Napalm Death /16.09.2011/

Има някои неща и концерти, които не подлежат на обсъждане и обмисляне. Просто не съществува такъв вариант. Ако нямаш пари – взимаш на заем, ако е далече се въоръжаваш с търпение и пътуваш, ако е студено търпиш, ако е топло също. Случаят с Napalm Death е абсолютно идентичен. Който е направил компромис със себе си, той е изпуснал един от онези моменти, за които се говори много време напред.

Още от момента, когато се заговори за третото идване на бирмингамската шайка, ентусиазъм завладя голяма част от хората наоколо. В крайна сметка това е едно от събитията на годината.

Вчерашният концерт, част от On Fest се проведе в Интер-Експо Център. Това решение на организаторите отнесе доста критики, тъй като местоположението му е сравнително отдалечено от центъра на града, а за хората от крайните западни квартали пътуването на отиване и на връщане със сигурност е било кошмар и е отнело много време. Разбира се, „no pain, no gain„!

Добре измислена пропусквателна система посрещаше групичките от хора, а в ляво ги очакваше бар с масички, на който срещу купони (разбира се, с изкуствено завишени цени нагоре) се взимаха напитки.

Без да има обидени и разсърдени, истината е, че огромна част от хората предпочитаха свежия въздух навън, отколкото групите преди Napalm Death. Парадоксално или не, голяма част от тях дори не знаеха кои са другите групи – преди и след британците. Бърз кръг на помещението вътре и преминаване през мърча на бирмингамци и обратно навън към масите и лафа с приятели.

Програмата вървеше с поносимо малко закъснение и когато дойде време на сцената да излезе английската хардкор-пънк група на входовете се образуваха кратки тапи.

Халето, което домакинстваше концерта бе впечатляващо голямо. Организаторите сигурно са били прекалено големи оптимисти и са очаквали над 2 хил. души, нещо което едва ли би могло да стане. В крайна сметка хора имаше, докъм средата на залата от страната на сцената. Някой отбеляза, че посещението е слабо и, че може и доста по-добре, но аз съм на мнение, че е по-добре по-малко хора, отколкото огромни тълпи, които да създават дискомфорт и трудно предвижване от т. А в т. Б.

Начало. Napalm Death са на сцената. Първите рифове са замазани и трудно различими. От гласът на Барни, в съчетание с поведението се разбират отделни неща, но се хваща най-важното – енергията. С две думи озвучаването хич не е на ниво. Едни го отбелязват с нужната доза разочарование, а други иронично подсещат за естеството на концерта, който със сигурност не е джаз. Лош или не, звукът съвсем скоро задвижи голяма част от публиката, която бе отдръпната на достойно разстояние от сцената чрез огради. Анти стейдж-дайвинг съоръженията бяха „въоръжени“ и със стабилно количество охранители. Отзад огради, лошо озвучени, отдалечени от хората, нищо не можа да спре Napalm Death да покажат най-доброто от себе си. Класики, сред които и кавър на Siege и Dead Kennedys мен лично ме взривиха. Кратки пояснения между песните изразяваха позицията на бандата по обществено-политически, социални и религиозни въпроси. Тези, които слушаха, правеха връзка и с парчетата, които следват.

Смразяващият олд-скуул хардкор-пънк/грайндкор концерт на величията премина като един миг. Дори нямах време да помисля за това колко е часа.

След последния акорд, който замлъкна в тишината се чувствах счупен. Хората, които са фенове на този тип музика са усетили същото чувство на тотално изкъртване. Съжалявам за металургичния ми речник, просто не мога да открия други думи.

Повечето хора си тръгнаха, не знам колко човека са останали за следващите в списъка на феста, нито те как са се справили. Надявам се само това да не е последното участие на Napalm Death тук, в страната ни.

Веселбата ни се пренесе в центъра на града, а когато адреналинът спадна – умората, болките, махмурлукът и най-вече сънят натежаваха.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

25 Responses to Napalm Death /16.09.2011/

 1. gadabout каза:

  Аз съм малко по-въздържан… Мнението ми е тук: http://gadaboutsoutcries.blogspot.com/2011/09/napalm-death.html

 2. angel каза:

  Първият концерт в живота ми, от който си тръгнах 10 минути след като започнаха Napalm Death. И следващите два часа ме боля главата, грайндкор не означава глух озвучител. Сори.
  Както казва gadabout (в между другото перфектно съвпадащото с моето мнение за вечерта) – Кур за фестивалите.

