Fenomen 30.10.38

На 30 октомври 1938 небезивестният Орсън Уелс предизвиква невиждана паника в САЩ. Тогава е едва на 23 години и решава да направи реалистичен радио вариант на научно-фантастичната новела „Война на световете (по-старите от вас сигурно помнят сериала, който се въртеше 90-те?) и бива излъчен в национален ефир.  Макар и в началото на предаването да е съобщено, че това е радио пиеса, милионите радиослушатели в този момент са на друга радиостанция, където слушат известен комик и превключват след края на неговото изпълнение, когато пиесата вече е започнала. Това, което чуват е обикновена прогноза за времето, която постепенно прераства в адски реалистичен репортаж за нашествие на извънземни пришълци, където с напредничави аудио ефекти и добра актьорска игра (макар и само с глас, все пак е радио), предаването е толкова истинско, че настъпва повсеместна паника. В Ню Джърси хората започват да бягат и задръстват магистралата, населението моли полицията да им даде противогази, а електрическите компании да спрат тока, за да не бъдат забелязвани осветените градове. В Индианаполис една жена се втурва в местната църква с викове, че настъпва края на света и всички ще умрат. Дори има слухове за хора, които са се самоубили в следствие на тези „новини”. Когато в CBS научават за повсеместната паника излизат веднага с обяснение, че всичко е фикция, но вредите вече са сторени. Орсън Уелс се притеснява, че това ще сложи край на кариерата му, макар и тамошния СЕМ да не намира никакви нарушения, но все пак това не се случва, а дори напротив – спечелената слава му дава възможност да подпише договор с холивудско студио, където пише, режисира и сам участва в “Гражданина Кейн”.

Този кратичък увод идва с цел да ви запознае за една случка, когато медията успява да всее паника в масовото съзнание, което макар и да не е направено нарочно, дава доста сериозен отзвук, а и също така вдъхновява няколко момчета от Челябинск, Русия да си кръстят бандата по един леко странен начин. Fenomen 30.10.38 е доста интересна група в музикално отношение. Стилово се определят като скриймо, но определено се раздалечават от моите лични възприятия за този стил, вкарвайки доста интересно усещане за експериментален пост-рок, където редуващите се мелодични и меланхолични моменти, които изведнъж избухват в истерична симфония на емоциите. Руският език на вокала се вписва по доста добър начин в музиката и като цяло се замислям, че руският е доста подходящ език за подобен род музика, особено когато става въпрос за някои по-нервни вокали, което можете да усетите и при вече споменаваните при нас Optimus Prime. Като цяло бих казал, че последният им албум е повече за страхотен и би се харесал на по-широк кръг от хора, определено има какво да се чуе и усети от уникалната атмосфера, която се създава при смесването на скриймо и пост-рок.

За жалост в началото на ноември и почти непосредствено след издаването на албума „Путешествие” групата се разпада за неопределен период от време.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s