниха много динамичен сет, счупиха ни краката от движение и ни казаха чао, до следващия път. Дано да е скоро!

След Пловдив дойде ред и на Благоевград да ни покаже кво могат там. Признавам си с ръка на сърцето, че не съм най-ревностния фен на стила, в които са си избрали да творят момчетата от Cut Off или просто ми трябват повече от двете слушания, които имам зад гърба си, че да ги възприема и харесам. Дори и така да е няма как да не отбележа, че вложиха много от себе си и хвърлиха много труд, за да зарадват верните си фенове. Личи си, че го правят с огромно желание и кеф. Това е, което трябва да виждаме все по-често в нашата действителност независимо с какво сме избрали да се занимаваме! Събралата се тълпа за тяхното участие нямаше и минута почивка, ама като цяло не личеше да им трябва. До колкото знам пичовете имат албум от известно време тъй че, ако моите думи не са достатъчни, че да ви зарибят по тях, което сигурно е така, то тогава потърсете от къде да си го вземете и проглушете съседите с него!

Накрая, след Cut Off, дойде време и широката СофиЯ да направи нещо. На сцената беше време да се появят Melekh, а вълнението в публиката нарастваше. До колкото знам, май отдавна не се бяха появявали на сцена. Това сигурно е и причината да се съберат толкова много хора. Струваше си напълно де. Ще се застраховам като кажа, че това ми беше второ тяхно слушане и още не съм съвсем храносмлял песните и текстовете им, но определено това, което звучи си струва да бъде чуто, видяно, усетено и изживяно. Много готино звучене, което създава много приятна атмосфера. Още след първата-втората песен отговорих на въпроса, които сам си зададох – толкова ли са готини, че да има толкова много хора. Кой в днешно време си задава сам въпроси?! Разсъждения на ум, а крайния продукт е само удовлетворение. Обещаха отново да имаме възможност да ги чуем и видим съвсем скоро и може би намекват за съвместният им концерт с Nine ElevenExpectations и Them Frequencies през ноември, но и по-скоро да се случи виждането няма да има никой разочарован.

Тука някъде, ако нещата бяха протекли по план щях да ви разказвам колко готини са били чужденците, колко велик концерт е било, колко сте изпуснали като не сте ги чули и още куп тъпотии, ама тоя път няма. Причината е, че те просто не свириха. Както беше предварително обявено компания на наш’те момчета трябваше да правят Demonwomb от Австрия и Wolf x Down от Германия, но не би. В крайна сметка, групите отказаха да свирят в присъствието на събрала се група хора с противоположни на техните политически възгледи. Разграничавам се от поставянето на етикети и класифициране на хората от едната и от другата страна, защото не ми е това работата, а това, което най-много мразя е да разделям хората на „тези“ и „онези“. Един и същ въздух дишаме – място за епитети няма. Важно е какво излезе от цялата тая случка – двете банди си събраха багажа и апаратурата и си тръгнаха. От тази им постъпка много хора реагираха по противоречиви начини. Някои ги подкрепиха, защото така се правело на запад. Те имат позиция и си я отстояват, което е едно качество достойно за адмирация! Други хора сметнаха, че това е проява на неуважение към дошлите да ги чуят – може би и те са прави. Най-разочаровани са останали хората, които са дошли само, за да чуят „чужденците“, което пък от своя страна е смешно, но това е друга тема за друг разговор, идеята е, че и тези хора имат право. В крайна сметка, аз лично смятам (това може би не само аз го мисля и по този начин сигурно са реагирали още хора), че позиция се защитава по друг начин. А именно като застанеш отпред и кажеш за какво се бориш и седиш отпред докрай, поемайки всички удари, които ти се нанасят. Това са някакви мои лични разсъждения и не ми се иска да тровя никого с тях. Всеки сам избира как да действа, а начина, по който избраха да действат двете банди бе да си тръгнат. Много хора след това ги окачествиха като лигльовци (признавам, че и аз също избързах и първосигнално използвах този епитет за тях, но не след дълго се поправих), нежни, женски полови органи, с липса на мъжки полови органи, но единственото, за което имаха сила „окачествителите“ е да се занимават с биология, а не да помогнат с каквото могат. Единици бяха хората, които отидоха и се пробваха да ги разубедят и, в крайна сметка, да излязат да свирят. Макар всички обещания за мирно протичане на събитието и всички увещавания до свирене не се стигна.
Когато се разглежда едно такова противоречиво събитие мисля, че е редно да се даде гласност и на другата страна. Интересният факт в случая е, че „проблемните хора“  си позволиха да изкажат гласно позицията си и да се извинят на събралите се. Излязоха и казаха каквото имат. Чест им прави това нещо. Такова нещо, за съжаление, не направиха гостите от Австрия и Германия. За нещастие не намериха необходимата смелостта ли, де да знам и аз какво, да излязат от вана си и да кажат на хората какво мислят по въпроса, кое ги спира и най-малкото – да се извинят, ако сметнат за нужно. Извинението в случая се падна да бъде поднесено от човека, които имаше най-малка вина за всичко – организаторът. Но, все пак, всеки сам си избира как да действа. Няма място за съдене и етикетиране, или поне аз няма да го направя тъй като нещата опират до личен избор, манталитет и принципи – така са решили, така са го направили. Най-нормалното нещо е да следваш вътрешната си философия. Лошото в случая е, че за пореден път си пролича, че под фасадата на всичките френдшип-юнити-кура-ми-янко глупости прозира колко инатлив, високомерен, затворен и самосиндикален народ сме. Още по-жалкото е, че имаше хора по-загрижени за парите, които са дали и тяхната безвъзвратна загуба, отколкото за това, което реално се случи. Няколко сериозни автогола си вкарахме и е редно нещо да бъде променено, защото музиката, която слушаме и средата, в която сме няма нужда от подобни неща. Айде със здраве и помислете върху случилото се.

