Integrity, Vendetta, Blackmail /10.02.2012/

Въоръжете се с търпение, следва дълъг пост.

Второто посещение на дългоочакваните легенди Integrity вече е в историята. Феновете на американската група наричаха денят на техния концерт апокалипсис.. е.. в известен смисъл имаха право.

Фаталният апокалиптичен концерт на американците бе в новия клуб the Box, няколко думи за него.

Очаквано, клуб the Box се премести за втори път в своето съществуване и от центъра на София (ул Г.Вълкович) се пренесе на Лъвов Мост (бул.Сливница). Това разбира се има както своите плюсове, така и своите минуси. Най-големият плюс, изтъкван от повечето хора е, че „кутията“ вече няма часово ограничение в работата си и може да работи на пълни обороти и до късни доби. Това, според мен, е един от минусите, обаче. Неограничено време, означава почти сигурно „по-късни концерти“. Това автоматично отрязва шанса на непълнолетните да посещават шоутата в клуба, тъй като крайният им час почти сигурно ще е след 22.00ч. Това е и минус за всички, които работят и искат да посетят концерт през седмицата.. ясно е, че групите няма да си дават зор и закъсненията вече ще са по-големи, а това, дори само по себе си е дразнещо. Форматът, на който се наложи да свикнеме, принудени от ситуацията в стария клуб бе перфектен – 2 до 3 групи – най-късно старт в 20.00ч., стегнати сетове, край в 22.00ч. Като прибавим към това, че и старото местоположение на клуба бе в топ центъра на София – на максимум 10 минути от всякакъв тип градски транспорт и на обходимо разстояние от повечето яки заведения и местенца, направо си беше златно. Да, но на жилищният район и на хората от сградите наоколо, очевидно им писна да гледат по цял ден свлачища, пънкари, метъли и пр. под прозорците си.

Лъвов Мост. Проститутки. Цигани. Крадци. Завидна част от криминалната хроника на столицата… и клуб the Box. Не, не мога да отрека, че в словосъчетанието цигани, пънкари и проститутки има някакъв чар, пък и индъстриъл крановете отсреща канала правят обстановката още по ъндърграунд. Да де, но бул. Сливница не е Кингс Роуд, макар и скоро да се очаква метрото да пропълзи до там. Транспорт има, но далеч непопулярни линии и определено няма директна връзка от всеки край на града. За да не кажат всички, че съм прекалено черноглед и критичен ще кажа един плюс. Новия клуб се намира още по-близо до Централна Гара!!! (Имам предчувствието, че още догодина местоположението на the Box ще бъде някъде в онзи район). Дано това да е достатъчен мотив на повече хора от други градове да идват на софийските шоута.

The Box се намира точно между Лъвов Мост и Сточна Гара в близост до т.нар. ТОХ (Техникум по Обществено Хранене; не знам дали още се казва така това училище). Посетителите имат достъп до магазини за алкохол, баничарница и др. блага, които са сравнително безопасни за здравето, предвид района. Зимата предвижването е трудно, тъй като никой не си е направил труда да изчисти снега, но…

Малко за самия клуб.

Концертът бе истинското и голямо откриване на новия the Box. Шмугнах се през вратата с една цяла торба предубеждения и голяма част от тях бяха потвърдени. Други не. Определено новото помещение събира повече хора от старото. Но това е за сметка на видимостта, която граничи с нула, от по-голямата част от клуба към сцената. И това е заради запазената марка на „Кутията“, която вече в три помещения тормози посетителите, а именно прословутите колони. Сцената е малка, несиметрично разположена спрямо пространството, откриващо се пред нея. Има предвидени сепарета за хора, които искат да си пият спокойно и да слушат музика, но видимостта от там е почти нулева. Барът е в пъти по-малък, но това не е от особено голямо значение. Може би е проблем за бараджиите. Мястото предвидено за мърч на групите, в непосредствена близост до гардероба е удобно и е точно срещу стълбите, така че първото нещо, на което да се натъкнеш да е именно сергийката. Въздушният обем в клуба е значително по-голям от този в старото помещение, което позволява на повече хора да дишат нормално по-дълго време. Тоалетните са нови и чисти. Разлика в озвучението почти няма, въпреки новото помещение. Като изключим, че вчерашния концерт бе зле озвучен, може да се има доверие на хората от клуба, че това ще бъде поне отчасти поправено.

