Lost Boys между Пловдив и София

Когато стана ясно, че френската олдскуул бригада ще акостира в България, да си призная, предчувствах, че ще има какво да видим от тези смелчаци. Макар и да ми е доста трудно да резюмирам обективно последните 48 часа, трябва да се опитам да го направя, дори това да донася известна нотка  цинизъм и самоирония ха-ха.

До колкото за нас това бе първото участие извън столицата, пътуването бе доста интересно преживяване. С крайна цел Пловдив, клуб „Пъзел“ плюс добър гиг и забава за всички, които щяха да присъстват, очертаваше се една,  изнервяща неизвестност. Разбира се, не може да се пропусне фактът, че „по български“ всичката, макар и тежка, скучна, но изключително важна работа, се върши в последния момент. Надявам се, обичайните заподозрени да се съгласят, че като цяло атмосферата, която успяхме да създадем още преди началото на гига в „Пъзела“ бе едно добро начало. И не само! Голяма част от проблемите дойдоха от голямото закъснение, което така или иначе се очертаваше покрай неразбирателството с техниката и озвучаването. Все пак, макар и с огромно закъснение дебюта на трите софийски и едната лионска група в Пловдив даде своят старт. И то как ?

С Blackmail, разбира се. Няма да пестя хвалбите си по адрес на най-новото бижу, което притежаваме и с гордост ще потвърдя думите си от техният софийски дебют. Една от най-добрите млади групи, които съм чувал изобщо. За да не се възгордеят нашите приятели и добри музиканти от групата, отново ще подчертая, че доброто впечатление е доста трудно за поддържане, тъкмо за това подобен род събития с такъв успех, какъвто несъмнено пожънаха Blackmail, трябва да им послужи за пределна мотивация напред в тяхното развитие. Абе какво ви говоря, който ги е видял и в София и в Пловдив знае за какво става дума. Определено летящ старт, за който много банди си мечтаят.

Приятната изненада бе, че въпреки сериозната жега, ударила изненадващо, въпреки неделният ден, отреден за почивка, въпреки не добрата реклама на събитието, доста пловдивчани решиха да отделят вечерта на такова събитие.

След Blackmail, които вдигнаха летвата наистина високо на сцената се появиха Painstate.  В последно време групата се поналожи като постоянно-присъстваща в календара за събития в София. И съответно постоянно следена. Развитието на момчетата е видимо и с просто око, обаче денят за тях в Пловдив не бе от най-добрите. Стартът на техническите проблеми започна в средата на техния сет, когато „съкрушена“ бе едната китара. За съжаление, това изяде половината време на групата. Сори мейтс, случват се и такива неща, но смело напред.

Тук идва ред на третата софийска група – F.A.Y.D. Ясно е защо не мога да дам обективна оценка на представянето на бандата и за това оставям тази страшна тегоба и задължение на вас  присъствалите. Техническите проблеми този път се пренесоха от китарите диреееектно в микрофоните. Нещо, което очевидно ще се превърне в запазена марка за четирибуквеното съкращение (което е доста трудно за запомняне, ще обясня по-късно защо). В навалицата единия от микрофоните взе кардинално (но правилно!) решение да напусне най-добрият си приятел кабела и да се скрие в дън земя (някъде между мокрите плочки и импровизираната сцена). В резултат на това се наложи повторение. Което не задължително е ужасяващо, нали ? Повторението е майка на знанието. Другият микрофон пък, взе също доста крайно решение за пълна стачка и просто спря да работи. След хиляди молби придружени с физическо насилие се стигна до споразумение – поминутна работа с кратки почивки. Това, разбира се по никакъв начин не направи особено значимо впечатление на и без това претръпналата от технически нелепости банда.

Купонът протече на макс, за което главни виновници са посетителите от София и Пловдив, които не спряха с подкрепата. Истинският ад предстоеше.

Гневната ярост на Lost Boys е видима само, когато ги слушаш на живо. Невероятно сценично поведение, изваяна до съвършенство ритмичност и разбирателство между членовете на групата, ударност на парчетата … резултатът, досещате се е ясен. Хвърчащи хора, телефони, обувки.. поклащащи се глави.. а времето се изтърколи изневиделица.

Няма пълно щастие. Тази максима, колкото и неприятна е точно толкова и вярна. Французите обявиха последното си парче, а причината да го направят бе проблем в дъното на залата. С покачването на температурата и адреналинът скача, а невъздържаността на едни се сблъсква с тази на други, което в не редки случаи има грозни последици. Силно се надяваме онзиденшните да не са такива. Все пак, Lost Boys изсвириха още 2 или 3 парчета, след което колоните замлъкнаха.

