Limp wrist

Дълго време се чудех как да започна този пост, седях пред празния екран на монитора, а курсора мигаше нервно… Дали отново щях да отложа писането или този път ще успея да намеря правилните думи с които да представя една наистина впечатляваща банда? Ами нека да се опитам и да видим какво ще излезе.

Думата клише идва от френски език и означава нещо подобно на шаблон, който се използва при книгопечатането, а от там идва и доста по-широко разпространеното и естествено преносно изречение – банална и изтъркана дума или израз, които вече почти е изгубил своята оригиналност или ценност. Тази дума я свързвам и с култовата песен на X-ray spex, където Поли пее „I am a cliche I am a cliche, I am a cliche you’ve seen before, I am a cliche that lives next door, I am a cliche you know what I mean, I am a cliche pink is obscene”, а понякога я свързвам и с образа, който се налага на феновете на пънк и хардкор музиката. Трябва да си признаем, че доста в тези субкултури има доста клиширани образи, много стереотипи и още повече предразсъдъци спрямо този или онзи представител на дадена субкултура. Пънкарите са наркомани, кръстаците са смърдящи хипита, кораджиите са корави биткаджии и т.н. и всеки гледа на представителите на другите с отвращение, насмешка, заплаха, погнуса или там каквото предразсъдъците му диктуват.

Сигурно вече се чудите какви са тези глупости, които пиша и защо ви занимавам с такива „емо и хипи глупости”, някой сигурно и би употребил няколко от по-обидните и разговорни синонима на хомосексуалист по мой адрес. И вече ще си дойдем на думата… Не, това не е пост, където разкривам хомосексуални пристрастия, но ще помоля тези, които имат предразсъдъци спрямо хомосексуализма поне за малко да ги забравят и загърбят, или пък да спрат да четат, защото ще си говорим за LIMP WRIST.


Групата, която е заявява “We put the ‘core’ back in homocore” и абсолютният шок, който настъпва, когато човек ги чуе за пръв път. Ако тръгна да описвам групата, както бихте я срещнали в last.fm, то те са: hardcore, queercore, hardcore punk, straight edge. Това обаче по никакъв начин не ни дава обяснение колко невероятно, могъщо яки са. Затова ще се опитам да направя нещо почти невъзможно (и адски глупаво същевременно) и да ви опиша с няколко думи как звучи музиката. Шумна, бърза, кратка, убийствена, агресивна, директна и експолозивна. Песните са обикновено под една минута, с немного разнообразен мотив, но все пак доста мощен и прилепчив ритъм и малко pure rock & roll привкус. Вокалите са плашещо добри – крещящ, леко прегракнал и на ръба на истерията – перфектен за лиричните търсения на Мартин Сорондгай (Martin Sorrondeguy се пише, четете го както е правилно, аз не мога да се преборя), вокал и на Los Crudos, който пее предимно и основно за… проблемите пред гей обществото (или е по-правилно да кажа ЛГБТ? Не съм много сигурен) – понякога сериозно, понякога с доста специфичен (просташки и шокиращ) хумор. Естествено това не са единствените теми, а се засягат и други като религия, мачизъм, straight edge и т.н. Шокиращата визия (потърсете в Google images Limp wrist) и послание за доста хора, дори и такива в хардкор пънк сцената, които се възприемат също като бунтари и всъщност отново се връщаме към началните ни слова – една великолепна банда, която успява да избяга от клишето.


Това е албума, който издават през 2005-а година и носи заглавието „Thee Official Limp Wrist Discography” – 41 песни събрани в малко повече от 34 минути – брутално изтрещяни, болезнено изкрещяни и всъщност, ако имате предразсъдъци спрямо тях и не искате да ги чуете, защото са еди-какви-си жалко за вас, изпускате една наистина готина и енергична банда…

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Limp wrist

 1. sharp 69 каза:

  Brilqnten grupa i brilqnten album , a koito ima predrasudaci da slu6a RAC ili 4alga!

 2. JollyStomper каза:

  Ще го взема предвид 😀

 3. harrymay каза:

  аз нямам предразсъдъци и затова слушам и r.a.c.

 4. harrymay каза:

  …иначе ако ме накараш да избирам бих се прикрепил към gnas не към sharp,rash,ns и тн. И сам воинът е войн ;

 5. harrymay каза:

  good night any side. Публикуваната банда си я бива. Ще ги преслушам по подробно. Не ми звучат като гейове и не вярвям да са такива както ги обвиняват някои.

 6. JollyStomper каза:

  Изглежда, че концепцията на групата е такава – да има значение 🙂

 7. harrymay каза:

  Няма значение когато правят нещо добро 🙂 Иначе им видях снимки и се уверих, че са обратни. По музиката едва ли някой би предположил. Затова е професионализма 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s