Boxed In

Кой знае какво са си мислили архитектите на огромните мастодонти, всеки един от тях побиращ населението на малък български град. Посивели от дъжд, пек, студ и сняг далеч не контрастиращи с разбитите улици и ориенталската пост-… обстановка. Това е познат пейзаж за всеки живеещ във вторичните кръгове на града. Там, където нощем ти разбиват колата (а понякога и главата), а съседа от Сусурлево невъзмутимо продължава да изхвърля боклуците си в асансьорната шахта. Митичният „сблъсък на културите“ се разиграва във входа ти всеки ден по 3 пъти. В такива моменти разбирам защо хората в България и по-специално в София, чакат с нетърпение т.нар. време за почивка и море, когато (уж) бягат надалеч.

Аз, обаче, не съм от тези, които ще сипят жлъч по столицата. Колкото и нескромно да звучи, съм уловил перфектния пулс на града. Знам неговите привички и правила с цялата им шантавост или понякога строгост. Сраснал съм се с топоса и съм го превърнал в мощен изразител на желания, чувства и симпатии. Не рядко и на омраза и ненавист, възпитани от суровата спартанска същност на сивия бетон. Но понякога и на искрена, детска радост и еуфория, предизвикани от позитивното влияние и мистиката на столичните артефакти и места. Една нестихваща страст, породена от низката, но човешка и първична гордост.

Тясно свързаните с града субкултури, отдавна превърнали се в моден парад на суетата, разчитат на града, но като на фон. Дори да създават нарочен саундтрак… Всъщност, всеки може би го има – някои го заключват в старата и мъдра грациозност на центъра, други в недодяланата грубост на панел(к)ите, кварталите и махалите, трети… Това няма значение. Не и докато не си Boxed In. От скоро, за мен тези две думи изчерпват всяка човешка, градска емоция, въпреки полисната сервилност. Въпреки сценичната аморфност. Нали всички сме градски чада и свързваме всеки свой навик ревностно с урбанистичната среда. Дори той да се зове шопинг на грозни дрехи.

Преди малко повече от седмица един приятел ми подари диск. Каза ми „Вземи го, знам, че ще ти хареса!“ Благодарих му, и тъй като се познаваме, знаех, че няма да бъда разочарован от подаръка.

Бях позабравил еуфорията от това една група да успее да те залепи за стената с първите си акорди. И докато още не е „изгърмяла“ и първата песен, ти да се чудиш какво се е случило. Преди да дойда на себе си, грабнах диска и разтворих вътрешността му. А тя – обложка (чиято предна част виждате горе) и най-обикновена D.I.Y. ксерокопирана книжка. Непретенциозна, съдържаща текстовете на дискографийния албум, кратки, пределно ясни обяснения и всичко това завършва с имената на 4-мата музиканти, автора на графичното оформление и едно „благодаря“. Докато разгледаш простичкия бууклет, лишен от излишности, усещаш как сглобките на блока вече не издържат под яростния напън на ада, изливащ се от колоните. Тонизиращо… Съседите ми вече са добре обучени.

Бууклета е много важен, особено, когато информацията за групата в мрежата и наоколо клони към нула. Той обяснява дълбоката връзка между музиката и текста, между всичко това и идеята. И, разбира се, начина по който тя достига до нас. И това в една проста книжица… Boxed In са такава група. Чак да не повярва човек кога са творили.

Изключително подценена група. Не веднъж съм споделял по адрес на такива банди колко много съжалявам, че са останали почти непознати по нашите ширини. Мой приятел, иначе интелигентно момче, наскоро се кълнеше пред мен в Hatebreed и довода му беше в енергията на американците. Това дори не беше близко… (Нищо лично към техните фенове, обяснението не си го биваше хич. Иначе, бандата е феноменално тъпа!)

Boxed In са Великобританска хардкор-пънк група от Лийдс. Това е всичко, което знаем за тях, барабар с техните издания и имената на 4-мата музиканти : Chris, Nick, Ash, Dingo. Те свирят толкова бързо и разярено, но същевременно подредено и ритмично, че дори не могат да бъдат определени като грайндкор или пауървайлънс. Те не са дори фасткор, не наподобяват и американците Dropdead. Boxed In са UK-HARDCORE група. Достатъчно мръсна, но достатъчно бърза, като преминала през школата на 80-те, със северняшки привкус, но със своето си звучене. Нещо наистина впечатляващо. И по-важното – носител на малко повече от брутална първичност, излята в музикален запис. Нещо там, което 4-мата искат да кажат, да отбележат, да изкрещят на фона на вбесяващо грубия барабанен ритъм! (Такъв, какъвто трябва да бъде, както се бъзикаме : „Като че ли бързо палиш кибритени клечки“).

Лириките и връзката на музиката с идеята са многоцелеви. От мизантропията, често спохождаща всички ни, до социалната тематика и реалността на войната и смъртта. Всичко в едно кратко независимо съобщение от звук и хартия с мастило.

Не вярвам тази група да прекатурне нечий виждания за хардкор, опиращи се до нови кецове и сърф групи, нито да набере стотици почитатели. Boxed In по-скоро са група за пънк носталгиците, които, чрез нея да си припомнят истинското значение на думата хардкор, без да учебникарстваме. Да, онова значение, отпреди хипстърите и инстаграм.

Слушайки англичаните не се учудвам, че издател на дискографийния им албум са Flat Earth Records. (заедно с Crime Scene Rec; Fabric 77 Records; Push Down & Turn). Гласът на истинския и автентичен UK хардкор-пънк, залял половината свят с чиста проба суровост. Тяхното присъствие с групите около лейбъла заслужават най-малко книга!

Меланхоличният диск, оформен в цвят ръжда и черно, съдържа 37 песни лудост, сред които 32 авторски и 5 кавъра. (на Iconoclast (USA), Kafka Prosess (Norway), Mellakka (Finland), Anti-Cimex (Sweden), Discharge (UK)) Малко над 40 минути унищожителна катастрофалност!

След разпадането си през 2005г. Boxed In създават друга британска резачка – War All The Time с членове на Doom и Kito. Но това ще да е отделен пост, при всички положения.

За пиратите не знам дали групата може да се открие за свободно сваляне, нищо не ви пречи да опитате обаче. За останалите, дискографийният диск, вярвам, все още циркулира из пространството, отделете някой лев да си го купите, знам, че е трудно, но няма да съжалявате.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Boxed In

  1. sharp 69 каза:

    Ot kade moje dsa se zakupi tva disk4e , 6toto me grabna?:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s