C4, B.F.D.M., Piranha

За пореден път се случи, че отговорите на въпросите „какво очаквах“, „какво планирах“ и „какво стана“ се измениха коренно само в рамките на няколко часа. Така във вчерашния следобедно лежерен слънчев мързел, разсъждавах, че вдигането на оборотите трябва и ще бъде в разумни граници.

А тя к’ва стана

Петък вечер бе предназначена за една много специална среща на софийската хардкор-пънк сцена. Алекс /Чиката/ от Last Hope, C4, Radio Tangra Mega Rock, който вие познавате, имаше рожден ден (Честит Рожден Ден на патерици, Чика), а в подлеза на НДК в Mixtape 5 се планираше едно кротко и методично клане.

Така след загрявка под формата на няколко бири вече започва да се понапълва митичния за софийските тийнейджъри от Люлин и Обеля подлез. Малко след 21.00ч. вече замирисваше на голям концерт. Навсякъде приятели и познати лица си допиваха напитките в подготовка за хита на сезона… а той, Piranha, разбира се.

Ултра популярният, сравнително нов проект за българската сцена, събиращ в себе си динозаври на хардкора и пънка (и скейтбординга 🙂 ) все по-често става повод за разговори. Оценките, както винаги, повече от положителни. Клубът се раздвижи, напитките се разливаха, хората пееха. Няма как да е иначе. Скейтбординг, профанско поведение, класически пънкрок – това е Piranha!

Междувременно някои хора му изпуснаха края с бирите, докато други тепърва идваха. Сигурно е, че стартът на купона е даден, не липсва настроение, движение и пр.

Следващи в редичката бяха B.F.D.M. Замислям се, защо изобщо е нужно да коментирам такива групи. Който знае кои са те, усеща и разбира посланието им, той е посветен в идеята B.F.D.M. Вчера вечер просто бе една от онези вечери, в които те дадоха на публиката това, което имат, това за което е предназначена тази група. Съдя за това по енергитичността, наелектризирането на хората с излизането им. Много нови, стари парчета раздвижиха предните редици. А завръщането, макар и за една песен, на Кимура бе смразяващ момент, като изрязан с ножица от лента на отминали години, и измежду телата на подскачащите и блъскащите се можеше да се види един състав, който олицетворява напълно това, което наричаме с някакви думички, хардкор например. Шоуто на бандата продължи не много дълго, за да проправи път на очакваните и широко-обичаните C4 и рожденникът Алекс – Чиката.

Mixtape 5 се напълни стабилно. Очакванията за широко посещение бяха изпълнени. В почивките между групите, хората не спираха да се забавляват, прихождайки между тоалетната, подлеза и малката зала. Текучеството пред входа бе хипнотизиращо.

Обратно в тъмната и вече позапотена зала, C4 вече излизаха на сцената. Под бурните аплодисменти на публиката, директният, добре познат ни рокендрол етитюд, доведе почти моменталически до още една кратка пауза, за отстраняване на технически проблем. Скоро, обаче, групата бе на 100% на линия, което и бе времето за пореден път да докажат името си. А това естествено е неоспорим факт. Подобно на пластичен експлозив, взрив на пред и около сцената. Химните на С4 се пеят с пълно гърло в опита си да се спасиш да не бъдеш прегазен. Опасността от последното е голяма, а измежду хората вече се търкалят празните кенове от бира. В миг, като че ли сетът на софиянците отиде към завършване, с никому не изненадващ край. Който е бил на техни концерти знае за какво говоря. Под, над сцената настъпи хаос. Междувременно се забелязваше Шута, вокалистът на Piranha да стърже на китара под светлините на прожекторите, в типичен негов хумористичен стил. В миг концертът приключи, което бе и най-добре премерената доза хардкор-пънк в последните месеци наоколо.

Както се очакваше концертът бе разбиващ, а както предположих малко преди това нещата не могат да завършат просто така. За това всичко приключи с ледените n-на брой бири и с пълно гърло под балконите на софийската буржоазия за италианската класика Laida Bologna. Това е и моят поздрав за вас с пожелание за повече такива концерти и до нови срещи.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to C4, B.F.D.M., Piranha

  1. angel каза:

    И нито дума за пърформанса на басиста на C4? Срамота 😀

  2. angel каза:

    Изнесе целия концерт на плещите си 😀

  3. Топузов каза:

    Павката ВЪОБЩЕ не беше пиян!

  4. Pingback: Last Hope, Brothers in Blood, Blackmail release show /11.05.2012/ | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s