 3. JollyStomper каза:

  Колегата gadabout с много точно мнение. Аз отидох за Напалм и си тръгнах след Напалм. Не ме е интересувало какъв фест има и какви са другите банди. Дадох 25 лева ЗА Напалм. От тази гледан точка съм доволен. Не съм фен нито на Терапи, нито на политическите кампании на Светльо Хиподилски, съжалявам, ако има обидени. Не съм съгласен с подредбата и начина на организация на този, т.нар. фест. Всичко това се преживява.
  Видите ли… дори ужасния звук, абсолютно несъобразен с огромното метално хале… дори той се преживява. Бихме могли да кажеме – имали са пари за толкова – толкова са направили (дори реално да съм почти сигурен, че не е точно така). Но не мога да преживея, че снощи сред около хилядата посетители на Напалм Дет, едно поне 600 човека бяха отишли на „хеви метъл концерт“. И както gadabout на живо сподели, че лично той няма проблем с това, в някакъв смисъл и двамата, мисля, разбираме какво се има предвид под това.
  Ако трябва да изолирам положителните от отрицателните емоции мисля, че отново спечелихме. А допълнителното – колко по-добро можеше да бъде, нека е урок за следващия път.

  • gadabout каза:

   Всъщност едва сега ти схванах идеята за „хеви метъл концерта“ и да, явно мислим едно и също, хах. Съгласен съм и че трябва все пак да отсеем хубавото – отново слушахме Нейпълм у дома. Самият факт, че продължават да идват, означава, че все пак намират смисъл от това (опитвам се да изолирам комерсиалните възможности).

 4. JollyStomper каза:

  А не бива, защото нека си припомним първата информация за Напалм Дет в България ? Свързвахме я с несъстоялия се фест в плевенско. Макар и неграмотно написано, комуникето на организаторите, относно отпадането на феста, показваше проблеми с мениджъра на бандата. (за пари)
  Не знам.

  Не видях велико желание у Барни и компания да излизат на бис. Може би са си дали сметка, че звукът е гаден и рискуват много хора да оглушеят напълно. А може би просто София е поредният град, през който „преминава“ турнето им напът за някоя по-голяма и по-добре организирана сцена. Пък хонорарът си е хонорар и без бис 🙂 Както и продаденият мърч няма да бъде върнат 🙂

 5. angel каза:

  Когато си 30 години на сцена със сигурност грам не ти е през кура къде свириш. Така че колко намират смисъл да се връщат в България за нещо повече от хонорара си – едва ли. Отдавна е минало това време за тях. Сори, бъдете реалисти. Може да свирят грайндкор, но са нищо повече от деденца/чичаци, които трябва да изкарат малко левчета от стара слава, особено в държавите, в които точно тази стара слава продължава да е доходоносна (e.g. България и региона).

  • ofu каза:

   В България точно е страшно доходоносна и затова се счупват да свирят тук. А когато си 30 години на сцена, точно концерти в България и другите бананови плантации показват, че все още свириш за хората, които те слушат, а не за страхотния хонорар от няколко хиляди евро.

   Иначе не знам колко пъти сте гледали наживо групата, но рядко правят бисове и точно това отношение ми харесва – излизат, свирят, прибират се – без излишни заигравки. Освен всичко друго, вчера сцената беше на три метра от публиката и за мен това също доста скапа усещането за концерта. А и все пак участието беше на фестивал, имаха точно определено време и хората си го спазиха.

   Информацията за Плевен беше, че организаторите не са договорили условия с български промоутър, който е трябвало да докара групата в Плевен. Споровете са възникнали тук по въпроса защо трябва да се плащат билети до Русия на групата, която имаше концерти през следващите дни там.

