BearTrap + Witch Cult + Lapsus Linguae + Razgruha + Vehement = ?

Все сложни имена, брех, ама така е, модерна работа. Докато хора от всички части на милата ни татковина са се били запътили към София (вероятно), за да уважат концерта на небезизвестните Deez Nuts, друга, макар и малка част пък направиха обратното – запътиха се към втория по големина град в същата мила татковина – Пловдив, за да станат свидетели на това, което им бяха подготвили от Young Blood Booking. Дълго изречение тц-тц, ако не си разбрал нищо, прочети го пак, ако и тогава не разбереш, може да ми се разсърдиш. Ако никой не е решил уравнението изложено в заглавието, то със сигурност ще намери отговора в по-долните редове. Само за да дам напътствие – отговора е между „беше велико” и „размазване”.

Та снощи (б.а. миналата вечер) в Пловдив станахме свидетели на нещо действително много помитащо. Цялата конфигурация на концерта си го вещаеше това и веднага щом бандите засвириха то се осъществи. Вечерта си беше едно голямо сефте за мен в личен план – нито една от тези банди не бях слушал до сега (изключваме чужденците, въпреки че и те не ми бяха особено познати до снощи) и определено първото ми впечатление е повече от задоволително. Жалкото само в случая е, че концертът беше много слабо посетен, а в един момент нещата придобиха такъв вид, че се чувствах сякаш съм на частен концерт за мен и няколко приятели + приятели на приятелите. В най-общи линии май бяхме към 30-40 човека с членовете на бандите. Малко странно, но причината за незаинтересоваността на хората към събитието е неизвестна за мен, сори, а и за това ще има към края и няколко реда от самите организатори, за да изглеждат приказките ми по-достоверни.

Концертът се започна и първи бяха младежите от Vehement. Срещнах голяма трудност докато запомня името на бандата, до последно по-благозвучно ми звучеше Вехе-мехе, но в крайна сметка се оказа, че било vehement и означавало „бурен, разпален”, брей! Като цяло момчетата си бяха достатъчно бурни и разпалени, бях крайно (и приятно) изненадан от възрастта им, може би бяха на около 14-15, но да не правя прогнози, за да няма обидени, хората стават по-докачливи и агресивни с повишаването на температурите, емпирично доказано е. Та момчетата си забиха без грам притеснение, не съм сигурен дали това им е първо-второ участие, но определено се държаха, сякаш отдавна са в този занаят. Излязоха, и макар репертоарът им да съдържаше само една авторска песен, чухме доста кавъри на познати банди като Sodom, Carcass и т.н. По лицата и реакциите на хората определено личеше, че им харесва, това което чуват. Аз за съжаление не съм толкова вещ в сферата на тяхната музика и може би няма да дам най-акуратната оценка за стила им, но си струваше слушането. Дано да се запазят като състав и като интереси и да продължат да се развиват, има хляб в тях, пожелавам им го!

Дойде време за Razgruha, това вече е лесно произносимо име и не представлява огромна трудност за запомняне. Това беше тяхното първо участие до колкото разбрах и като за първи път, вдигнаха много високо летвата за самите себе си. Дано с всеки изминал път да я вдигат и още повече. Представянето им беше от много високо ниво, сякаш не свирят за сефте. Посъбралата се публика беше силно ентусиазирана и мотивирана за тяхното участие и имаше защо. Момчетата показаха какво могат и как го могат. Еми могат го добре, само това е, което мога да кажа със сигурност. Дори успяха да разгрушат и част от имуществото на клуба под формата на една крушка, която не можа да остане безучастна и пожела да се включи в танците, но… падна и се счупи. Останалото ми е малко мътно, заради случващото се пред сцената и непрестанното движение, което от своя страна изискваше и повишена предпазливост от хората като мен, които не искаха да се включват в такива сатанински ритуали с цел възхвала на дявола. Абе не, просто не ми беше до такива работи, но определено разгрупата остави много добри впечатления у събралите се слушатели. Поне аз със сигурност ще се ослушвам за следващото им участие ако имам възможност да ида и да ги чуя пак.

