Misery Index смениха въздуха в The Box с тежък звук, пот и крайници!

Едно от малкото неща в последната (да речем) половин година, които успяха да пропукат черупката ми и да ме накарат истински да се вълнувам, беше очакването на този концерт. Misery Index в София. Мамка му… дори споменаването звучи яко, а като добавя и спомените от същинското преживяване, откровено се навлажнявам; и си спомням защо все още чувам наполовина, а вратът ме боли.

Още нямаше шест часа вечерта на 1 юни, когато около клуб The Box и в близката градинка започна да се събира цветът на нацията в цялата си пъстрота и многообразие. Отначало бях песимист по отношение на това колко хора ще присъстват на целия концерт. И как няма, когато освен притеснително малкото народ наоколо, за пореден път чух и намеренията на няколко човека да не влизат, ами по-скоро да се размажат от пиене отвън, ако си намерят компания… Ще ви спестя коментарите – сигурно е въпрос на гледна точка, не знам.

Така или иначе се озовах в клуба и към 18:20 на сцената се появиха Проказа, които бяха така добри да ме откъснат от разочароващите мисли. Стефан и ко. свириха съвсем на ниво за малко повече от половин час и без излишни претенции просто дадоха старта на борбата за оцеляване. И друг път сме чували зареждащия с нечиста енергия дет на Проказа, затова не е нужно да повтаряме точно това – по-скоро е важно, че изсвириха едно ново парче (чието име забравих) и май имат планове да представят още в скоро време. Евала и на Андрей (китара), който след качването си на сцената с Проказа, слезе с Mizerere.

Втори се появиха плевенчаните от Enthrallment, когато мелето набра същинска скорост. Те също свириха стегнато и без много церемонии, а че хората познаваха повечето от песните от изпълнението, не беше чудно. Брутализмът и класата им отдавна са извън всякакво съмнение, затова и в публиката се оставихме просто да бъдем повлечени.

Последните български герои на сцената бяха Mizerere, които заедно с румънския лейбъл Axa Valaha Records са обвиняемите Misery Index да се озоват в София. Затова мястото им преди американците беше съвсем логично, а и момчетата свириха това, което умеят на пълни обороти – веселяшки брутален дет/грайнд, с който ни разказват за повръщане, сексове, личинки, бензин и други благини.

Трябва да беше осем и петнайсет/и двайсет, когато сцената опустя откъм всякаква апаратура и стана ясно, че клубът се приготвя за излизането на дет/грайнд гигантите Misery Index. Използвахме времето да вземем глътка въздух или глътка цигара – всекиму своето, но изненадани открихме, че сме заложници, защото излизането до края на концерта беше забранено по някаква причина. Имаше такива с критична нужда да се освободят от излишни товари в себе си (тоалетните не стигат), но затвореният вход в този случай може би беше за добро, защото сигурно направи въпросните хора особено люти при започването на сечта.

И десетина минути преди девет часа голямото очакване свърши! Е, не изневиделица и с някое помпозно излизане в мрак, пушеци и некромантия, защото трябваше да изчакаме музикантите от Misery Index да завършат саундчека си, но още със забиването на първата песен стана ясно, че вечерта ще бъде тежка. Много тежка. Тежка като зверски добър дет/грайнд!

Снимка: mysound.bg

Избухнахме още с първите ноти на “Embracing Extinction” и въргалът започна с все сила. Това не беше учудващ избор на първа песен, защото тя е и първата от последния албум на бандата „Heirs to Thievery”, под чийто знак минава турнето им. Групата мъдро наблегна на последните си две издания (предното беше “Traitors”) и чухме “The Spectator”, “Ruling Class Canceled”, “Traitors”, “Ghosts of Catalonia”, “Partisans of Grief”, “Conquistadors” и други мозъкосмилащи и сърцепръскащи мелачки. Няма да е пресилено да кажа, че се раздадохме за Misery Index докрай – имаше мош, съркъл и хедбенг до тотален припадък и обичайното клише „меле” тук се изпълни със смисъл. Затова бяха и няколкото хубави неща, които каза Mark, все в духа на нескритото удоволствие, което очевидно и те изпитваха – според него това бил най-енергичният концерт от началото на турнето им и ни поздрави за това, че сме страхотна публика.

И как няма да сме енергични под звуците на Misery Index – те не свирят, те правят секс с инструментите си и в един момент в клуба имаше не въздух, а гъста смесица от тежък звук, пот и хвърчащи крайници!

Убийствен концерт, никой няма право на недоволство!

Благодарим на американската четворка, че така здраво ни счупиха главите! Благодарим и на организаторите, че направиха тази вечер възможна!

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Misery Index смениха въздуха в The Box с тежък звук, пот и крайници!

 1. pussy каза:

  Поради една или друга причина, този концерт не ми остави хубави спомени..
  Трябваше и да тръгна преди Misery Index, затова впечатленията ми са само от подгряващите групи.
  Първата и особено третата група бяха симпатични, втората група беше откровено странна за мен. Щях да се зарадвам да чуя повече презентиране на песните.
  Но като гледам страстта с което е написано това ревю и си припомня ентусиазма на публиката на концерта, явно просто не ми е било мястото там.
  Искрено се надявам и поведението на охраната да е било по някакъв начин свързано точно с този концерт и в бъдеще да не правят подобни проблеми.

 2. Pingback: Последни щрихи за 2011г. | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s