CCCP – Fedeli Alla Linea

Скука. Малко по малко, отново изчерпах доверието си към съвременната музика, която независимо от „лейбъла“ си, отново посивя пред погледа ми. Всичко ми изглежда толкова излишно, ненужно и отегчително претенциозно, че за пореден път се вкопчих в познатата Crass-ова реплика „punk is dead„. Това ми изглежда чуждо и студено… не намирам смисъл, а понякога се усещам, че в мен се заражда отвращение и чувство на дистанцираност. Преядох с големи порции от евтиния домашен цирк, а и си давам сметка, че няма кой да ми върне ресто за безвъзвратно загубеното време. С досада и голяма доза лично недоверие дочитам и изслушвам впечатления от това или онова събитие. Дълбокото разочарование ме хвърля в безбрежната меланхолия, а единствените „обувки“, които са ми по мярка, далеч не са в крак с модата.

За това свръщам поглед към нещо, което със сигурност ми носи топлината и емоцията от преди.

Днес ще си говорим за най-известната и популярна италианска пънк група на 80-те години на миналия век. CCCP – Fedeli Alla Linea

CCCP – Fedeli Alla Linea или за по-кратко само CCCP се събират през далечната 1982г. в Берлин, Германия. Името, както може би си личи, идва от познатото Союз Советских Социалистических Республик.

Използвайки минимални и повтарящи се китарни рифове, дръм машина и ангажиращ вокал, CCCP се приближават по-скоро до Crass и английската анархо-пънк сцена, но от друга страна групата има толкова уникален и личен звук и стил, какъвто до този момент не е бил познат на пънк групите в чистото значение на термина.

Създатели на групата са вокалистът Giovanni Lindo Ferretti и китаристът Masimo Zamboni. В началото групата прави концерти в северна Германия, преди да се върне в родна Италия…

След като се завръщат от странство, оригиналния състав на групата записва и издава първият си 7“ – „Ortodossia“ за легендарния Attack Punk Records през 1984г., последван от 12“ – „Compagni, Cittadini, Fratelli, Partigiani„. Първото LP идва през 1986г. и се именува – „Affinità-Divergenze Fra Il Compagno Togliatti E Noi (Del Conseguimento Della Maggiore Età)„.

Други членове на групата през нейното съществуване са : Umberto Negri, Ignazio Orlando, Carlo Chiapparini, Antonella Giudici, Danilo Fatur

CCCP – Fedeli Alla Linea създават огромен скандал в Италия през 80-те години. Това се случва заради идейната про-съветско-комунистическа концепция на бандата, която е в пълен разрез с икономическия бум на Ботуша по това време и силните про-американски и западни лобита. CCCP провокират обществото с вечни нападки към митовете на капитализма и западният начин на живот, причислявайки се по-скоро към другия лагер (включително и мюсюлманския свят), благодарение на анти-конформисткия си подход на използване на съветски, социалистически имидж и символика.

През 1990г., след падането на Берлинската стена и колапса на Източния блок групата сменя своето име, своят имидж и на практика престава да съществува в познатия си досега вид. CCCP – Fedeli Alla Linea остава в миналото.

За своя стил, CCCP казват, че са Musica melodica Emiliana / Punk filosovietico. Мелодична Музика на Емилия-Романа (италианска провинция ; там се случиха големите земетресения, които взеха жертви напоследък…) / Про-съветски пънк.

Моят личен сблъсък с CCCP ми напомни за първите ми допири с Crass, да речем. Чудех се какво се случва. Едно е сигурно. Тази група, подобно на не много други изисква. Музиката им не става просто за фон, нито може да бъде изконсумирана така бързо. За това препоръчвам на хората, които имат желание да ги чуят да се подготвят. Лични текстове на екзистенциални теми и объркваща, некоординирана емоционалност…

След 90-та година CCCP си сменят името на C.S.I. – Consorzio Suonatori Indipendenti. След това поемат по съвсем различен курс, насочвайки се към експериментален рок и др.

Снощи, докато наблюдавах как се издига златния диск на почти идеално кръглата луна над Паметника на Съветската Армия си мислих колко са групите, които са ми донесли такава емоция… Не са чак толкова много. Но всичките са пионери. Сигурно има някаква връзка.

Завладяващото усещане, познато ми от ранните тийнейджърски години ме обвзема от първите акорди на LP-то на бандата и тревожно алармиращият позив на вокалиста – „ЧИ ЧИ ЧИ ПИ!“ (италианския прочит на СССР) през изумителната мелодичност и изчистеност, комбинирана с елементи напомнящи на Православни песнопения в Noia чак до шизофреничната тревожност в Emilia Paranoica. Италианският език позволява правилно и чисто артикулиране и една много, много специфична мелодика, която често може и се оказва водещ фактор.

И визуално и по други поводи бандата ми прилича на една българска група, но все едно не съм го казал, защото ортодоксалните ѝ фенове сигурно ще ме пречукат с камъни…

Ориенталско-арабските мотиви привнасят модерен, иноваторски облик на легендите, вдъхновили изпълнители като Marlene Kuntz, Massimo Volume, Offlaga Disco Pax и други.

Това, което ви остава е да си я намерите…

За колекционерите бързам да кажа да забравят да се сдобият с оригинални издания, освен ако не са си продали най-малко колата. (Ма’ни я тая стара бричка и без това не си заслужава… 🙂 ). За всички останали, които на практика са всички след предното обобщение интернет все още предлага някои възможности.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to CCCP – Fedeli Alla Linea

  1. sharp 69 каза:

    Nqma da te prebiem s kamani , spoko!Prodaljava6 da me iznenadva6 priqtno!;))

  2. Pingback: C.S.I. | SofiaRebelStation

  3. Pingback: Пролетарии в клуб „Нов Берлин | SofiaRebelStation

  4. Pingback: Места за музика: Villa Pirondini, там където приключва историята на CCCP | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s