 6. discoXdancer каза:

  Първо: това е 4тата им изява в БГ.
  Второ: Едва ли ги връща тук хонорарът им, тъй като сме мишкари и едва ли можем да им дадем кой знае колко. 25лв за тях + Терапи + бг банди. В нормалните държави билетът САМО за техен концерт е сигурно около 20 евро.
  Трето: Поне според мен, звукът беше доста по-добре от на Бастардоломей.Верно в началото (първите 2-3 песни) не ми се нравеше особено но явно след това се получи нек’во свикване и сичко си беше 6.Когато гледаш любима банда,нек’ви такива детайли ги изключваш много бързо.А за хората които са отишли на ФЕСТА и за тях Напалм са просто „банда от феста“ – бОли ме за тях,нека си се оплакват от звука. Феновете,отишли заради бандата са щастливи,че я гледат за пореден път,било то и на фест в огромно хале с лееко изкофтен звук.
  Последно : Стари чичаци? Единствено на години. Пък и какво са 40 години,айде моля ви се. Чак пък дотолкова ли да сте поддръжници на „live fast die young“ идеологията? Банди на половината на техните години не могат да докарат и 50% от тяхната зверска енергия на живо.А Барни продължава да е супер пичага и да говори мъдри слова м/у песните. Личи си,че все още са отдадени на това,което правят и вадят нови албуми.
  Съвсем последно: Метълите отиват на метъл концерт и „правят пого“.Метълско такова. Кораджиите отиват на хард(грайнд)кор концерт. Щом бандата свири в стил,слушан и от двете сцени,отново няма място за оплакване.И аз не можех да преодолея факта,че съм на концерт заедно с дебели,потни голи дългокоси типове с тишърти на Содом, но тва си е мой проблем. Не ме кефи начина по който „танцуват“, за това си седях настрана,вместо после да се жалвам в нета как съм се опрял о нечий потен тумбак или зашлевен през лицето от случайна мазна грива.
  Заключение : Haters gonna hate, хората,които си нямат по-добра работа ше си правят вятър на устата, а тези които са наистина признателни за случилото се, ще си спомнят единствено положителните неща.

  П.П. : Бидейки съпътстващ автора преди и след събититето, ми е доста интересно да чета неговите редове 🙂

  • sharp 69 каза:

   Mnogo dobre kazano Danni Boy!:))))

  • gadabout каза:

   Аз пък не разбрах защо беше въобще целия коментар, като изключим хонорара и „чичаците“, доколкото последните са неща от други коментари и има какво да им се обсъжда. В смисъл, с тези две точки от мнението ти съм напълно съгласен, но останалото не разбрах защо е – към кого е насочен коментарът?
   Ако е към мен, грешно си ме схванал, но може и неясно да съм се изразил. Не знам.

 7. JollyStomper каза:

  discoXdancer, всичко, което казваш е така. Тук няма критики към групата, има по-скоро някакви предположения. Звукът не беше „лош“, той беше отвратителен. И не го казвам от гледната точка на ценител на префърцунен джаз. Казвам го като фен на бандата. Казвам го, защото в това метално хале не може да се правят грайндкор/хардкор концерти, защото озвучаването е ужасяващо и после те боли глава. Не казвам, че не бих отишъл и сто пъти, ако трябва, за Напалм Дет, просто казвам, че тази група ИМА НУЖДА ОТ ХУБАВ ЗВУК, за да получим най-доброто от нея. Всичко останало е ала-бала шмекерии и отбиване на номера. Благодарен съм, че ги гледах.

 8. setaa каза:

  Концерта беше сносен, предния доста повече ми допадна. Звукът беше под всякаква критика, ама то нормално, в тая метална кутия повече нямаше как да се изисква. И кви са тия глупости „кур за фестивалите“, много сте истински като го казвате… евала
  angel, приятел, не знам какво си очаквал обаче беше пределно ясно, че в това хале няма как да има добър звук… Аз пък както каза Джолито отидох само и изключително за Напалм Дет и дадох 30 лева само за тях, наслушах им се, изкефих се на концерта и си тръгнах.

  • gadabout каза:

   Щяхме да сме „много истински“, ако вкъщи от компа пишехме из нета „кур за фестивалите“, а междувременно не сме отишли на любимата си група (което междувременно говори и колко би ни била любима), щото била на фестивал. Отишли сме, радваме се, че са дошли, но не сме длъжни да сме благодарни за всеки сантиметър от пишката, която ни се подава, нали? Щото от едни 18 сантиментра нататък почва да боли.

   • setaa каза:

    Айде, айде, говориш пълни глупости… Чак толкова много не боли.

