No Trend

Здравейте,малки безмозъчни насекоми! Малко груб поздрав,но се опитвам да пресъздам атмосферата на бандата, която ше презентирам.А тя определено е нещо специално (може би поне още 34 пъти сте прочитали това в нашия блог). Не зная дали са „безкомпромисни“,каквото и да значи това,но несъмнено са единственu по рода си.Поне по времето на тяхното съществуване са били. И естествено- крайно недооценени в своята епоха.Глупости,недооценени.Хората чисто и просто са ги мразили.Без майтап.По скоро идея/текстове отколкото група/музика, те са се подвизавали под името No Trend.
И все пак си избиите още в зародиш глупавата идея, че музиката им не струва. „Струва“ , и още как. Само дето музиката им е вървяла ръка за ръка с краен нихилизъм и мизантропия.

Въпреки че са от Washingtnon DC, групата няма нищо общо като завук с Dischord бандите. No Trend са свирили на хардкор концерти,но не са били хардкор банда. Специфичният им саунд е бавен, протяжен с голяма доза „нойз“ и безумно омразни лирики изливащи се от дрезгавото гърло на вокала. Няма грайнд врясъци или нойзкор писъци, просто дрезгави вокали перливащи от ненавист към всичко живо, и най-вече хората. А също така и в частност- към хардкор феновете по онова време. Омразата между група и „фенове“ е била взаимна. No Trend не само, че не са свирили като типична хардкор банда, ами и не се обличали по тогавашната хардкор „мода“ и до болка иронизирали хк хлапетата. Доста често срещан номер по време на техни изяви бил следния: докато изпълнявали парчето „Mindless little insects“ , вокалистът обикалял сред хората от публиката сочейки ги с пръст и държейки огледало пред лицата им. Други техни гаври с „феновете“ : на почти всеки концерт групата насочвала огромни прожектори към публиката,което правило невъзможно да погледнеш към сцената за повече от 5сек. ; групата спирала да свири, под предтекст, че определен (напълно случайно избран на момента) човек от публиката им пречил и нямало да продължат да свирят докато горкият човечец не бъде изведен извън клуба;на едно от последните си участия,преди да се разпаднат, момчетата от бандата взели последни останали копия от техните плочи и ги хвърляли като фризбита по публиката, а те на свой ред ги мятали обратно по бандата.Нерядко No Trend решавали да изтормозят хората в клуба до краен предел, като свирили все по-бавно и удължавали парчетата си като примерно свирили една песен по 20-30мин без да спират; или пък ей така, „за ташак“ правили разни джаз импровизации или някое досадно протяжно и монотонно „Muzak“ (т.нар. асансьорна музика) парче.
Но както казах в началото, не само сценичните им маймунджелъци ги правят такива хейтъри.Песни озаглавени : „Die“ , „Cancer“ , „Mass sterilization caused by venereal disease“, „Mindless little insects“, „Family style“(текст:“Acid rain is falling,watch the humans crawling…“) и любимото ми „Too many humans“ (текст: „Too many fucking humans, you breed like rats,and you’re no fucking better“) и т.н.Също така се вслушайте и в текста на „Teen Love“, който разказва за гимназиалната любов между две модерни тийнчета, завършваща  по любопитен начин.
А,и един факт,който може да ви се стори интересен:мениджър на бандата е бил Стивън Блъш,човекът,написал книгата „American Hardcore“. В едно интервю, басист на бандата споделя,че Стивън неведнъж ги е мамил с кинти.

Въпреки сравнително краткото си съществуване, има още много какво да се каже за тази нетипична банда, която драстично променя своя звук в един определен момент.Към каква насока- оставам на заинтересованите да потърсят и да научат сами 🙂
И помнете,следващия път като чуете някоя „pissed off“ hc банда, знайте,че No Trend вече са вървяли по тази пътека. Преди повече от 25 години. А текстовете им все още са толкова актуални…Нужна е поне една такава банда,която да покаже един голям среден пръст на всички хардкораджии парадиращи с новите си цветни винили,пиратски татуси и къси дънкови шорти и да ги заплюе в претенциозните лица.
Ето ви техният албум, озаглавен „Too Many Humans„, който има прекрасна обложка.

No Trend – Too many humans (1984)

П.П. : На въпрос относно евентуален риюниън, един от първите басисти на бандата казва нещо от сорта на : „Не смятам,че би имало смисъл.А и къде да го направим този риюниън,в DC?Не мисля, че много хора биха дошли да гледат банда,която силно са мразили преди повече от 20 години“.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s