Terror / Death Before Dishonor / Take Offense

Както е известно на повечето посетители тук, които вероятно са били на споменатото вече в заглавието събитие, снощи София беше пометена! Взривена, разбита и каквото още там се сетите. Който е присъствал може да се чувства свободен да потвърди думите ми. Станахме свидетели на нещо от особена величина за нашата сива реалност. Снощи три големи групи ни показаха как го правят в Америка и ни оставиха да си задаваме остарелия, но актуален въпрос „как ще ги стигнем американците?“. До преди да започна да творя се питах има ли смисъл изобщо да бъде писано за този концерт. Името говори достатъчно – Terror, Death Before Dishonor и Take Offense, но все пак, така и така съм почнал, айде да ви върна назад във времето и по-точно – вчера по това време.

Нищо необичайно не се случваше пред клуба, в София, а дори и в България в неделната привечер, единственото по-интересно бяха няколкото мача вървящи по телевизията. Обстановката пред клуба ни е добре позната – шепа хора (примерно 200, айде може и 100+, зле съм с числата) седят отпред, обменят информация, подкрепят се с всевъзможни напитки и тръпнат в очакване да се почне, дет’ се вика. Без много, много да се чака, се почна малко след обявения за начален (20:00) час. Първи на сцената бяха Take Offense, младежи от Калифорния до колкото разбрах, които преди да започнат да свирят по-запознати сравняваха и доближаваха звученето им до това на Suicidal Tendencies, а бърза справка в интернет сочи, че много други пък ги сравняват и с Cro-Mags. Е.., малко се изхвърлят. Вярно, готини са момчетата и то много, ама чак пък с тия групи, окей де, може. Бърза, енергична музика звучеше от колоните и може би тука е хубав момент да спомена, че звукът беше убийствено як! Поздравления за виновниците звученето да бе толкова чисто и отчетливо. Та, обратно за групата – без много да му мислят загряха публиката подобаващо, а насъбралите се хора пред сцената, макар и не толкова много, се забавляваха до краен предел, а по лицата им изглеждаше, че това, което чуват е това, което им се иска да чуят и определено им харесва! Мелодичният им сет все пак трябваше да приключи, за да дойде ред и на следващите, но това, което Take Offense оставиха у събралите се са само позитиви. Поне в моята хардкор философия те се вписват в графата „обещаваща банда, която си струва слушането“

Стига толкова за първите, да излизат вторите, че публиката иска третите. Ред беше на Death Before Dishonor, за трети път и втори подред, да взривят публиката. Личните ми сантименти към тази група остават на страна и ще се опитам да съм обективен, ама мисля, че никой няма да ми се разсърди, ако кажа, че са брутални! Публиката вече стабилно се беше събрала и всичко беше налице – тълпата се раздвижи. Още с първата нота излязла от колоните се започна с вилнеенето пред сцената и се спря чак след добре познатия кавър на Cock Sparrer (England Belongs To Me), само че в бостанския му вариант – Boston Belongs To Me. По щастливите реакции на слушателите личеше, че тази песен е един достоен завършек за частта на бостънските хардкор машини.  Вътрешната ми интуиция подсказваше, че именно с тази песен ще завършат участието си и бях прав, а някъде по трасето се чуха песни като Break Through It All, Count Me In, Betrayal и т. н. – все яки парчета! В продължението на сета си, групата не спести и редовните суперлативи за родната публика и още в самото начало ни „набедиха“ за луди, ама мисля, че си заслужихме титлата ха-ха.

И след това стана тежко. Дойде ред на Terror, като именно в тази част става трудно за писане. Реално, ако просто уголемя и удебеля шрифта и просто напиша Terror май ще съм достатъчно изчерпателен и дори, може би, ако реша да пиша нещо допълнително само ще разваля усещането, ама все тая… каквото – такова. Чакането на тяхното излизане беше един удобен момент да поседна и да позволя краката ми малко да починат, защото след това възможност няма да имам. Дори без да влизам в отворилия се ад пред сцената краката ми, а и не само, понесоха достатъчно щета за една вечер. Малко след 22:00 началото на края на вечерта бе дадено. Terror засвириха и в синхрон събралите се вече стабилна бройка хора (е тука вече мога да кажа 200, макар да бяха много повече :D) започна да се раздвижва. Не бяха нужни много покани от Scott Vogel за стейдж дайвове, за да станат факт заедно с всевъзможни други форми на куфеене. От колоните звучаха добре познатите ни парчета, а сред публиката дори се завъртя и една бутилка Jim Beam, лично дадена от вокала на хардкор легендите по случай рождения ден на Тангра с ясната заръка тази бутилка да мине през максимално много хора. Е, през мен не мина.. жалко! След кратката почивка за наздраве нещата продължиха по старому до малко преди 23:00, ако не ме лъже, иначе вярната ми памет. Странно, но факт, групата реши да си спести бисовете и да си ги отнесе в Америка или където там отиват след визитата им в София, но вечерта далеч не беше свършила.

В тоя момент е редно да вмъкна една реклама – който няма фейсбук е загубил тоя път. Абе, едва ли, ама социалната мрежа поне за мен беше източник на информацията за афтър партито, което предстоеше да се случи в Grindhouse като обещанието членовете от групите да присъстват беше спазено напълно. За да изпуснем навалицата на гардероба и по градските транспорти набързо се изстреляхме от клуба и тръгнахме по посока гореспоменатото столично заведение, където вече купонът се вихреше с пълна сила. Не след дълго дойдоха на групи и членовете на трите банди и това зарадва събралите се фенове и им отвори добри възможности за снимки и приказки със специалните гости. Музиката звучеше, лееше се пиене, който е искал е покарал скейт, който не е искал пък е направил нещо друго, но идилията беше пълна. Лошо само, че денят беше неделя, а след неделя, за съжаление, винаги идва понеделник и това ме принуди да поема по дългия път към вкъщи по-рано, но все пак с доста голяма доза задоволство от случилото се през изминалата нощ. И днес, когато дискът Keepers Of The Faith се завърта в уредбата приятните емоции от отминалата вчера се завръщат.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Terror / Death Before Dishonor / Take Offense

  1. noel каза:

    Бутилката уиски след концерта замина за Пловдив …. празна естествено….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s