Vendetta, Rejection

В този късен час се приспивам, изписвайки тези редове…

Събитие? Да. Определено. Иначе, в късния следобед един приятел (той си знае кой) допусна еретично през главата му да премине идеята да не присъства. Сам той се извини на себе си само два часа по-късно.

20.30ч. влизам в Порк Пай. Не че е паднала бомба, просто хората се броят на пръстите на ръцете на барманите от бара в дъното. В края на втория си сезон, няма съмнение, Порк Пай (екс Маймунарника) се утвърди като място на среща за българския ъндърграунд. Серия от събития през топлия сезон счупиха главите на любителите на тежката музика, тези на топлите ямайски ритми и просто всеки, който си е позволил да посети, послуша, постои.

Неусетно в приказки отминаха стандартните час и нещо закъснение за българската клубна действителност и кошарката вече се понапълни. Това се усети, когато на сцената излязоха едни от доказаните лидери на българския хардкор-пънк Rejection. Гледали сте ги, слушали сте ги, а най-вече сте ги чели, ако често наминавате отсам, тъй че ми е доста трудно да не повтарям свои или чужди думи. Само ще кажа, че уникалната смеска между crust, old school hardcore punk и Bad Brains влиянието буквално разтресе дърветата в Борисовата Градина. Партито, организирано и озвучено от Real Sound Rental Ltd получава, по моя скромна преценка, най-високо отличие. Уникален саунд даде дълбочина и на двете групи, а специално за Rejection мога да кажа, че изпъкнаха всички онези дребни нещица, които правят музиката им покъртително влияеща. А това си пролича и по движението пред сцената, позитивните възгласи и др.

Във връзка със събитията в България от последните дни и социалната криза, която настигна нашата родина, групата направи смислено изказване, зад което застават повечето здравомислещи хора. Всички знаем кои са виновниците за такъв тип кризи, а вече, за съжаление е и трудно да чуеш тези неща от сцена. Е, за Rejection това е запазена марка – никой не спестява на корумпираните политици, бюрократи и полицаи, които ни докараха до бедност и мизерия, а скоро ще ни докарат и до гражданска война.

Малко преди да излязат зверовете от Vendetta, Порк Пай, очаквано или не, се напълни. Въпреки захладняващото есенно време, хората знаят – такъв концерт не се изпуска. И правилно. Концертите на Vendetta често се превръщат в своеобразна среща на поколенията – по-големи батковци, по-малки хлапета, набори и непознати. Шансът да видиш почти всички на едно място е огромен. Случаят е точно такъв. Лица от тук и там изведнъж се скупчиха, създавайки комфортна (и значително по-топла) среда, а градусът започна да се покачва и от изпълнението на бандата. Движението пред сцената достигна своя пик, а с неумиращи класики от „едно време“ и новите супер хитове от последния албум, вендетаджиите направиха „партито на месеца“. Неусетно изминаха минутите.

Светлинното шоу спря, гигантските колони замлъкнаха, неистовото движение в „котела“ също. Съвсем скоро всички (но с усмивки на лица) се насочиха – кой към изхода, кой към бара…

Rejection и Vendetta направиха срядата – петък, а Порк Пай домакин на тази „аномалия“.

Следващият път, когато видиш в афиша тези две банди заедно или поотделно, се замисли, дали взимаш правилното решение, оставайки си вкъщи, например. Ти ще си единствения, който не присъства.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Vendetta, Rejection

 1. Go-sho каза:

  Концертът беше страхотен. Поне за мен Rejection в момента са не просто най-добрата бг хардкор група, ами може би най-добрата бг група изобщо. Изключителна смес от различни влияния, адски разнообразна, технична и качествена музика, а Лъчо има абсолютно уникален глас.

  Едно нещо обаче не мога да разбера… Предишния път в Маймунарника, някъде началото на лятото, Лъчката каза в прав текст от сцената „Не на расизма!“ и въпреки това на техните концерти продължават да идват странни хора с именно такива нео-наци възгледи… Това ми се струва абсолютно неадекватно. Да, не на политиката и политиците, но в такъв случай какво място имат крайно десни политически идеи в сцената ни?

 2. JollyStomper каза:

  Ами не знам как да ти отговоря. Предполагам, че след като концертите са отворени за всички, всички могат да идват, независимо от своите убеждения, пол, вяра и пр. Може да ги кефи бандата, знае ли човек. Аз нямам против, докато се държат културно и не създават проблеми на останалите посетители.

 3. harrymay каза:

  Едното заради което идват е това,че бандите дънят хардкор и става брутално пого. Освен това реджекшън са националисти (с което нямам в предвид нац-социалисти, кр. десни и тн. защото в последно време много хора ги бъркат и мешат тези неща).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s