След тях редът на номерата беше отредил на сцената да се качат Lapsus Linguae. Поредното трудно и изкривяващо устата име звучащо като вид спагети, но пък за сметка на това звуците излизащи от тях бяха добри и лесни за асимилация. На първо слушане ме изкефиха и ми се струва, че не само на мен. Сред присъстващите имаше хора, които ги бяха слушали и друг път, други като мен, които ги слушат за пръв път, но на всички ни се хареса това, което чуваме. Енергично, бързо звучене, без излишни паузи и приказки, излязоха посвириха, размениха си местата (макар и за една песен), пак посвириха и слязоха от сцената, за да направят място за следващата банда. Вокалът им се раздаде неимоверно много като и за една минута не спря да се движи и дори въргаля и по този начин допълнително раздвижи вече посъбралата се публика, около 15-20 човека.

Мина се време, дойде ред и на чужденците, които от своя страна не показаха особено голям ентусиазъм да слушат какво можем ние българите, а повече ги интересуваше какво се случва във фейсбуците им, ама да си ядат ушите, друг път такава музика няма да могат да чуят. Първи на сцената бяха Witch Cult, които се описват най-точно с една дума – ебаси. Разцепиха тия младежи. Много енергия и агресия лъхаше от тях и от още по-енергичната им и агресивна музика и нямаше как танците да не се развихрят до краен предел. Нови форми на мошване се видяха сред събралите се – гребане, въргаляне и производни, ако участниците са авторите на тези „ексцесии” бързо идете да ги патентовате, за да не ви ги откраднат и да вземем и ние да дадем нещо на света, ми така де! Обстановката беше такава, че движението и идеите бяха непрестанни. Англичаните изсвириха powerviolence от особено висока класа, който не е успял да ги чуе може много да съжалява. Бяха много големи. Представиха стегнат сет от около 10 минути или иначе казано около 30-60 песни, примерно. Може само на мен да ми се е сторило толкова кратко, но определено ми се искаше да чуя повече. Дано да имам втора възможност и тоя път да имам и късмета да се сдобия с техни записи, защото определено останах много приятно изненадан.

След Witch Cult на сцената се качиха американците от BearTrap, които бяха толкова BearTrap, колкото и Witch Cult. В общи линии положението при тях беше такова. Размениха си местата и инструментите, само китаристът беше нов и непознат, но си пролича в един момент, че знае и песните на Witch Cult, когато титулярният им вокал реши импровизирано да се хвърли в рехавата публика. Разбра се в последствие, че групите срещнали известна трудност с членовете си и се наложило да се получи тая мешаница, ама пак си беше качествено. Много силно представяне и от американците и отново стегната продукция, fastcore и много движение. Нямаше място за спиране, нямаше време и за почивка. За съжаление тяхното участие беше дори по-кратко. След обявения край, публиката остана жадна за още и това принуди бандата да посвири още 1 минута равняваща се на 4 песни от техния репертоар, но и минута да е пак си струваше. Вокалът обеща, че след тези 4 песни ще искаме още, но нямало да свирят повече и така и стана. От публиката започнаха да се чуват скандирания “10 more songs” и “One more set”, но уви – нямаше. Нищо, друг път, дано да има такъв и този път повече хора да дойдат да ги чуят, бандите си заслужават, а и усилията на организаторите също не са за пренебрегване.

Та горе-долу така изглеждаше изминалата вечер, безпроблемно прибиране и трудно събуждане на следващата сутрин съпътствани с определеното задоволство от това, че посетих събитието. Преди да приключа окончателно искам да отправя един призив към хората идващи по концерти, който не е задължителен, а и със сигурност не важи за всеки – хора, къпете се преди да дойдете, моля ви, нищо няма да ви стане, сапунът е ваш приятел, използвайте го!

А ето и обещаните новини от кухнята, които ни предоставиха от Young Blood Booking:

„За пореден път се убедихме, че Facebook не е особен показател – 50 ще присъстват, 40 може би и накрая – 35 входа. В крайна сметка се оказа, че това е сравнително добре.

