У.З.З.У.

Понеже някои ме обвиняват заради стила ми и най-вече за това, че винаги започвам отдалеч, днес съм си измислил добро оправдание да го направя. Все пак майстори са само онези, които могат да кажат много с малко думи.

След 17 години съществуване, софийският магазин О.Ч.З. затвори врати. Тъжната новина бе съобщена от много интернет медии и сайтове. С право наричаният „култов“ магазин за столичния ъндърграунд е прекратил дейността си в началото на месец юли. Почти не познавам хора в тези среди, които да не са имали история с О.Ч.З. Независимо дали става дума за касетки с редки или на практика неоткриваеми записи, плакати, тениски, суичъри… или значки, нашивки и пр. Всеки е влизал там, дори баща ми! В най-добрите времена за романтиката по централната малка уличка „Три Уши„, О.Ч.З. и клуб „Три Уши“, накратко наричан „Пънка„, бяха символи. Сега едното със сигурност не съществува, а за клуба не съм чувал нищо от много време.

Каква е връзката между О.Ч.З. и днешната ни тема, освен очевидното, че и двете са съкращения ? Ами ако го нямаше О.Ч.З., едва ли щеше да се знае и малкото, което се знае за една от най-недооценените български пънк групи – У.З.З.У.

У.З.З.У. са българска пънк група от времената на перестройката и ранните 90-те от гр. Габрово. Най-интересното за групата е, че е доста известна като име, но информацията за тях е повече от оскъдна, а словото за тях – доста противоречиво.

Когато бях малко пишлеме в моите среди се наблягаше главно на Д.Д.Т., Кокоша Глава и Нови Цветя, що се отнася до бг пънк групи, но У.З.З.У. бяха доста цитирана банда. Все тая де, за да се сдобия с тях трябваше да търча до О.Ч.З.-то, където на една касетка чух и други интересни състави с такава насоченост, за които мисля да говоря по-нататък. По-късно масовата поява на явлението интернет не спомогна много за обогатяване на знанията ни за групата, но поне записите им оцеляха.

Текстовете на групата може да звучат идиотски, засягайки теми главно около пиячката и купона, но никога не трябва да се забравя, че това са едни от пионерите в стила по нашенско, а те не са имали много богат допир до тонове музика. Важното е, че музиката им звучи искрена и истинска, за разлика от разни други бълвочи, които ни обливат днес. И макар и записите да са с ужасно качество, духа на „мазето“ е много по силен от всяко студио, записващо най-чистите звуци на земята. Нищо такова, двете демота от 1988г. и 1992г. притежават специфичната енергия и първичност на пънк рока. Пък и си е наше, което го прави още по-яко.

И така, сдобих се и аз с У.З.З.У. срещу някакви си там левчета и побърках баба ми с „Аве Пънк„. После групата бързо ми писна и не си ги бях пускал от години. От време на време се присещах да проверя в нета дали случайно не е излязло някакво по-стабилно инфо за габровци, но уви, нищо такова не се случва вече може би 10-та година, откакто се интересувам.

Интересна легенда, обаче, е тази, която гласи, че при посещението си в България легендарния John Peel взел записите на У.З.З.У. и дори ги е пускал в своето предаване по радио BBC. Всичките ми опити да открия дали е вярно на това бяха убити още в зародиш.

И така… според мен У.З.З.У. са група, за която трябва да се сещаме по-честичко. Въпреки, че съм сигурен, дори убеден, че днешните хлапета нямат представа за тях.

Щеше ми се да ви представя записите, но с голямо учудване видях, че в пространството циркулира диск „Няма Бъдеще“ (1988-1991), разбира се, продаван от познатия ви, най-вероятно, г-н Ивайло Тончев.

P.S. Системата нещо не харесва българския видео сайт вибокс, за това редовното поздравче ще дойде така : У.З.З.У. – Аве Пънк

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to У.З.З.У.

  1. ico panev каза:

    я драсни някой ред на мейла ми, мисля че имам подробна информация за уззу 🙂
    mrvoland@gmail.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s