Апокалипсисът.

Първи бяха Blackmail. Публиката снощи подцени изпълнението на младата софийска група. Нямам намерение да повтарям стари слова, който дал шанс – дал. В крайна сметка това е въпрос на самовъзпитание. Който е направил своят избор – също. Изпълнението им беше яко, представиха и ново парче. Нямаше време за още един път от класиката „Яж Лайна“ или „В Калта“, каквото и да е актуалното име на песента.

След тях трябваше да са сърбите The Bridge, които сигурно са закъсали някъде в петметровите преспи, защо така и не се появиха. На тяхно място на сцената се появи директно третата група – Vendetta. По време на техния сет оживлението от постепенно се превърна в бурно, а и градуса на въздуха се покачи рязко, но все още пред сцената имаше пространство за маневри. Софийските главорези в типичен за тях стил разбуниха духовете и тук таме припламваха искри. Всичко в рамките на допустимото за всички изтрезняващи в движение младежи. Със сигурност Vendetta са направили впечатление на американските ни гости, защото публиката засвидетелства горещо доста сериозните си традиционни симпатии към музиката на бандата, особено в последните две парчета.

Integrity. 9 години по-късно.

Докато наблюдавах как музикантите от легендарната група се разсвирват и правят лайн-чек, се замислих колко хубаво би било да бях присъствал и на миналия им концерт, за да мога да направя разликата. Едно цяло десетилетие е отминало. Вместо това бях слушал най-различни версии за онази вечер във Военния Клуб. От „ужасна“ до „незабравима“… Все тая, нищо нямаше значение, защото Integrity са тук в София.

Признавам си, главата ми се изпълни с адреналин и еуфория, бях заразен от най-коравите фенове на групата, които бяха заели бойна позиция пред сцената. Още с първите акорди Дуид и компания буквално взривиха залата. 9 години на чакане. Често се обръщах назад, за да се предпазя от връхлитащите ме тела. Апокалипсисът наистина настъпи. На повечето хора им отне не повече от 5-10 минути или 2 парчета време, за да настъпят в котела. Температурата се покачи, а мрачните, но доволни физиономии преобладаваха. Невъзможно за дишане, невъзможно за преминаване, малкото пространство пред и около сцената бе терен на епични батални сцени по време на последните две парчета на групата. Въпреки възгласите, умоляващи за още, Integrity си тръгнаха.

Както за дайхард феновете, така и за мен техният сет бе твърде къс. Не мога да не се съглася, обаче, че този глад за „още“ трябва да бъде поддържан като част от мистиката, витаеща около легендите.

Радвам се, че успях да разменя няколко приказки с членовете на групата преди да потегля през снежните преспи на Лъвов Мост и бул. Мария Луиза. Отдавна не се бях чувствал толкова смачкан, но съм благодарен, че успях да гледам една от големите легенди на живо и то тук, в София.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Integrity, Vendetta, Blackmail /10.02.2012/

 1. TU80 каза:

  Много правилно! Досега беше ясно, че концертът почва в 8 и свършва в 10. Сега по традиция, ще почва когато публиката се накани да влезе…а това често се случва да е 1 час след обявеното начало. Групите ще разтягат сетове и ще се бавят излишно. Потърпевши освен непълнолетните, ще са тези, които не могат да си позволят да си хванат такси и ще си тръгват с последния градски транспорт независимо, че ще пропускат последните банди. Така ще се възобнови тенденцията, за последните групи вместо да е най-голяма лудница, да си тръгва голяма част от публиката.

