the Members

Първите слънчеви ( и необичайно топли ) дни в средата и края на месец Март идват точно на време, за да можем спокойно да се измъкнем от коварната клопка на студената зима.

И така, всеки изтръсква поовехтелите от експлоатацията на снежния сезон портмонета, измъквайки ‘някакви стотинки’ точно, колкото за по-бира и ‘айде по парковете.

И докато някои вече очевидно нямат търпение и нахлузили късите гащи ‘трапосват’ от Паметника до Народния, споменът за температурите далеч, далеч под нулата е все още пресен.

Радостното е, че парковете вече започват да се пълнят, сезонът официално е открит и никой (освен едни априлски дъждове, най-вероятно) не може да го спре. Пък и подочувам, че вече повсеместно хората сменят честотата на друго радио, където следващите няколко месеца ще се слуша предимно лежерна музичка с привкус на ритми откъм Карибите.

Да, обаче аз съм твърдо решен да не зарязвам „до под кривата круша“ проекта ми, който, като че ли само в моята глава звучи така – „Истинското лице на 77 епохата„. С леки прекъсвания отпреди, но сравнително често и последователно последните месеци разписвам Sofia Rebel Station с групи, предимно от първата вълна на пънк музиката. Мисля, че е време да обоснова тази вехтошарска вълна, която ме е обхванала, както се изрази един познат читател (специален поздрав за него). Всичко е много простичко – пънк 77 не опира до 2-3 групи, които имат удоволствието да притежават видеоклипове в архива на VH1, съответно са добили световната известност и автоматично са се превърнали в носители на лейбъла „пънк“ или „пънкрок“. Целта ми с тези писания е да покажа точно обратното. Стойностните групи не винаги и не задължително са щамповали логото си върху милиони тениски, част от които виждаме по бит-пазарите на летните курорти.

Връщам се на темата на днешното задание и мисля, че консенсус е постигнат.

Но кое ще събере пролетно-лятното настроение с бунта на пънкрока и общия синдром на откачане „на-пролет“. Имам няколко идеи.

Една от тях се зове the Members.

Миналата година лятото в Англия се падна в четвъртък. Не знам как е било 1977-ма година..

1977г. Провалилият се като емигрант Nicky Tesco съумява да събере група. Подходящото време – период на безработица, социален хаос и пр. драматични социо-икономически фактори са отличната почва за покълването на пънка. Едно от зрънцата, някъде там в полето са the Members.

Основният мотор e нейният създател Nicky Tesco и банковият служител Jean Marie Carroll. Останалите членове на бандата са негативно настроени към втория, което се оказва и основна причина за промени в състава.

От 1977 до 1983г. съставът е : Nicky Tesco (вокали), JC (китара и вокали), Nigel Benett (китара), Chris Payne (бас), Adrian Lillywhite (барабани). През 2006г. този състав се събира на ново за 2 участия.

Най-известните парчета на групата са Offshore Banking Business, преработена и презаписана през 2009г. като Financial Crisis и Sound of the Suburbs, което е името и на албум, събиращ най-добрите моменти на бандата.

Малко за стила на бандата – the Members, събират в себе си (подобно на the Clash, но в друг ракурс) пънкрок със ска елементи. Изцяло ска-парчета на групата също се намират. Едно от малкото, за мен, свестни изключения в опитите за хибрид между двата стила, които и разделени могат да съществуват самодостатъчно, нищо лично към феновете на ска-пънка, знам, че те са доста. Но и не бих могъл с чиста съвест да нарека the Members ска-пънк, защото в действителност те не притежават нито звученето, нито ритмиката на групите, които станаха известни и носители на този лейбъл. Разбира се, зад стиловата салата, която са си забъркали момчетата стоят и етикети като new wave, classic punk или, според някои, изчерпателното british. В крайна сметка материали на групата са лесно достъпни, всеки може да се запознае с тяхното творчество.

Чувствам се раздвоен как да завърша този пост, за това ще го направя с третия вариант – мостричката, която ще ви предложа и за капак – гатанка…

В описанието на този видеоклип пише, че той е записан за Virgin Records, но така и не вижда бял свят в рамките на 32 години, до 2011г., когато е качен в YouTube.

Не може и без класиката Offshore Banking Business. Тук, обаче, имам един въпрос към верните фенове на класическата ска и реге музика. Можете ли да познаете кой е тромбониста в клипа на the Members ?

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to the Members

  1. harrymay каза:

    „Solitary Confinement“ е легендарно парче;)

  2. Scheisskopf ?!? каза:

    евалата, много добра група, благодаря че ме светна, мен лично, за нея ?!? (:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s