I Hate Mondays Radio Birthday Fest 4

Преди да съм продължил със същината на статията нека и аз да допринеса като честитя рождения ден на I Hate Mondays Radio. Да е живо и здраво радиото, дет’ се вика, и да продължава да ни радва с концерти и онлайн музика още поне 100 години!

Такааам сега по темата – вместо ние да правим подаръци на рожденика, както повелява традицията, рожденикът ни направи един подарък. Организира фест, с който всички заедно да отпразнуваме рождения ден, става въпрос именно за I Hate Mondays Radio Birthday Fest 4. Такова дълго и разтегливо заглавие обещаваше нещо също толкова мащабно като събитие още в самото си начало. Часът и мястото са всеизвестни – дъ Бокс, 17:30 местно време, а обявеното начало за 18:00 бе стриктно спазено, знам от опит. В студеното време хората не се събуждат с неутолимото желание да прохождат дълги разстояния, когато навън е -40 градуса и аз не правя изключение. И именно чакането на различни превозни средства и ред други задачи, които трябваше да свърша малко ми изядоха времето и поради тази причина закъснях с около 10 минути и концерта вече беше в разгара си. Съответно стана така че изпуснах и първата група, но, в крайна сметка, да съм си направил сметка и да съм отишъл навреме – no room for excuses!

Е, без излишни лични подробности, да погледнем към групите! Първи на сцената бяха Piranha,  но както стана ясно горе, за мое доста голямо съжаление, не успях да ги изслушам. Хванах само последната им песен – кавър на Circle Jerks, които изпълнен от тях звучи още по-живо! Цялостното им представяне, разбираемо, няма да мога да отразя, но съм почти сигурен, че са се представили на ниво! Те са способни на това и са го показвали във всичките си участия до сега. Единственото лошо, и то много лошо, което ми направи впечатление още със самото влизане, бе слабото присъствие на човешки същества (спорно е дали всички са). В перфектно време (във всички аспекти, които отразява думата (атмосферно, хронологично и т.н.)) клубът имаше не повече от 15-20 посетителя. Много тъжна картинка, но всеки сам си избира какви да ги върши петък следобед!

Следващи по ред излязоха момчетата от Perfect Skies. Макар без барабанист (само за няколко парчета, спокойно) излязоха и засвириха акустични варианти на своите песни поне докато изчакат барабаниста им да се появи. Може да се каже, че даже и без барабанист пак звучат добре, но след появата му нещата придобиха съвсем различен облик. Зазвучаха познатите ни парчета, мелодични и с много добър ритъм. Изпълниха песни от своят албум, който излезе лятото, и по този начин напълно зарадваха феновете си. За съжаление „проклятието на слабата посещаемост” тегнеше и над тях, явно техните фенове са избрали да си поседят вкъщи, на топло вместо да дойдат да ги чуят. Скромният ми опит показва, че Perfect Skies имат доста повече почитатели от това, което беше вчера. Но нищо, в крайна сметка, това изобщо не им попречи да си се представят на доброто ниво, на което всъщност са. Силно представяне от тяхна страна макар техническите спънки, с които започна!

Perfect Skies – Out, Avril in Blood – In, дойде ред и на deathcore представителите. Честно, с ръка на сърцето си казвам, че тая музика мен не ми е по вкуса. Не разбрах нито дума от песните им, като цяло приятен ритъм и до там. Както и да е, де, не е важно на мен к’во ми е харесало. Момчетата излязоха и забиха тежките си парчета и без излишни паузи, говореници и други помотвания заляха публиката с музикална агресия! Имаше и опити за танци, но не бяха особено успешни. Стегнатото представяне на бандата им позволи да изпълнят голям набор от парчета и по този начин да зарадват своите фенове дошли да ги чуят.

