Reagan Youth

ЧЕСТИТА НОВА 2012 ГОДИНА!

В първите дни на новата година празничното настроение се изпарява прогресивно. Вече сме Януари, а изкуствените „коледни“ усмивки рязко са свалени от екрани, реклами, банери. Сега е ред на най-тежките месеци от годината.

Веднага след края на празниците започвам да се вторачвам в темометъра с дълбоката надежда само да премигна и пред мрачното 3 да се появи едно 2. Поне. Това, обаче чак след няколко месеца, сега е време за студуване, мъгли, ветрове..

Вчера, докато си проправях път през някак си мистичната, лепкава, софийска мъгла и слушах една истинска класика от САЩ, се чудих защо едни важни групи винаги остават на заден план за сметка на други. За това реших днес да ви занимая с това..

Говоря за Reagan Youth.

Групата е създадена от вокалиста Dave Rubinstein и неговият приятел и китарист Paul Bakija

 Пънк групата Reagan Youth са създадени в началото на 1980г. в Ню Йорк-Сити. В началото са определяни като peace punk група, а в последствие и като едни от пионерите в хардкор-пънк движението на източното крайбрежие и много важна група за Ню Йорк-Ню Джърси хардкор сцената.

С редовните си участия в култовия клуб CBGB Reagan Youth добиват сериозна популярност, заедно с други от старите американски пънк групи, с които свирят – Dead Kennedys, Bad Brains, Misfits и др.

Сред групите, които сочат Reagan Youth за свои основни вдъхновители са Beastie Boys, Rancid и др. и др.

По време на съществуването си като група в продължение на почти 10 години Reagan Youth осъществяват два албума. Първият – Youth Anthems for the New Order (преиздаден като Reagan Youth Vol.1) и Volume 2, издаден през 1990г., след разпада на бандата. По-късно е издадено и CD, събиращо и двата записа, именувано A Collection of Pop Classics, а след това и албум със записи на живо, именуван Live and Rare.

Веднага след появата си Reagan Youth добиват голяма популярност, на която се дължат и почти мигновенните турнета.

 Безспорно, що се отнася до музикалния им стил, те са хардкор-пънк група от първото американско поколение, въпреки наличието на техни парчета в средно и бавно темпо, с по-различна ритмика и конструкция от класическия, ранен американски хардкор. Ню Йоркската банда се доближава и до британските групи от това време, благодарение на силната си политическа позиция (което си личи и от името им) и реномето им на анти-реакционисти. Вокалистът Dave е с еврейски произход, което до някаква степен шокира, макар и ироничното използване на фашистка и расистка символика.

Концертите в Манхатън и страната спечелват добра репутация на Reagan Youth и те се радват на сериозна подкрепа

В края на 80-те години Reagan Youth са изтощени физически и емоционално от безспирните турнета из САЩ, сериозните продажби (около 40 000 копия, наистина сериозен успех за хардкор група) и взимат единственото възможно решение – да се разпаднат. Това се случва през 1989г., когато Ronald Reagan напуска Белия Дом.

Веднага след разпадането на групата Dave Rubenstein (Dave Insurgent) става хероиново зависим наркоман, а в последствие и дилър. Често той се озовава в спешното отделение на болницата пребиван от конкурентни дилъри. 1993г. се оказва доста тежка за него, след като майка му загива в автомобилна катастрофа. Малко по-рано през същата година той започва връзка с проститутката и също хероиново зависима Tiffany B. Двамата изчезват след като Tiffany е наета от тираджия. Няколко дни след това трупът ѝ е открит в същия тир. Проститутката е убита от доказания по-късно сериен убиец на проститутки Joel Rifkin.

В края на 1993г., съкрушен от смъртта на майка си и приятелката си, изпаднал в крайна депресия и затънал от наркотиците, Dave Insurgent се самоубива, оставайки на баща си писмо, в което описва причините за действието, което е предприел. Баща му никога не отваря това писмо, но неговите приятели твърдят, че най-вероятно той се е заразил с HIV вирус, което го е подтикнало да се самоубие.

Трагичната смърт на вокалиста и двигател на групата Dave Insurgent не спира останалите от бандата.

През 2006г. Reagan Youth се събират в смесен състав, като взимат участие на няколко концерта. През 2008г. Paul Bakija разкри интереса си към трети официален запис на групата.

Според мен, Reagan Youth са доста подценявана група, особено по нашите ширини. Със сигурност това не е поради липса на информация. Считам за нужно да представя тази група, тъй като тя наистина е ценна придобивка и всъщност една същинска класика.

Ще ви представя сборният CD албум на нюйоркчаните – Collection of Pop Classics, защото събира на едно и двата записа на бандата. Разсъжденията по албума оставам на вас, като знам, че няма да останете безучастни.

Reagan Youth – A collection of pop classics (1990)

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Reagan Youth

 1. D-Punk каза:

  USHC от ранните 80 не е много популярен по родната земя, може би защото звучи по пънк?!

 2. JollyStomper каза:

  Дано не това е причината,

 3. harrymay каза:

  Ако тях имате впредвид, според мен не са толкова популярни понеже са по нетипична и странна банда. Мен поне ме привлекоха със подобния на uk82 стил, с американско звучене и характер. Все едно слушам някаква смесица от ранните corrosion of conformity и the destructors (предшествениците на сегашния destructors 666).

 4. sharp 69 каза:

  Nito edna ot kultovite grupi , povliqli na scenata i grupite ot neq , ne e bila populqrna i to4no v tova e 4ara !Nali za tove e underground ?!:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s