Zounds

Зарадвах се, че най-после ще имам възможност и аз да напиша няколко реда за нов албум. Не много често се случва някоя от любимите ми групи да изкара нещо ново, а то да остане и неотразено от колегите.

За съжаление или за щастие се оказа, че като цяло съм пропуснал да отворя приказка за Zounds тук, така че този пост ще е нещо като „двоен“ такъв.

За тези, които не знаят.. надявам се да не са много, Zounds е група, създадена през 1977г. в зората на пънка. Като повечето Британски (полит) групи от това време, така и Zounds стоят зад знамето на своите политически виждания, отстоявайки идеите си в своите песни сърцато и с убеждение. Това не само ги прави значима група на английската сцена по онова време, но и ги превръща в класика за нас.

Част от касетната култура, Zounds са реализирали записи за касетки на Fuck Off Records. Участвали са в скуотинг и фрий фестивали. След като се запознават с Crass, благодарение на повреда в тур-буса им, стават приятели, а по-късно издават и първото си EP „Can’t cheat carma„, издадено от Crass Records.

През 1981г. Zounds постигат сериозен успех с албума си „The Curse of Zounds„, който представлява първата част, която искам да ви представя в днешния си пост.

Анти-военната тематика е основна в лириките на Zounds. Стилът на групата е неопределена смеска между рок и пънк, блус и мелодия и още много неща, които правят този тип групи разнообразни, на моменти странни, но задължително не безразлични.

Zounds – The Curse of Zounds (1981)

The curse of Zounds бе първият запис на групата, до който се докоснах и за мен той е основното ѝ лице. 12 емблематични парчета, които ви развеждат из света на групата, постигнала за 5 години много повече от колкото други за 20.

През 1982г. Zounds се разпадат. От тогава насам групата се събира от време на време за някой друг концерт.

Като изключим сингълът „This Lands“ издаден през 2001г., Zounds не са издавали нищо в близките десетилетия. С учудване разбрах, че групата се е събрала и е записала албум в 2011г.

The redemption of Zounds“ определено е постижение. Подхождайки скептично и предпазливо към албум на група, която не се е събирала скоро заедно, направих голяма грешка, бавейки се в прослушването му. В последствие бях не просто очарован. Новият Zounds бързо влиза под кожата, а в последствие се превръща и в любим запис. (Чудесен е за ходене, впрочем).

Отново скандален артуърк представя групата.

10 парчета, които си заслужават на 100%.

Няма да си позволявам да качвам албума, защото наистина е чисто нов. Който го иска може да си го купи или да си го намери в интернет.

Advertisements

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Zounds

  1. harrymay каза:

    Новия албум си заслужава слушането и едва ли ще доскучее на хора слушащи подобна музика. Все пак предишния ми остава по-любим (:

  2. Pingback: Hagar the Womb | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s