Harm’s Way

Адски студеното време навън ме кара да мисля, че хората изпълняват заръките на синоптиците и си седят вкъщи, на топло, пият чай, слушат Битълс или четат книги. Ако пък не си от тоя тип хора (които в момента предпочитат приятната компания на Битълс), то значи си попаднал на точното място в точното време. Настоящата ми публикация се отнася до нещо толкова различно от Битълс, колкото са различни атмосферните условия над Бахамските острови и България понастоящем, абе с две думи – коренно противоположни. Не знам защо започнах с подобно сравнение, но дано не съм породил грешни очаквания у потенциалния читател за това какво да очаква в следващите няколко реда.

Групата, която вдъхнови прякото ми включване носи името Harm’s Way и се помещава някъде в Чикаго, щата Илиной, където също е студено, но не колкото при нас. За съжаление точна дата на формирането им не мога да кажа тъй като информацията предоставена из виртуалното пространство за групата е крайно оскъдна.

Вокалистът на Harm's Way заплашително прилича на някой закоравял полски/руски футболен хулиган, но за щастие не е.

Ако съдим обаче по издадените им албуми то започват реалното си съществуване някъде в началото или средата на първото десетилетие от новия век. Първият им издаден албум датира от 2007 година. Момчетата свирят хардкор и като звучене малко се доближават до Integrity, Pulling Teeth, Trapped Under Ice и т.н., така че ако си фен на някоя от тези банди задължително чуй Harm’s Way. Аз лично съм и това ми помогна да се натъкна на чикагските джентълмени. Направиха ми силно впечатление още при първото слушане и за сравнително кратко време се превърнаха в любима моя група и ми доставят неистово удоволствие като ги слушам. Музиката им е брутална, помитаща, но и леко еднотипна, а вокалите им са особено мрачни и интровертни, но за това след малко!

Бандата има пет албума зад гърба си, но този, на който съм се спрял за статията носи заглавието „Isolation“, датира от 2011 година и мен лично най ми харесва от всичките им издания. Песните в споменатия албум повече наподобяват на стихове с крещящо звучене и брутален музикален съпровод, отколкото на песни, но това по никакъв начин не ги лишава от нищо. Осем парчета те заливат с тежкия си звук от момента, в който пуснеш изданието до самия му край. Засегнатата тематика в песните е особено мрачна и апокалиптични, а лириките – пестеливи и лаконични и по този начин се засилва ужасяващото чувство на самота. Централна тема в албума е именно изолацията и пагубното ѝ влияние върху човека. Заглавията на песните в изданието са също толкова пестеливи, колкото са и лириките (6 от общо 8-те песни в албума са със заглавия от 1 дума). Като цяло мрачната обстановка е съвсем успешно  пресъздадена от момчетата. Единствения „светъл лъч“ в песните е живата, агресивна и енергична музика. На моменти като слушам песните имам чувството, че се създава по-скоро нещо съвсем обърнато – вокалите остават леко в по-заден план, а на преден изпъква мощното звучене на музикалните инструменти. Все пак обаче това си е няк’во мое чувство и възприятие и не ангажирам никого с него. Единствения съвет преди да завърша статията ми е определено да се поразтърсите и да дадете шанс на това издание – ще ви хареса!

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Harm’s Way

  1. discoXdancer каза:

    Готска музика, но след като ги гледах в ЧИкаго, бях леко отвратен от мачо поведението на вокалиста и именно заради това не мога да ги слушам.

    П.С. : Вокалистът на Weekend Nachos е басист в тая банда, ако изобщо някой го интересува

  2. Pingback: SPINE | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s