Човекът става такъв на път. И това е вярно. Умора, сладка, но умора се бореше с рационалното решение – незабавна евакуация посока столицата. Причината е повече от ясна. На следващия ден се очакваше унищожителен гиг на франсетата в София.

Кекс, дюнери, бири, коли, водки, необичайни „полтъргайст“ явления, широки усмивки и тежест в клепачите – бе един добър ден. Малко разходка, хубав концерт, добри спомени, гарнирани с неизбежни тревоги, които лесно се забравят след толкова добър ден.

Вечерта в столицата започна с кратко разцъкване на „Пиян Морков“ с футболна топка в смесен отбор от французи и българи. Теренът – паркингът пред клуб „Фенс“. Резултатът е неясен, но междувременно събиращата се тълпа започна да жужи все по-силно. Уви, знаете как е.. закъснението си е закъснение. Но и бандите са си банди, нали така ? Е, една от тях откри партито по най-добрият възможен начин.

Става  дума за Разврат И Поквара. Софийските пънкари забиха доста яко, използвайки най-силното си оръжие – своите инструменти и гласове. Стари и нови парчета на групата взривиха техните фенове и всички посетители, които вкупом се изредиха да поздравяват и аплодират една от бандите „явление“ в столицата. Запазвайки старият дух на пънка, столичани взеха отново правилното решение – яростно, но от сърце, в известен смисъл носталгично, но изключително позитивно изсвирени/използвани/усвоени, около 30-тина минутки. Препълненият клуб даде своята силно одобрителна оценка.

След тях на сцената дойде време за.. внимание.. единствената група, притежаваща толкова много имена ( и лица ), но и единствената, способна само за около 24 часа да си смени името до такава степен, че от старото да останат само точките и една единствена буквичка. Тук идва ред да поздравим нашите колеги от programata.bg. Всичко най-хубаво Ви пожелаваме, колеги, но групата не се казва F.B.I., ами F.A.Y.D. Очевидно това са най-трудните за запомняне 4 букви в историята на българския хардкор-пънк, след като не веднъж бяха допускани подобни грешки. Тогава пък как сме се справили всички със запомняне името на една от най-култовите групи в България – К.П.И.П.С.Е.Н.Б.Д.С.М.  Е, май си отговорих на въпроса сам. Спокойно пичове, има време, както се казва. Така и така сме на вълна гафове, защо да не признаем няколко, един от които се превърна в кошмар, преследващ четирибуквеното съкращение 160км от запад на изток. Спокойно, всичко е под контрол от името на F.A.Y.D. обещавам, че повече изкачащи от кабелите микрофони НЯМА ДА ИМА! За изпускане на палка нищо не мога да кажа! Разни дребни подробности като оценка на представянето и пр., както ви предупредих по-горе, е изцяло ваше задължение, поне в този случай. Нашето задължение е никога повече да не си чупиме зъбите с коронките на изплашените микрофони, нито пък да допускаме стичане на пот в очите – символ на положените усилия.

Кому е нужно да споменавам относно хедлайнерите на столичния понеделник ? Lost Boys ? Франция ? Една от най-добрите групи посещавали България ? Е, читателю, ако си достигнал до този ред, идва времето да те поизнервя допълнително, като ти кажа, че си изпуснал адски много, че не си чул тези пичове.

Клубът щеше да рухне, убеден съм. Още малко и виждам как процепи в стените си проправят път към пода и бара. В разярилата се тълпа някъде се мотка едно чуждестранно кръсти, за което комбинацията между танци и алкохол е равносилна на лазене по земята, съпроводено от отблъскване от по-едрите пичове. Все тая, никой не можеше да стои на едно място – това е факт. И това е най-нагледната оценка за показаното от страна на франсетата.

За съжаление, никога няма да разберем колко точно бе дълъг предвиденият концертен сет на Lost Boys, защото видимо изнервени те го прекъснаха точно както в Пловдив, заради ескалиращото напражение ( в отрицателен смисъл ) на два-три метра от сцената. Не знам с какво впечатление за България ще останат момчетата от Лион, но е факт, че концертните им изпълнения бяха съпроводени от проблеми в един или в друг план. В края на втората седмица от тяхното триседмично турне те зарадваха значителната софийска публика, която дойде да види тях и двете софийски групи. Даже заслужи в последния момент и височаещо звездно посещение от най-висок ранг.

Последни акорди, след което завесата падна. Всичко това приключи под засилващия се топъл пролетен дъжд. Публиката се разотиде, а Lost Boys продължават напред със своето турне.

Нека това, леко шеговито ревю да послужи за трибуна, от която всички да изразят мнението си за групите и възхищението си от гостите 🙂

П.П. „Патологичен случай“ е метафора, която се използва в българския език, най-често, за да се опише неспасяемо статукво. Тъкмо с тази метафора може да се окичи пътешествието на софийското крю в Пловдив и тамошните му алкох… ааа подвизи. Дам. Поздрави момчета! 🙂

П.П. 2. Не всеки, който стои пред сцената и притежава качеството „голям“ е част от мошпита. Ценен урок от преди едва няколко часа за двама стари познайници. Поздрави и за тях.