След тях, на „арената“ дойде време и за представителите на пловдивския хардкор – Резервен план. Като цяло вечерта бе една палитра от представители на различни хардкор сцени и стилове, ама сега е ред да говорим за представителите от Града под тепетата. В тая част от ревюто може и да прозвуча леко пристрастен и има защо. Пловдивчаните са ми едни от персоналните фаворити! Лично аз много се радвам като прочета за тяхно събитие предвидено за София. Останах и леко разочарован, че не успях, за пореден път, да се сдобия с техен диск, а бяха обещали merch. Стига толкова лирически отклонения време е да изпишем тяхно представяне, а то бе наистина силно. Започнаха ударно и продължиха така докрай. Изпълниха парчета, които бяха добре известни на вече посъбралата се публика. Дано да са успели да си снимат клипа към „Всички мостове горят”, защото е грехота тая песен да няма и клип, но се бяха подготвили от към техника и всички предпоставки за успех в това начинание бяха на лице. Малко повече за сета им ще добавя, че бе доста кратък (или поне на мен ми се е искало да свирят още), но това не попречи да наелектризират публиката. Звучаха бързи, мелодични парчета изпълнени със социални послания и, може би, ако се опитаме да се вслушаме в тях, светът може да стане по-добро място за живеене, знае ли човек. Това беше леко шеговито, не защото не е вярно, ами защото човек е доста закърнял откъм това, което му се говори и едва ли би позволил една песен да му преобърне светогледа. Това изобщо не пречи на момчетата от Резервен план да продължават да си забиват, така както си знаят и да оставят публиката с доволни усмивки на лицата!

Дойде редът и на Expectations, които без никакво закъснение засвириха енергичните си и емоционални парчета още от първата минута. Много силно представяне от тяхна страна на много високо ниво. Определено те са една от най-проспериращите банди, за момента, на българския хардкор небосвод. Леко мрачната атмосфера, която създават с парчетата си, крясъци на вокала и тежкото им звучене събуждат у публиката леко противоречиви чувства и пориви. Не знаеш да станеш и да си разцепиш гъза от мошване ли или просто да седиш и да се наслаждаваш на това, което Expectations могат да предоставят. От тях също стегнато представяне, без излишни паузи, само хардкор, хардкор и нищо друго! След края на тяхното представяне около мен минаваха познати, а и не толкова познати, които бяха крайно удивени от представянето на момчетата и най-честата реплика, която чувах, поне докато не излязох Outrage (просто, защото нямаше възможност за говорене), беше – „Много яко!/Много са яки!”. И действително, Expectations са яки и си струва да бъдат слушани, които не е, да се поправи!

Последни, но както сигурно се досещате, не по важност излязоха и представителите на варненския хардкор – Outrage. В деня преди концерта излезе новина, че варненци са изкарали албум и промото му ще бъде именно на IHMR Bday Fest, речено-сторено! Дискът е факт и искам да ви кажа, че е страшно як. Сетът на групата за вчерашното събитие беше съставен главно от парчета от албума, но това не попречи да чуем и стари класики от тяхното творчество. Щом засвириха Outrage от колоните загърмя суровото звучене на хардкора в най-чистата му форма. Публиката вече се беше събрала и танците не се забавиха много. Заформи се прилично пого, на което аз по традиция съм само страничен наблюдател, но съдейки по физиономиите и усилията на участниците в него, някои се раздадоха и за мене. Outrage истински се забавляваха докато забавляваха публиката и, без съмнение, бяха най-добрия завършек на вечерта. Определено представяне на топ ниво, каквото е подобаващо за ветерани каквито са те, ако изобщо можем да говорим за ветерани и новобранци. Леко притиснати от времето, с тяхното участие ежегодния фест по случай рождения ден на IHMR бе закрит, а публиката остана доволна от видяното. Догодина, с нови сили и желание – пак! Това беше и от мен за снощното събитие, който е бил там сигурно е видял нещата по различен или сходен начин, но който не е успял да ги види, да ми вярва! Вервайте ми! Ха-ха!

Айде, до нови срещи!

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to I Hate Mondays Radio Birthday Fest 4

  1. JollyStomper каза:

    :))) Хубаво ревю на новия ни колега 🙂 Поздрави :)))

  2. Skunksa каза:

    Много добре 🙂

  3. angel каза:

    Outrage са зверове!

  4. Pingback: Последни щрихи за 2011г. | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s