 9. setaa каза:

  Освен това бих искал ако може да направя няколко забележки, Napalm Death дойдоха за 4-ти, а не за 3-ти път в България 🙂 При кавърите си изпуснал Lowlife на Cryptic Slaughter в оригинал. А Dead Kennedys ? Чия тяхна песен е правена от Napalm ? Иначе ревюто е добро, но ти сам си казваш, думите са излишни след такива концерти, който бил-бил.

 10. gadabout каза:

  Душа, за фактологията – прочети пак. За песните – не знам колко подобни материала си написал през живота си, но аз поне никъде не съм чел задължително да се споменава всяка песен от даден концерт, както не съм направил нито аз, нито JollyStomper. А за Дед Кенедис – за дебил ли ме взимаш? Или качваш акции на неточното място?
  Спри се, преди да се навлажниш от злоба.

  • gadabout каза:

   А, на едното място съм написал „трите идвания“. Това е грешка, да. хах

  • setaa каза:

   Ква злоба бе идиот, я прочети кой съм и тогава говори пак 😀 ахахаха, няма грам злоба, или к’вото и да било там от моя страна, все пак сме приятели 😀 Иначе забележките ми бяха съвсем уместни мисля и ги изказах чисто от желание за градивна критика. Не те взимам за дебил, именно защото знам, че слушаш 10 пъти повече грайнд от мен те питам, пък и не знам, кой е кавъра на Дед кенедис ??? Не разбирам к’во му е заядливото, или злобното на един прост въпрос ??? Никой не говори и за качване на сет листове при ревютата, просто като ги е изброил обичаният ти колега, нека да ги изброи акуратно 🙂

 11. sharp 69 каза:

  Sega kakvo , merite si na koi mu e po – golqm li ?Na koncert se hodi za grupata i ideite koito tq izrazqva , a ne za zvuka!Stiga ste se pliuli , karaite po – spokoino!

 12. gadabout каза:

  Дам, стана грозно, а и ние се изяснихме.
  Иначе, sharp 69, съвсем съм съгласен. Всъщност точно заради позагубването на „идеята за идеите“ на дадена банда са голяма част от недоволствата, които съм изразил в ревюто.

  • gadabout каза:

   И нещо друго, във връзка с фестивалите. На следващия ден присъствах на концерта на Decapitated в The Box и понеже също са голямо име (макар различния стил и не чак от ранга на Нейпълм) и там съвсем определено се усети колко различна беше атмосферата – точните хора и точното място за типа музика, нищо излишно и раздаване до последно и от публиката, и от групата.

 13. JollyStomper каза:

  Ама и аз мога, ако искам да се заяждам и да кажа, че под „третото идване тук“ съм имал предвид София. 😀 Разбира се, нямал съм предвид това, изпуснах идването им на морето, за което съжалявам и моля за милост да не бъда разпънат на кръст. Друго, относно забележките, вече беше споменато, не съм си поставял за цел да давам плейлист, казвам това, което МЕН ме е впечатлило, тук не става дума за никаква „акуратност“, а за това какво АЗ бих искал да подчертая в ревюто си. А ти като фен на Напалм Дет, определено не ти приляга да ме питаш кой кавър на Дед Кенедис. (Особено, че се познаваме и добре си спомням, че те побутнах и поздравих с песента, когато тя започна) Ако пък целиш друг тип провокация, пак си сбъркал.

  • setaa каза:

   Ти луд ли си, к’ва провокация 😀 Наистина идеята ми беше просто да задам въпрос, но си признавам, тъп съм, не можах да се сетя, иначе естествено, че знам за коя песен иде реч… Поздрави още веднъж за „грубата“ забележка, ако си я сметнал за такава и се извинявам за тъпотията си 😀 😉

 14. dave каза:


  Аз не се престраших да отида на това събитие.
  Не ми се вързваше и не можех да си представя тоя фестивал на глупостите, на който Йорданка Фандъкова да ми плямпа (предизборна) неква реч, после Светльо Витков и той предизборно да се тулупчи на сцената, и после думата да вземе Барни.
  Пък да не говорим за лайняното бизнес място, на което се случва случката.
  Не, не участвам в това!

  А иначе съм гледал всеки досегашен български гиг на Napalm-ите и определено са една от любимите ми банди. Приемам, че не са разбрали за какво става дума и затова са се включили в събитието.

 15. Pingback: Последни щрихи за 2011г. | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s