Lose the Life ; Expectations ; Bright Sight ; Lapsus Linguae /13.05.2012 – Sofia/

Окей, трябва да си призная, че нямах намерение да ходя на т.нар. „Концерт изненада“ на For The Kids и Ugly & Proud records. Абсолютно нищо лично, но след петъчната забава бях решил да си дам известна почивка. Разбира се, както подобава столичните ентусиасти, които онзи ден са пътували до Пловдив нямаха намерение да използват неделята по предназначение и в крайна сметка бях почти изнуден с репликата „Шведите са страшни, идвай„.

Очевидно Lose The Life са направили силно впечатление още на концерта в Пловдив, състоял се в Събота.

Нямах много избор и поехме по пътя към добре познатия на всички, надявам се, дом на столичната хардкор-пънк, олдскул скейтбординг среда – Grindhouse. Вече не веднъж е говорено за зверските партита, които стават там, а вчера забелязах и още една „подробност“, която е от скоро, а именно облагородяването на пространството отпред клуба. Тази сериозна заявка за топлите месеци на практика означава, че вече е създаден обходния диагонал между Pork Pie и Grindhouse. По-всичко си личи, че условията за постоянно добро настроение са създадени. Останалото си зависи от нас…

Назад към вчера… Есенните температури не попречиха на ентусиасти да се стичат към клуба още преди 18.00ч. Як саундтрак, студени напитки от бара, по всичко си личи, че забавата е гарантирана. Хубаво е да виждаш приятели и познати лица в топла и ведра обстановка.

Хубавото на подобен тип ъндърграунд концерти е, че са напълно D.I.Y. Виждаш с очите си как всичко се случва пред теб, от подготовката на клуба, до настройките на апаратурата, с която разполагат групите и организаторите. Всичко става на момента, с много ентусиазъм и желание.. и най-важното абсолютно D.I.Y.

От завързаните с изолирбанд микрофони за касата, до мини-пултчето, отговорник за звука на целия концерт – технологията и майсторлъка са точно толкова важни, колкото и задружността и общото желание нещата да се случат. Далеч от „светлините на прожекторите“, образно казано, симпатичното в такива мероприятия е, че се случват на правилното място по правилния начин, а това е факт дори и само заради огромните дози позитивизъм, които обгръщат средата.

Крайно време е лайфът да започне.. голямо закъснение, голямо нещо. Първоначално обявеният за 18.30-19.00ч. концерт започва с повече от час закъснение. Но действително е по-трудно да си в план-график, когато неща от сорта на прибирането на билиярдната маса се оказват не лека задача, буквално и преносно. Но, разбира се, в това е и чара на концерти като вчерашния.

Голямото ми учудване бе в това, че непрестанно идваха хора. Не мога да кажа, че тълпата бе огромна, но определено надвишаваше това, което аз очаквах като посещение.

Време е за Lapsus Linguae да започнат. Честно да си призная, когато напът към грайндхауса разбрах, че те ще откриват концерта се радвах, че ще успея най-накрая, след 4 неуспешни опита да ги видя на живо. Кръст-грайнд-пауървайлънс четворката произвежда особена магия. И тъй като тя определено не е в техническото изпълнение на тяхната музика, очевидно е някъде другаде. Силно съм впечатлен от искреността, която струеше в максимално опростените конструкции, изсвирени от групата.  Своеобразните кавъри на групи като DooM и Siege предизвикаха бурни аплодисменти. Авантгардното, пауървайлънс поведение на вокалиста, който не представи нито групата, нито което и да е от парчетата, плюс черния им пънк-траурен изглед  предадоха визуалното им послание успешно. С антагонистичния си имидж, Lapsus Linguae, обаче и шокираха някои…

Следващите са Bright Sight. Сглобяване на инструменти. Чек на място. Бърза и стегната работа по подготовката на сета. От момчетата винаги е струял особен вид професионализъм. Междувременно са пристигнали в общи-линии последните посетители, които се подготвят да изгледат софийската пънк-рок шайка. Няма кой знае какво ново да се каже за тях, което вече не е казвано. Истината е, че бандата си разбира от работата във всички смисли на думата. Макар и очевидно да имаха проблеми с прекалено D.I.Y. техниката, с която бяха въоръжени, Bright Sight се справиха без никакви грешки и зарадваха своите фенове, които в края на техния сет не се сдържаха и нападнаха микрофоните.

В противоположния ъгъл на залата шведите от Lose The Life плюс Ugly & Proud Recs предоставяха възможността да се закупят дискове и плочи от дистрото, тениски и книги на политическа тематика и пр. мърчандайз. До някое време отзад имаше и известни количества веган храна, което се превърна в традиция за някои концерти…

Bright Sight привлекоха погледите и фото-обективите и веднага след това дадоха път на Expectations. Само преди два дена отново обсъждахме изпълнението на мелодичната пост-хардкор група. Подобно на тогава, отново на ниво, мрачни, бързи, но вдъхновяващи парчета, изглежда всички са доволни от това, което виждат и чуват.

Както казах концертът доста закъсня. Това ме постави за първи път от много време насам в доста неприятната ситуация да си поглеждам често часовника с надежда по-скоро да видим митичната шведска стрейт-едж хардкор група. Доста бързо след епичния, даже направо епохален край на сета на Expectations, гостите ни от Швеция Lose the Life вече бяха готови да направят своя бърз саундчек.

Когато зависиш от обективни фактори, трябва да се съобразяваш. Точно това бе и причината да чуя едва 3-4 парчета от хедлайнерите на снощния концерт. Колко жалко. Но всъщност, бутилката хубаво вино се разпознава по първата глътка на дегустацията. Надявам се, стрейт еджърите да не ми се разсърдят за сравнението. Впечатлението ми от тези 3-4-5 парчета бе много добро. Бърз, стегнат, техничен хардкор, когато трябва разнообразен, когато трябва шумен… Активистите за свободна Палестина бяха предложили на масичката си за мърч достатъчно политически материали от книги до стикери и тениски.

Тук някъде приключва, за съжаление, моя разказ. Надявам се вечерта да е приключила подобаващо. Всъщност, сигурен съм в това. За разлика от есенното време, настроението бе доста по-добро.

Ето и кратък видеоматериал от участието на шведите :

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s