Sairaat Mielet

През 80-те години Финландия е страна, която остава неутрална и играе ролята на балансьор между Изтока и Запада по време на Студената война. И, както може би се сещате, по същото време в страната се появяват някои от най-култовите хардкор пънк банди през този период, но въпреки че пънковете по това време са силно ядосани, както от Съветския съюз, така и от Западната система, в повечето случаи политическите им идеи остават само в текстовете, а това, което характеризира повечето от тези пънк легенди е преди всичко тоталния нихилизъм, дишане на лепило, и разбира се масова апатия и алкохолизъм, обхващащи не само пънк-сцената, а и цялата страна.

През 1988 година в Щатите се появява т.нар. Youth Crew мода, която носи късите прически, Найки кецовете, безсмислените в повечето случаи позитивни текстове и групи като Youth of Today и Gorilla Biscuits. Финландия обаче все още е доста далеч от тази мода, там все още са на почит големите гребени и британски хардкор групи като Discharge, а местните герои Kaaos, Rattus, Terveet Kädet, Tampere SS, Kansan Uutiset и пр. и пр. са синоним за суров и агресивен хардкор пънк… и разбира се за стрейт-едж сцена в най-алкохолизираната страна по това време е абсурдно да се говори. Въпреки това, в същата 1988 година точно във Финландия се появява най-радикалната и милитант стрейт едж група в света по това време, която няма нищо общо с групите отвъд океана. В тези пет години, в които съществуват като група (1988-1993), Sairaat Mielet стават най-мразената и радикална хардкор пънк банда във Финландия.

Първият 7″ на Sairaat Mielet излиза през 1990 и носи името „Punk On Paskaa“ (Пънкът е лайна), в него бандата изразява своята абсолютна стрейт-едж омраза към всички нихилистични и свързани с пропаднал начин на живот неща, които виждат в пънка и в най-алкохолизираната страна в Европа. Музиката обаче няма нищо общо с американските стрейт-едж групи, а е неподправен финландски хардкор пънк с кървящи гърлени вокали, стържещи китари и възможно най-бързите и хаотични барабани, които могат да изсвирят. Освен в бързината и агресията, Sairaat Mielet не отстъпват на своите пияни (не)приятели и по дължината на гребените и броя на железата и всевъзможните атрибути по своите якета.

През 1991 година излиза в тираж от 500 бройки и втория 7″ на Sairaat Mielet, който се нарича „Tippa Tappaa“ (Капката убива). В него бандата експериментира с доста смени в темпото и абсолютно уникални за времето си мелодични и технични части, но без да изгуби бързината и агресията, които са в основата на тяхната музика. Текстовете и посланията на бандата отново са крайни и безкомпромисни, каквито още нито една американска банда не се е осмелила да направи. Този 7″ е абсолютна реликва и ако не друго, то поне Sairaat Mielet вероятно ще останат в историята като стрейт едж бандата с най-големите гребени!

Sairaat Mielet – „Tippa Tappaa“ EP (1991)

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Sairaat Mielet

  1. harrymay каза:

    Добър финландски пънк ! Единствени по рода си .)

  2. sharp 69 каза:

    Ako vsi4ki „ostrieta“ bqha takiva….!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s