Liberation Frequency – Straight Opposition, Rejection, My Distance, Blackmail

Току що отварям очи и в бързината отварям лаптопа и вписвам ред… Не мисля дълго как да започна този рипорт и просто се спускам по течението на своите мисли.

Снощният концерт на двете италиански, подкрепени от две български групи влиза в моя топ на най-добри концерти. Не, не преувеличавам.

Началото на шоуто бе обявено за 19.00ч., но всъщност започна с почти час и 20 минути закъснение. Причината бе в това, че италианските групи си позволиха недопустимо за нашата клубна реалност закъснение, което в последствие се отрази на времетраенето на концерта. Въпреки всичко първата група, която излезе – това е Blackmail.

Няма да е излишна хвалба, ако кажа, че Blackmail, които снощи дебютираха на сцена, вече са една от българските групи, на които съм фен, както и, сигурен съм, около 30-тина човека, които влязоха за началото на концерта. Изключително добри, разнообразни и интересни бяха парчетата на Blackmail, а сценичното поведение, съчетано с искрените лирики повлия, вярвам, на всички. Ударен дебют, който заслужава аплодисменти. Следващият път, когато видите името им – отидете на концерт – няма да сгрешите.

Почти веднага след Blakmail на сцената се качиха италианците от My Distance. Не бях слушал тази група, но с интерес открих, че това всъщност е една наистина уникална група. Една от малкото толкова добри, които съчетават добра музика с изключително сценично поведение. Китаристът им не спря да се движи, а барабанистът, който свиреше не само по мое мнение уникално, се раздаде на 100%. Иначе – бърз, модерен хардкор, който заслужаваше повече от тримата (един от които бях аз) пред сцената. Наблюдавайки момчетата от Италия, които наистина дадоха всичко от себе си, си казах, че хроничната рехавост на българската хардкор публика по такива концерти е повече от обидна и може да се превърне в основна причина хора с желание да буукват концерти в последствие да се отказват и никога повече да не се занимават с това.

След супер доброто изпълнение на My Distance, на сцената излязоха и гигантите от Rejection. Клубът вече се понапълни, а отпред се стовари тежката артилерия. Още с първите акорди в пространството пред сцената настъпи военно положение и измежду отхвърчащите хора се забелязаха трайно настанили се усмивки. Не мисля, че каквото и да кажа за Rejection би очудило някого, за това просто ще карам по старому – отново супер изпълнение, отново силни емоции, отново жажда за още. Която, обаче остана незадоволена, тъй като закъсняващият с много концерт все пак трябваше да приключи с хедлайнерите на вечерта – Straight Opposition.

Честно да си призная не бях присъствал на нещо такова. Погледнах си часовника, а часът беше 21.50ч. Всички знаем, че клубът имат разпореждане да затваря най-късно в 22.00ч. Никой не знаеше дали ще има време италианците да излязат на сцена, дали клубът ще направи известен компромис. В този момент на сцената се появиха момчетата от Straight Opposition, които за броени секунди се наредиха зад инструментите си и след няколко тона на китарите и няколко удара на барабаните за импровизиран саундчек, се обърнаха към клубът, който се беше понапълнил – не достатъчно, но значително, в сравнение с началото. С началните акорди на своето ултра-кратко изпълнение Straight Opposition буквално взривиха публиката. Изключителна ярост, рядко срещана в такова количество, предавана директно чрез поведението на ВСЕКИ ЕДИН от членовете на групата. От фронтменът до барабанистът, който си позволяваше да се изправя по време на сета си. Не мога да ви кажа колко точно парчета изсвириха за около 15 минути Straight Opposition, но мога да ви кажа, че начина, по който го направиха, беше като за цял, самостоятелен концерт.

После момчетата благодариха на публиката, обявиха София за своят втори роден град и обещаха да се завърнат за пореден път. Публиката се разотиде.

Straight Opposition са една от най-добрите групи присъствали на българската хардкор-пънк сцена и снощи го доказаха, макар и за около 15 минутки. Ярост, агресия, пропити толкова дълбока в гневната им музика, че избива и се излъчва директно от групата към слушащите и гледащите я. Техните сънародници от My Distance заслужават още едно гостуване тук, където, обаче, българската публика трябва да им засвидетелства нужното уважение, което те напълно заслужават. Много добър пример за модерна, енергична, сплотена група. Rejection, като че ли тази вечер нямаха възможност да изсвирят пълният си сет, но дори за малко на сцената, отново бяха достатъчно експресивни и успяха да раздвижат дори стените. Blackmail със своят дебют направиха сериозна заявка за една от бъдещите най-добри групи в България. Това трябва да ги мотивира да станат още по-добри и да оправдаят моите думи.

Лично благодаря на организаторите за хубавия концерт снощи.

Ай’ лек ден и до скоро.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Liberation Frequency – Straight Opposition, Rejection, My Distance, Blackmail

  1. sharp 69 каза:

    V Plovdiv koncerta be6e obqven za18 00 h , a zapo4na v 21 45 h!Za men tova e neuvajenie kam publika i organizatori!

  2. Pingback: Последни щрихи за 2011г. | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s