Моментните ми разсъждения може би малко изпреварват естествения ход на действията и може би утре като се наспя някой неща ще разсъдя по по-различен и/или обективен начин. Факт е, че сегашните писаници са продиктувани до известна степен от емоции и разочарование и ако има някой засегнат нека ми прости.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Резервен План, Cut Off, Melekh, Demonwomb, Wolf x Down

 1. angel каза:

  Наистина събитие, което остави доста въпроси, на които малката ни, но смея да твърдя хубава и приятелска сцена трябва да отговори. За мен лично ми стана ясно, че антифа в наши дни означава да си също толкова промит колкото и хората срещу, които се „бориш“. А от онлайн активизъм нямаме нужда. Концертът беше потвърждение, че крайните политически позиции нямат място в хардкора, защото хората, които ги „проповядват“ нямат куража да ги защитят.

 2. youbleedwesmile каза:

  Отстояват позицията си? Заслужават адмирации? Това ли е да си антифа днес? Да бориш фашизма с кликтивизъм? Не присърчавам към виолентни действия, напротив, но да се бяха качили на сцената и да бяха показали позицията си. Пред Grindhouse винаги е имало пет редовни нацита, които никога не са създавали проблеми. Адмирации получават именно те, че са казали, каквото имат. Политика на клуба е да не свирят антифа банди там, а препдполагам и групи, било то с някаква друга политическа позиция. Не отричам, че е по-лесно е да си аполитичен, отколкото да застанеш на някоя страна, но какво е да си аполитичен? Да не ти пука за това, че някой мрази друг, само заради цвета на кожата му. Снощи малко не се свъртах и съжалявах, защото рядко ми се случва да не отбележа присъствие на подобно събитие, но вече се радвам. Трябва да поставя и един друг много важен въпрос, защото накрая се спомена за хора, които били притеснени за парите си. Не ме ме интересува индивидуалния проблем, парите са дадени, въпроса ми е в чии джобове са отишли? При 50 входа са били изкарани 500 лв., немалка сума.

 3. angel каза:

  Отишли са в бандите, които свириха и за жалост и в тези които не свириха. Верно беше използвана тяхната техника, но от там нататък не знам колко хардкор е да ти се плаща за шоу, което пропускаш и дори отказваш да спиш в страната на хората, които са искали просто да те чуят на живо, да си купят твои плочи и тениски, защото харесват музиката, а не са политически ангажирани. В крайна сметка, ако искаш да се занимаваш толкова много с политика влез в шибания европейски или германски парламент. Останалото са убеждения, които да пробутваш в интернет.

 4. Smash Cop Kids каза:

  и вие правите същото ако приравнявате всички антифашисти с немците и австрийците в тоя случай. Пънкът не се прави, за да е аполитичен и трябва обезателно да е радикален. И аз мисля, че всички нацисти трябва да умрат в адски мъки, ама в случая, ако бях на мястото на групите щях да свиря. Защо така се филмираха не знам.