  • JollyStomper каза:

   Ами дано да греша, но си мисля, че нещата ще са точно така. Аз да речем винаги си ходя пеша, защото живея на 30-40 минути от всяка точка в центъра, но какво да каже някой от Младост, Дружба, Овча Купел…

 2. hasles каза:

  С риск да засегна някого бих казал по темата, че такива мотаници и забавяния от страна на бандите по отношение на началото на концертите и прекъсванията между различните групи са си откровено гавра с публиката. Това е явно отражение на това колко им пука за тези, които им ходят на концертите и им купуват дисковете/тениските. Явното неуважение и пренабрежение ще може да се проявява на спокойствие отново след като падна ограничението за от 22;00 часа. Дано публиката и НАЙ-ВЕЧЕ бандите се осъзнаят малко и се научат, че концерта трябва да започва със закъснение от най-много 10-15 минути от обявеното. Ако знаят че няма да почнат да свирят в 8 защо просто не обявят концерта за 11, като така и така ще се наливат с алкохол пред клуба до тогава. Дано се подобрят нещата, въпреки че не съм оптимист.

  • harrymay каза:

   Вместо да обявяват концерта за 11, по-добре би било самите те да се организират от по-рано за да почнат поне до 18-30 например. Всичко това е въпрос на навик. Освен това опасноста от отлив на публика не е малък като се имат впредвид закъсненията, късния час, годините и тн.

   • JollyStomper каза:

    Уви, не си прав. Понякога има обективни причини за закъснение, това рядко се разбира от публиката. А понякога, всъщност доста често именно публиката е причина концертите да закъсняват, защото всеки гледа да си допива или сега започва да пие и на никой не му се влиза. Всички са се събрали като на голямо парти. В това няма лошо, но така се бавят концертите, а никоя група не иска да свири пред 3-ма човека.

 3. harrymay каза:

  Тъпо, че го преместиха 😦 Привикнах към онова местенце и също бях доволен от ранния край на шоутата и безпроблемното прибиране. Сега сиг. ще ходя по-рядко там освен ако не съм с компания и партия за такси или с повече кинти за ръсене.

  • JollyStomper каза:

   За мен също беше яко, защото свършвайки в 22.00ч. имаш време да пиеш една две бири някъде без да си смачкан от умора.

 4. Skunksa каза:

  Концерта беше адски силен – и аз чух доста критики, че е бил кратичък сет, но дали е обективно това – при положение, че всичко просто се случи толкова незабравимо, че часовете се превръщаха в минути. А и самият сет беше много добър… Аз лично съм не просто доволен, но и щастлив, че присъствах.

  За клуба и групите – аз не мисля, че това за групите е вярно. Проблема, който аз виждам е в хората, които НЕ уважават обявения начален час и седят отпред или директно решават да дойдат по-късно. А знаем, че за по-малките концерти се изчаква и да се съберат хора. Та, всичко е адски двупосочно… Надявам се да има още много и яки концерти като снощния..

 5. Концерта снощи беше точно такъв какъвто очаквах да бъде и се чувствах прекрасно. Integrity изсвириха на един дъх най-бруталните си песни от всички албуми и стана мазало. Не знам дали щях да мога да дишам, ако бяха свирили по-дълго. Мисля, че сетът им беше дълъг точно толкова, колкото трябва да бъде, все пак свирят доста натоварваща и интензивна музика и 35-40 минутен сет е напълно достатъчен, за да бъде излята всичката тази енергия в едно шоу. И все пак, ако наистина сте искали Integrity да свирят по-дълго, днес си стойте вкъщи и ги слушайте на безплатни мп3ки до втръсване…

  P.S. Хвърлете поглед на това интервю с Дуид, в което казва доста интересни неща
  http://t-musicvault.blogspot.com/2012/02/integrity.html

 6. angel каза:

  Ето и последната песен от лайва, звукът е кофти, но всеки който е бил там ще си го спомни по друг начин и ще е му е напълно достатъчен. http://www.youtube.com/watch?v=6IdtJlQNg3I

  Новото място на The Box е ужасно, самият клуб също е доста по-скапан от второто място, което беше най-поносимо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s