П.П. 3, последен.  Белите МОГАТ да скачат. Могат и да се въргалят. Въпрос на избор.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Lost Boys между Пловдив и София

 1. freddy каза:

  хммм, това чуждестранно кръсти мисля, че често виси в южния парк винаги с доста алкохол в разни торбички. поне го виждах предните няколко дни да е там..

  • Just someone каза:

   Не знаех, че е чужденец (ха-ха!). В последно време спрях да различавам чужденци и само по говора мога да позная.

 2. Painstate каза:

  Концертите бяха много здрави! Невероятни изпълнения от всички. Прекарахме си супер, пътуването беше идиотски яко и изпихме много пловдивска бира.
  Колкото до нашето изпълнение, бих могъл да отбележа че – както се казва – такъв е живота – радост и тъга. Случват се и такива работи, нормално е. Няма да се оправдаваме с липсата на монитори и почти пълната невъзможност да се чуем какво свирим – просто ще го спомена. Другият път обещаваме да е по-силно.
  Благодарим на всички!

 3. pussy каза:

  Най-хубавото , което мога да кажа за концерта в София беше че имаше някаква невероятна музикална приемственост и съвместимост между групите. Особено между първата и втората и между последните две. Разврат и поквара имат някакъв чар и специално настроение, което не мога да опиша, но се вписват точно в представите ми за ПЪНК концерт.

  Но понеже вече бях слушала първите две групи бях любопитна какво ще представляват хедлайнъите. Докато пред нас мина един едър рус младеж, очевидно не българин, се сетих да поразпитам как са се представили предната вечер. Попаднах на две мнения, едното че са били агресивни, другото от момче, което ги е проучило само в интернет- той каза че записите им звучали изкуствено. След концерта говорихме пак за тях, той беше възхитен от тях, както и всички останали, съдейки по реакциите им.
  Много приятна за слушане група, бих искала да ги чуя още много пъти наживо.

  Всичко в тоя концерт беше перфектно- като започнем от избора на място- фенса, което го обожавам, защото е тясно и всички сме нагъсто + има каубой за портиер, минем през симпатичната вокалистка на разврат и поквара и стигнем до новите песни на фейд.
  Извинявам се, ако фийдбека звучи много хипарски, но беше хубава вечер, един от най-сполучливите концерти, на които съм присъствала.

  И само нещо кофти за край- аз бях от тези най-отпред, защото исках да наблюдавам групите отблизо, но беше трудно понякога да им се радвам, докато се пазя от летящите тела. Смисъл, няма нищо лошо в тоя род забавление, обаче фенса не е най-добото място за него.

 4. Skunksa каза:

  Аз пък искам да спомена, че групата с много имена, но позната най-вече под F.A.Y.D. е отговорна не само за дефектираща техника и сценични гафове, но вече на съвестта им трябва да тежат и тежко контузени крайници на хора от публиката. НЕ ВИ Е СРАМ, хаймани, заради вас се контузих и изпуснах/ще изпусна 4 яки концерта в рамките на една седмица.

  ПП. Е, трябва и да благодаря, защото пък имаше и малко болничен, НО болката продължава. Извинете се на всички микрофони, струни, кракът ми, барабани, кабели, палки и т.н. разрушен инвентар.

 5. Just someone каза:

  Добра вечер се получи. Изпълнението на ФЕЙД беше много добро и дори в един момент успя да ме трогне. Французите са една от най-добрите банди на които някога съм присъствал а Разврат и Поквара са приятна банда. Единственото за което съжалявам е че не трябваше толкова да се правя на щайга ама веселата обстановка беше виновна за това.

 6. Jiтsata каза:

  Невероятно двудневно изживяване! Мерси на всички допринесли за това и най-вече на организаторите:]
  btw ‘I hate hippies’ (M.I.A. кавър) смърди, иначе Lost Boys са доста яки! Жалко, че го нямаше сплита им със Strong As Ten (които ни посетиха също преди време).. най-доброто им издание за мен. Който ги е пропуснал има шанс да ги види утре на фест в Солун.
  F.A.Y.L.ърите рулират, Blackmail и Painstate напред!

 7. a-politi4en каза:

  Аполитичните да умрат в лайна? -(казаха забили поглед в земята)

 8. youbleedwesmile каза:

  Може да са ви сбъркали с друга българска банда – Fecal Body Incorporated – често си съкращават името като F.B.I.

 9. Pingback: Последни щрихи за 2011г. | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s