Няма нужда да крием, ще говорим в цифри – 210 лв. общо. 10 бяха дадени на човека, събиращ входа – който се оказа голям пич, и 50 бяха за разходи по наемането на техника. Останалите дадохме на чужденците. В този ред на мисли, искам да благодаря на родните банди, които отказаха да вземат и малкото, което можехме да им дадем. Тяхната част, разбира се, беше добавена към кинтите за BearTrap и Witch Cult. Последните ни споделиха, че са доста доволни от концерта, от отношението към тях и изобщо от всичко.

Определено имаше приятелска атмосфера – метъли, кораджии, пънкари – заедно, без да има подигравки, проблеми и т.н.

Последно – клуба. Берьозка е сравнително малко помещение, не особено пригодено за концерти или поне не за такъв тип концерти. Събитието беше направено там просто защото в Пловдив в момента НЯМА друго място, което да разрешава такива концерти – Пъзела затвори, за тези които не знаят. Управата на Берьозка има повече от приемливи изисквания – всички разходи се поемат от тях – не искат пари нито за наем, нито за озвучителя, който също свърши доста добра работа). Няма какво повече да се иска. Но, разбира се, има „уловка” – трябва да се пази интериора, най-вече трите огромни плазми, които висят от тавана, на педя от главите на присъстващите. Именно за това ние от организацията бяхме на тръни през почти цялото време. Но за щастие единственото поражение беше една счупена бутилка, от сервитьорка.

В общи линии, това е. Положението в Пловдив за хардкор концерти вече е лошо. Не, че някога е било особено добре, но сега има краен дефицит на места за свирене. Но ние ще измислим нещо.

Чакаме ви на следващото събитие, организирано от Young Blood Booking.

До скоро виждане!“

Нека накрая завършим с една групова снимка за спомен.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to BearTrap + Witch Cult + Lapsus Linguae + Razgruha + Vehement = ?

 1. 4dave каза:

  Lapsus Linguae = Лапсус Лингве.
  Не е толкова страшно за произнасяне 🙂
  От името на бандата благодаря за добрите думи.
  Благодарности и към Young Blood Booking за хъса и организацията…

 2. Smash Cop Kids каза:

  Готино описание на Beartrap. 😀

 3. Skunksa каза:

  A мен ме е яд, че нямаше как да присъствам, ама бяхте напълнили колата, простаци такива 🙂

 4. :) каза:

  Всъщност в Stage51 може да се свири и условията са си ок, също не искат наем, има техника, а искат само % от входа.

 5. discoXdancer каза:

  На нас бяха поставени изисквания различни, от тези които ти споменаваш.
  И все пак при 40 човека публика е леко смешно да се правят концерти там.

 6. sharp 69 каза:

  Evala na Danni i Nevi 4e imat jelanieto , turpenieto i nervite da se zanimavat s organizirane na koncerti !Evala i na tezi 35 4oveka , koito predpo4etoha koncerta v „Beriozka“ a ne tozi na Deez Nuts! Ne se otkazvaite a prodaljavaite da organizirate koncerti , za6toto Plovdiv ima nujda ot podoben rod meropriqtiq!Nie sme zad vas!

 7. pussy каза:

  Бях се подготвила да разкажа и аз за взривилата се от самосебе си крушка- събитие достатъчно показателно за изпълнението на Разгруха- но няма нужда защото това, което прочетох, е чудесно и пълно ревю.
  Няма какво да кажа освен че беше една празнична делнична вечер, достатъчно добра че да не ми е много мъчно че изпускам София Ска Скинс.
  Най- силния момент, според мен, беше на кавъра на Ласт Хоуп ?, когато всичките посетители се покатериха върху микрофона на вокалиста. В Берьозка е уютно, с приятен сумрак и атмосфера, но ако бяха дошли малко повече хора щеше да е трудно за всички. Малкото пространство роди нови хардкор движения като спортно гребане в седнало положение пред сцената и като цяло въргаляне по пода , масово скачане на мечка и така нататък 😀 .

 8. setaa каза:

  Какмое вид спАгети ???????????? 😀

 9. 4dave каза:

  Крушката беше култова, колкото и тривиално да беше обяснението на озвучителя, че я бил развил, за да не свети.
  Самия клуб Берьозка първоначално не ме ентусиазира – много лъскав ми се стори, но пък пасна супер на събитието и нямаше никакви проблеми. С една дума – става 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s