Last Hope, Brothers in Blood, Blackmail release show /11.05.2012/

Засиленото очакване около уникалното за България промо на цели три групи насити атмосферата в последните няколко дни. Високите очаквания заедно с широката заявка за присъствие са „филм, който сме гледАли„, дет’ се вика.

Комбинацията от факторите Петък + Mixtape 5 + Цели пет софийски хардкор групи + милостиво време дава предсказуем зловещ резултат на уравнението. /Вижда се и някаква специфична мантра към числото пет/ Пък и за мен, специално, все още е пресен спомена от искрената зверщина последния път в същия клуб. Ето защо позитивната ми нагласа бе преобладаваща.

И така вечерта започна под златния софийски залез в градинката над подлеза на НДК, където по стара, неизменна традиция, протичаше процес на социализация, придружен с активна употреба на слабо и силно алкохолни напитки. Твърде уютния подлез, също бе приютил очакващи началото на забавата. Така нареченият „подлез на дискотеките“ не веднъж е ставал свидетел на изтъпления, но вчера, до минути преди началото нямаше вид на домакин на едно от най-големите събития напоследък.

Концертът стартира със стандартното, почти неусетно закъснение от около час. Първи на сцената трябваше и в крайна сметка се появиха Blackmail. Столичната група, която става на една година издава първия си запис, което е и част от повода за вчерашния купон. Софийските Leeway не успяха да се израдват на пълна зала, но… Но за сметка на това тяхната публика се „израдва“ на ужасно озвучение. В течение на сета озвучителните проблеми бяха изчиствани. Това, обаче, не попречи на Blackmail да зарадват своите фенове с нови и стари парчета в концерт номер 13 за групата. Който е изпуснал да си купи техния диск, може да го направи на концерти, вероятно, или чрез самата група. Струва си.

Без съмнение една от най-приятните части в тези концерти е фактът, че накъдето и да се обърнеш виждаш приятели и познати. Така времето между групите минава неусетно, а конкретно вчера, трудно се намираше време, пък и пространство за бърз обход на голямото количество мърч, стоварено в горния край на залата.

Както се бъзикахме с приятели – излизат Expectations и почва да вали дъжд. Любимата група на голяма част от женската половина е отдавна наложила се, водеща банда. Съмнения около изпълнението им не може да има, освен, че Expectations също споделяха проблемите с озвучението на Blackmail, но вече в понамален мащаб. Есента на българската хардкор сцена също издаде наскоро своето първо издание, което все още се намира тук-там. Иначе, залата вече се понапълваше, а пред сцената се забеляза и първото по-сериозно раздвижване. Момчетата от групата зарадваха своите фенове с професионално изпълнение на познатите парчета.

С напредване на времето и бавното приближаване към кулминацията на вечерта, все повече хора прииждаха, а голямата зала на Mixtape 5, започваше да прилича на арена на дългоочаквано зрелище. Организацията на входа позволяваше бързо и безпроблемно влизане и излизане от залата по време и между сетовете на групите, което е голям плюс. Също така, впечатление направи добре работещата и мощна вентилационна система, която можеше да поеме топлината от телата на всички посетители и значителния цигарен дим. Нещо, на което не съм обръщал внимание друг път…

Дойде време за Redound. Най-добрата оценка за групата е одобрението на публиката и техните фенове. Движението пред сцената започна да става постепенно от периодично към константно. Докато бандата дънеше колоните, на бара се разливаха студени напитки, а градуса на настроението се покачваше непрестанно и в права, висока корелация с разливащия се алкохол. Redound раздвижиха сериозно посъбралата се тълпа и отстъпиха мястото си на една от хедлайнер-групите – Brothers In Blood.

Времето напредваше, а паузите между групите ставаха все по-големи. Това даваше възможност на всички пред сцената да посрещнат всяка следваща група с нови сили. А когато става дума за Brothers In Blood това е напълно задължително. Без никой да иска субективното ми мнение, но при положение, че така или иначе в момента точно него изразявам ще си позволя да кажа, че групата беше просто най-добрата за вечерта. Без нищо лично към никой друг, най-малко към големия повод за вечеринката – Last Hope, но просто брадърсите изкъртиха ужасяващо и смразяващо. Стари и нови песньовки, адски много енергия и искреност върнаха олдскуул атмосферата и усещането за нещо истинско, далеч от циркаджилъка. Ураганът разразил се пред и на сцената бе с вдъхновяващи размери. Новият материал на Brothers In Blood е изключително силен, автентичен хардкор-пънк. Момчетата изпитаха технически проблеми, които спряха сета им за известно време, но за щастие това не ощети публиката откъм парчета. Колко жалко, че все по-рядко ги виждаме, но това има и своите плюсове от друга гледна точка.

Много е интересно да наблюдаваш как различните групи привличат пред сцената различни хора, своите фенове, които обикновено са колкото еднакви, толкова и различни. Когато, обаче, всички се съберат на едно в трескаво очакване, вариантите за това, коя група ще излезе не са много. Ако трябва да сме съвсем точни, най-често това са Last Hope.

„Гордостта на столицата“, „Най-известната БГ хардкор група“, „Най-разпознаваемата банда“… епитетите могат да продължават до безкрай и всичките са верни. Last Hope са наистина уникалното присъствие в родната сцена, а издаването на всеки техен следващ албум е очаквано събитие с много, много висок ранг. Такова беше и вчерашното. Още с първия акорд, колоните в Mixtape 5 се разклатиха, а настилката пред сцената бе готова да се разцепи с грохот. Съркъл пит, пого, мошпит, стейдждайвинг – нищо от „танците“ не липсваше, даже напротив. Женското присъствие бе представено дори от полу-професионална танцьорка на сцената, която привнесе колорит със самодейните си движения и въпреки подканите да слезе не се отказваше. Относно албума – новите парчета на групата наистина са добри, а важното е и че бяха добре презентирани. По самоубийствения темп на движение под светлините ставаше ясно, че наистина ставаме свидетели на голяма работа. Last Hope представиха нови парчета и интересни фючъринги плюс някои неотмиращи класики, които бяха достатъчни, за да може публиката да покаже лоялността си към своите любимци. Албумът на хедлайнерите бе изчерпан по-рано вечерта, но бе дадено обещание за още бройки в най-скоро време. Разграбен като топъл хляб и изконсумиран на живо, албумът на Last Hope и неговата промоция, определено се превърнаха в главно събитие.

Концертът не можеше да продължи с тези темпове още дълго време, за това и най-логичното бе да приключи в правилния момент. Край на концерта, разбира се, не означава край на вечерта, но означава поне почивка за краката на всички стояли или движили се в часовете между 19.00 и 00.30ч.

Пет групи в Петък срещу Събота в Микстейп 5. 3 промоции, много емоции за феновете на отделните групи и як купон почти до зори. Това е равносметката.

 

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Last Hope, Brothers in Blood, Blackmail release show /11.05.2012/

  1. Pingback: Cruel Hand, B.F.D.M., Blackmail | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s