Magazine

И настана гробовно мълчание наоколо. Би ми се искало да кажа, че това е затишие пред буря, но понеже никой няма да ми повярва ще предприема тактиката на самообвинението и ще кажа – ДА, ние сме мързеливи скапаняци, които от наситения с нищо-правене бохемски живот не можем да намерим време, за да зарадваме многомилионната тълпа почитатели на тази страничка с един, два смислени поста. И понеже никой от вас не се е разплакал от нашата липса, реших с драматичният си подход да измия поне малко от общия срам. Поизпуснахме туй-онуй, но не е толкова фатално…

Няколко позитиви – месец Май сме, „законно“ може да си носите късите гащи, а и градинките вече са задължителна част от денонощието на всички нехранимайковци и скитници. В такива моменти, особено след залез получавам странни флашбекове, изпадам в силно еуфорично състояние и изобщо „feeling like I’m almost sixteen again„, дето викат Buzzcocks, които имат и косвена връзка с днешната ни тема.

А тя се именува Magazine.

За Magazine разбрах, разбира се, от „жълтата“ компилация, не веднъж цитирана тук, като първоизточник на много групи в познатите ни жанрове от края на 70-те и началото на 80-те години. Всички групи и техните знакови парчета в онзи кофти-записан диск са ми направили силно впечатление в детските и тийнейджърски години, като Magazine също не са изключение.

Прекарвайки поне един доста тъмен new-wave период си давам сметка, че едни от виновниците за това са британската пост-пънк група.

Създадени през 1977г. от бившия фронтмен на Buzzcocks Howard Devoto (Devoto напуска Buzzcocks след само едно издадено EP) и китаристът John McGeoch, Magazine се превръщат в една от най-влиятелните великобритански групи. Изстрелвайки се в небесата с превърналият се в последствие в абсолютна класика сингъл – Shot By Both Sides, момчетата успяват да реализират 5 албума преди разпадането си през 1981г.

Други членове на оригиналния състав са басистът Barry Adamson, кийбордистът Dave Formula, с който Howard Devoto в последствие работи по соловия си проект, и барабанистът John Doyle

През 2009г. Magazine се събират за половин-дузина лайфове в оригинален състав, с изключение на китаристът Noko, който заема овакантената позиция. През 2011г. бандата показва отлични взаимоотношения и издава албум, 30 години след последния им.

Музиката на групата продължава да бъде влиятелна и днес. Със значителната основа на класическия пънк и ню-уейва, иноваторите комбинират своите корени с авантгарда и поп музиката от онова време. Дълбоко повлияни от Magazine, кавъри правят групи и изпълнители като Radiohead, Morrisey, My Friend the Chocolate Cake, No Fun At All, Ministry и др.

Запомнящото се физическо присъствие на Howard Devoto е водещо за групата…

Към казаното до тук мога само да добавя относно живописните обложки на групата, които като че ли оживяват заедно с музиката им…

За финал ви предлагам класиката :

За колекционерите, нашата любима „социална“ мрежа discogs.com предлага някои не лоши варианти – проверете, а за пиратите групата е широко достъпна из интернет пространството.

 

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s