Grind Cock-tales, pt. 2

Не беше трудно да се предположи, че идеята зад Grind Cock-tales може да продължава в още много части. Имайки предвид, че grindcore сцената често се явява малко нещо хоремага на ъндърграунд музиката, в който среща си дават всякакви пропити и пропаднали музикални стилове, под-стилове, култури, суб-култури и суб-хора, възможните продължения на първата част звучат съвсем смислено. Затова нямаше как да не положа усилие за втора част. А като гледам, след време се очертава и трета – това в случай, че някой се вълнува от факта.

Е, продължаваме кротката си разходка из подземията на подземията, а днес първо срещаме…

Fist In Fetus

Иде реч за дуо от Финландия, при това с доста… хм, особена история. Искам да кажа, че единият пич – Matias Kupiainen например, е Guitar Idol на Финландия за 2008 г. и заместник на Timo Tolkki в симфо-флауър групата Stratovarius. Другият член на Fist In Fetus пък е Perttu Vänskä, брат на един от Turisas; бащата на двамата Vänskä е диригент, композитор и кларинетист в симфонични оркестри.

И така… Назрява въпросът, колко извратено ще да е това чудо?

Доста, но в най-чудесния смисъл – в едноименното EP на Fist In Fetus чуваме трудноопределима смесица от стилове, която обаче със сигурност е създадена с премного хъс, кадърност и идеи. Иде реч за техничен дет метъл, примесен с грайндкор, а двете примесени с… изненада – симфонични елементи! При това много такива, при това съвсем нетрадиционно звучащи, сравнимо с начина, по който повечето метъл банди използват подобни похвати. Защото докато последните залагат на вагнеро-орфски звук на зовящи към Армагедон демони от пъкъла, Fist in Fetus вкарват фини и богати на различни настроения симфонични пасажи. Наистина, уникална комбинация, която трябва да се чуе, за да се осмисли.

“Fist In Fetus” EP е единственото досега издание на двамата финландци и е от 2008 г. Можем само да се надяваме, че не са се отказали да пишат още музика, защото подобни идеи не бива да остават несподелени.

Ishitrobots

Сега. Тук започвам с уточнението, че германците от Ishitrobots са сред бандите, правещи, каквото правят, за да е самоцелно и същевременно напълно безцелно. Така се раждат заглавия като “Your Mother and I are Getting a Divorce, I Believe She’s a Spiderbot 3000 in Disguise” или “God is Dead But My Hair is Perfect”, така се появява и самоопределението на групата като “space jazz”… Така идват и тоновете бластбийтове, покъртителните гутурални вокали, честите прекъсвания на треснята с наистина sci-fi момент или женски стенания, или речта на умствено изостанало момче.

Така идва и напълно безсмисленото име на албума – “Doom” (2010).

О, пропуснах да спомена заглавието “Black Transgender Cripple Midgets On Nazi Unicorns”.

Но си е купон, наистина.

Whourkr

Нямам идея как, по дяволите, би трябвало да им се произнася името на тия франчуля, но и наистина няма значение. Защото ме докараха до искрени сълзи на умиление веднага, щом ги чух. Отново са двама, но в главите си очевидно побират болнотията на много серийни убийци, само дето инструментите на Whourkr са музикални. И в един момент наистина боли.

Двамата произвеждат (тук думата трудно може да е „свирят”) нещо, което условно може да се нарече cybergrind, но също има noise, има и чисто електронни тресни, има… всичко, сериозно, обаче омешано в една почти безкрайна електронна нойз/грайнд блъсканица. И както сами заявяват с гордост, „пеят за глупости”.

Concrete” е втората им дългосвиреща продукция (ех, колко на място е тук тази дума, като от металургичен завод), която е от 2008 г. През 2007 г. са издали друг дългосвирещ албум – “Naät”, а имат и демо от 2005 г.

Наистина не знам, понеже не съм чул, какво може да се открие в другите им две издания, освен “Concrete”, но и сериозно се колебая дали да чуя. Яко е – много е яко, но трудно ми понася за повече от 40 минути…

Sangüaza

От Франция със страшна сила запрашваме към Мексико. Целият този път, разбира се, съвсем не значи, че ще открием нещо по-ушеприятно. В никакъв случай…

Ectopia” е единственото издание някога на мексиканците от Sangüaza, което откъм болнотия не може да се сравнява с предните два шампиона, но записът на албума е достатъчно ужасен и подземен, за да компенсира. Пък и ако не бяха Whourkr, със сигурност щяхме да оценим по достойнство авангардния подход на Sangüaza към дет/грайнда. Те го разнообразяват с всякакви интерлюдии и забавни моментчета (малко тип 30 секунди реч на Рузвелт и 10 секунди песен), а самата им музика представлява нещо като техничен /брутален дет метъл/горграйнд с изобилстващи гутурални вокали, но също и с дълбоки, и врещящи дет такива. Когато засвирят грайнд обаче, си е съвсем старошколски и на фона на всички извращения наоколо представлява лек, свеж полъх…

Представете си…

Christbait

От Мексико поемаме на още по дълъг път и акостираме в Австралия, където се сблъскваме с истински интересна история. Пред нас стоят истински недооценените герои на една сцена – това са Christbait, създадени през 1989 г. и разформировани още в 1997 г.

Причината за този кратък живот? Както аз го разбирам, липса на достатъчно подкрепа в лицето на музикалната индустрия. Christbait се явяват едни от пионерите на австралийския тежък звук, вдъхновили банди като Blood Duster със своята смесица от дет, грайнд и стоунър рок. Освен това, петорката от Мелбърн е била разпознаваема не само за австралийската ъндъграунд публика, но и за големи имена като Morbid Angel и Fear Factory, с които са свирили на едан сцена. Предлагам ви тяхното най-първо издание – демото “Prod” от ’91 г., за да усетите най-истинския и първичен дух на музиката им, а също и да завършим статията с най-гадния запис от петте.

Е, толкова грайнд полюции засега. Още толкова другия път.

А вие продължавайте да слушате гадна музика! Тя ще спаси света!

За още дет и грайнд извращения – музика, ревюта на албуми и концерти, както и редки таблатури – посетете gadabout’s’outcries .

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s