Rubella Ballet

Днес ще ви говоря за една от най-емблематичните британски пънк групи. Това е Rubella Ballet.

Без излишни предисловия, но със задължителното предупреждение – Rubella Ballet, както повечето групи от тяхното време и от тяхната вълна са нестандартни, на моменти шокиращи в различието си със стандартизираните стилове и групи.

Бандата е създадена през 1979г. на концерт на Crass. В края на своя гиг Crass поканили публиката да се качи на сцената и да завърши концерта както сметне за добре. Първи се покатерили Sid ( Flux of Pink Indians ) и Zillah. След като окупирали барабаните и микрофона, към тях се присъединили Pete и Gem ( Fatal Microbes ), които се заели с китарата и баса. Така било дадено началото на една изключително цветна част от британския пънк.

Sid, свирел за Flux of Pink Indians, с които има участие в записи и турнета. Той, заедно с Pete и Gem ( Fatal Microbes ; син и дъщеря на Vi Subversa, живееща с остатъка от Poison Girls в скуота Burghley House ) живеели доста близо до групата (буквално). Flux често обичали да свирят с Rubella Ballet и след година на това дередже и едногодишно турне, Sid взел решение да напусне Flux, за да свири само с Rubella.

Rubella Ballet са група, която е известна със скандалната си визия и иновативна за времето си интерактивност. Психаделичното сценично шоу поведение на бандата им спечелва уважение и известност. Това в комбинация със социалните/емоционални и дори политически текстове на групата изгражда нейния гръбнак. Шокиращият изглед на Rubella Ballet се дължи на нейния фронтмен – Zillah Minx. Авангард в модата, разчитащ на повече цветове, реагиращи на ултра-виолетова светлина, нестандартни и пак цветни прически и на моменти доста странно сценично поведение. Това е лицето на групата. Zillah Minx се занимава с мода и изобретява D.I.Y. дрехи, като най-голямото ѝ постижение е day-glo death rock фешън, копиран и използван от много групи и дизайнери в последствие. Разчитайки предимно на ултра-виолетовата светлина, цветната Zillah може да ви докара до епилепсия с модните си решения.

Заради тази си различност Zillah и цялата група често са имали проблеми.

Не знам дали може и до колко е правилно да се говори за стила на бандата, но ще се опитам да ви дам най-общи параметри. Rubella Ballet съчетават и основават стила си на експлозивността на пънка и както споменах по-горе, психаделичен имидж, денс привкус и много други неща в един голям бъркоч от стилове. Типично за групи, принадлежащи на този тип сцена в Англия.

Бандата има сравнително дълга и не много бедна дискография, но..

Избрал съм за представяне най-любимия ми албум на Rubella Ballet. Според мен тук няма нито едно слабо парче и ако сте фен на групи като Crass, Flux of Pink Indians, Lost Cherrees, Hagar the Womb и др., задължително трябва да преслушате.

Rubella Ballet – At the end of the rainbow

Приятно и цветно слушане 🙂

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Rubella Ballet

  1. Skunksa каза:

    Страхотно ревю за една адски интересна банда, а и ми даде една интересна идея 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s