 5. angel каза:

  Крайните политически движения са малоумни и неадекватни в 21-ви век. Дали си ляв глупак комунист или анархист, или националист е еднакво малоумие. И както стана ясно вчера и двата лагера са с еднакво промити мозъци въпреки, че едните претендират да са по-добри от другите.

  • youbleedwesmile каза:

   Не е нужно да си комунист или анархист, за да бъдеш антифашист, достатъчно е просто да не бъдеш безразличен.

 6. Smash Cop Kids каза:

  А кое е адекватно брат? Да очакваш държавата да прави нещо а тебе? Да гласуваш сигурно е много адекватно

 7. nampuk каза:

  Официалната позиция на двете групи за случката снощи, причините и мотивите им да окажат да свирят:

  „Show in Bulgaria was cancelled.

  Because of the presence of a group of Neonazis, we were forced to cancel our show yesterday.

  We are sorry for the people who came to see us. We were very excited for the show ourselves, of going to Bulgaria and celebrating the IHM Radio Birthday. But after we noticed the presence of a person with an apparently right wing mindset (due to an offensive shirt and tattoos), we brought it to the attention of the promoter. In the end, there were about ten of them – partially „Autonomous Nationalists“ from Germany.
  The promoter was unable to remove said people from the show. Their sheer presence is a provocation and a potential danger of unknown severity. In that matter it is irrelevant if they „just came to have a drink“.

  We were told they had a huge backup in the city, knew a lot of people and thus having infiltrated the scene, becoming tolerated – one of them was even described as a friend of the club’s owner.

  All of this made it really hard for us to get a clear overview of the situation and our available decisions.

  A place where Nazis are welcome and accepted is a place where we will always feel insecure and which we will not support.

  The crowd and the promoter played this situation down by calling them idiots or saying that it’s just fashion. At the same time, they were obviously afraid of them.

  From what we were told, it was possible that the Nazis would have become more aggravated when confronted, alarming their comrades, taking over the show.

  In western Europe, especially in Germany, it is much easier to estimate the situation and potential danger. In yesterday’s situation, we however felt powerless and insecure. The only consequence, in order to address these problems, was to cancel the show.

  Hardcore has always had a left wing tendency and is a sub- and counter culture, in which we claim to be emancipatory and open minded. Our values have no common grounds with those of neonazis and other nationalists. While some visitors respected our decision, others felt the necessity to confront us. After one of the Nazis had the opportunity to speak to the audience and defend themselves, the promoter told the crowd our reasons for cancelling the show.

  The reactions of some of the „hardcore kids“ who were sympathizing with these Nazis were more than disappointing. Nazis were turned to simple „Skinheads“ and by that the conflict was depoliticized. We however were called „hippies“ and „unity breakers“.

  In a statement, the Internet community „Balkan Hardcore Unity“ went as far as declaring us as „thieves“. The facts that we took a fifteen hour over-night drive, encountered problems at the border, provided our complete backline to the other local bands and even offered the promoter to take back the money he gave us were simply ignored.

  What made us really sad was that our arguments about Nazi violence were simply laughed at, while in reality, hardcore kids in eastern Europe were stabbed or beaten to death. Giving up the fight is not an option here.

  No tolerance for ignorance.
  No unity with Nazis and their friends.
  Demonwomb / Wolf Down“

  С обръщението си дават отговор на доста от появилите се въпроси и разсейват всякакви съмнения около мотивите им да отменят шоуто си. Смятам, че се даде достатъчна трибуна на двете страни и от тук нататък всеки сам може да прецени чия позиция да заеме, кого да оправдае, кой крив, кой прав и с какви чувства да остане след случилото се!

 8. bager каза:

  Хм … не мога да намеря цитатът – за съжаление „The Story Of Crass“ не е намираема в цифров вид, но си спомням коментарите на Пени Римбаут и Стив Игнорант, че дори предпочитали да има нацита сред публиката, въпреки евентуалните провокации и насилие. Щото ако успееш да предадеш посланието, идеята може да покълне във всяка глава…
  Самият Стив Игнорант се легитимира като бивш наци скинхед.

  Ако си спомняте, UK Subs не си прекъснаха изпълнението въпреки солзотворния газ пуснат от шибани нацита, които си бяха сред публиката…

  Надпис „Вход за кучета и нацисти забранен“ едва ли би свършил никаква работа.

  Тъпо поведение от страна на групите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s