Wieże Fabryk

В SRS има един автор, който направо обожава 80-те и доста често ни представя страхотни групи от този период, като набляга предимно на европейския хардкор и кръст звук. Доста ценни находки е извадил, но аз ще обърна поглед към това как осемдесетарския звук си пробива път в настоящето и то в една сцена, която винаги ми е била доста присърце – Полша.

През 80-те в Полша пънка и производните му изживяват уникален възход, като в тази държава се раждат групи, които смело могат да бъдат посочени за еталон наравно с английски, шведски и американски групи. Паралелно се развива и адски интересна пост-пънк, dark/cold wave сцена, която ни дава истински бижута като Siekiera, Republika, Maanam, Variete, 1984 (все групи, които трябва да се хванем и да представим тук всъщност). Същата тази сцена придобива легендарен статут в ъндърграунд сцената, а споменатите по-горе имена успяват да придобият известност звън пределите на Полша. Обикновено се отличават с доста по-експериментаторски дух и настроение, които са породени от специфичната обстановка в Полша през 80-те години – от Солидарност, през все още живата цензура, та до DIY правените усилватели и инструменти. А резултата… е нещо за което се е говорило и ще се говори толкова много.

Но сега рязко ще скочим в 2010-а година и ще се насочим към Лодз (всъщност се произнася като лу(д)ч, но ч-то е по-меко и „д”-то почти не се произнася, абе странен език е полския), където от около 10 години се подвизава бандата Wieże Fabryk. Стилът е cold-wave и то изпълнен в най-добрите традиции на полската сцена от 80-те години на миналия век. Студен и „униформен” звук, подкрепен от дълбок и насечен вокал (на полски е, съжалявам), а детето на тази амалгама е онова особено напрежение, което успява да носи духа на 80-те, дъха на сивотата, студа,аскетичност, враждебност и изоставени фабрики. Личният ми фаворит в албума, който представям, е песента „Litzmannstadt” (това е името, което немците дават на града Лодз през 1940), която успява някак си да представи едновременно картината на един сив и рушащ се град и едновременно с това да има една нотка на надежда и искрица живот.

Албума се казва „Dym” и е първата дългосвиреща творба на групата за 10 години съществуване, като те самите са известни като доста добра live банда.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Wieże Fabryk

  1. Scheisskopf ?!? каза:

    както обикновено при Вили, празно няма, евалата !!!

  2. youbleedwesmile каза:

    Не знам дали е в този албум, но преди време бях слушал една тяхна песен – Космос – страшна е. Изненадан съм да ги видя и тук, браво, Вили.

  3. Skunksa каза:

    В този албум е, но преди това са я издавали като сингъл 🙂

  4. Pingback: Horror Vacui | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s