FTK009: No Omega, Grieved, My Turn, Frenchbulldog

Снощи беше една дългоочаквана вечер за моя милост тъй като се мина време от последния така интересен концерт. Обикновено като има наличие на шведска банда, а снощи бяха цели две, нещата си отиват към погром. Така и стана, общо взето, по всички параграфи.

Хроничните закъснявания на абсолютно всеки хардкор концерт ме накараха да се замисля в колко часа да ида. Във фейсбук беше обявено за 18:00, на друго място за 19:00, а то започна към 20:00 и нещо. Те даже Guns N Roses излязоха на време ха-ха. Лошо няма де, организаторите на събитието се бяха погрижили на посетителите никак да не им е скучно. Имаше пица + всевъзможни и интересни дистрота, които оплътниха огромна част от времето до началото на концерта и паузите между отделните групи. Хубавото в случая беше, че времето позволи да се седи навън до последно и не се изля апокалиптичния дъжд от предната вечер.

Като цяло, изключвайки My Turn, всичко останало около събитието беше пълно с много неизвестни. Да започнем от там, Tigersuit Zine пусна нов, 4-ти брой от има-няма 100+ страници. Пълен е с интересни интервюта, статии, снимки и какво ли още не. Горещо препоръчвам който все още не е успял да се сдобие с него да побърза, че хубавите неща бързо свършват.

Другото интересно нещо за вечерта беше сплита Two Dead Bands на Start Today и Everybody Hates This. Двете банди изкараха сплит със сумарно 5 парчета, а количеството като бройки е доста ограничено. Подозирам, че не са останали повече от 10-15 бройки, ако не и по-малко. Беше обявено, че първите 20 от общо 50-те бройки ще се раздават безплатно, ама аз изпуснах промоцията 😀 ! В крайна сметка сплита е на цена 2 лева, напълно достъпен и определено е ценна придобивка, тъй че ако и на това има любители, за което не се съмнявам, нека побързат, защото може и да нЕма за тях.

Третото ново нещо на хоризонта беше групата Frenchbulldog. Малко не им хванах началото на първата песен, което на фона на всичките 3-4-5 или там колкото изсвириха, не много, си е пропуск. Първо участие за тях на „широката сцена“ и с появата си изкефиха много хора включително и мен, жалко само, че беше толкова за кратко (има няма 10-15 минути). До сега в широкия асортимент от всевъзможни бг-хардкор групи си нямахме много, ако не и изобщо, такива бандi и с появата ѝ нещата придобиват доста по-разнообразен вид.  Групата собственоръчно се определя като, цитирам: „neo-crust/d-beat/post hardcore“, сами можете да си направите извод за звученето им. Съжалявам само, че не успяхме да чуем повече, но дето се вика, те сега набират скорост и на следващото им участие ще успеем да чуем повече.

Дойде време, най-накрая, и за нещо познато, поне донякъде. Гърците от My Turn, идват за трети път в България и определено хората, които ги харесват са се умножили. Те от своя страна също могат да се похвалят с нещо ново – имат ново издание, което носи заглавието Athens, и който е пропуснал и иска да си го вземе съвсем скоро ще има възможността да го направи от добре снабденото дистро на Ugly & Proud Records. Тяхното представяне снощи беше много силно, предимно изсвириха парчета от новото си LP и определено новите неща са не по-лоши от старите, ако не и по-яки. Стегнато представяне от тях без приказки, с много енергия и движение. Като цяло това, което сме свикнали да виждаме. Струват си слушането и съветвам с техните записи също да се сдобиете по един или друг начин, няма да останете недоволни! Отделно вокалът им разполага също с много разнообразно дистро, а повече информация можете да намерите тук и тук. Действайте!

Следващи на импровизираната сцена-рампа бяха No Omega. Шведски мелодичен хардкор ни заля с много голяма сила още от самото начало. Момчетата бяха много ентусиазирани и много енергични и заразиха публиката, която поради неистовата жега малко беше оредяла и пооклюмала. Макар неочаквано възникналите проблеми с микрофона вокалът им не спря нито за секунда с движението и песните, така се прави! Отделно те също могат да се похвалят с нещо ново, преди има-няма 3-4 месеца издадоха LP, което носи заглавието Metropolis и е с убийствен артуърк и като цяло нямам търпение да ви доразкажа кво-що се случи снощи, че да си го пусна. Който не беше снощи на концерта той не се изкефи. Момчетата бяха на привидна възраст около 18, но това винаги лъже щом става въпрос за люде от  Скандинавия и нищо чудно да се окажат по-големи от мен, НО! възрастта няма значение. Другото интересно около тях бе придружаващият ги скейтър Eddie Lindkvist, чиято задача бе да забавлява публиката по време на сета на No Omega, карайки скейт докато момчетата свирят. Ефектно. Проблемите с микрофона се задълбочиха и в крайна сметка последните няколко парчета бяха съвсем без вокали, но мисля, че недоволни няма и няма място да има!

Последни по ред на номерата бяха момчетата от Grieved за съжаление те бяха и тези, които трябваше да се справят с абсолютно отказващият да работи микрофон. Това доведе и до известно забавяне на тяхната част. Бързата намеса на компетентните органи предотврати още по-голямо забавяне или по-страшното – провал. С всеобщи усилия, на запознати с модерните музикални технологии, вокал имаше и купона продължи. Пичовете, почти сигурен съм, са от един клас и това им е помогнало допълнително за така перфектната сработка помежду им. Техният хардкор беше още по-мрачен и емоционален от този на No Omega. Песните им си личеше, че са вдъхновени от лични терзания, а вокалът им, който нямаше празно място по себе си от татуировки, беше със страхотно присъствие на сцената. Възникналите затруднения с техниката не го спряха да се движи и съпреживява заедно с музиката. Тяхното представяне беше сравнително кратко и много стегнато, без абсолютно никакви приказки само песни, песни, песни, до откат. Именно заради това изпълнението им бе съвсем достоен завършек на вечерта!

В крайна сметка, надявам се всички, които не сте били да съжалявате! Беше велико само по себе си и в момента единственият начин да си изкупите недопустимия грях, които сторихте е като довечера дойдете в малката зала на Mixtape 5 и чуете Cruel Hand. Компания ще им правят спящите хардкор гиганти – B.F.D.M. и рок’н’рол, груув, хардкор, траш, кросоувър, ‘ба-ли-му-майката машините Blackmail. Часът е 20:00, парите са 12 лв., купона е неминуем, а присъствието е задължително! 

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s