„На прашлясалия рафт“: Дзен, бойни клубове и чест

Личния пример, пичове. ЛичнияT приемр. Колкото и да са силни, няма думи, които да надскочат делата. Предполагам, че на хората, които по-често присъстват на концерти на Резервен план, им е писнало да слушат едни същи фрази – „със думи преборил света/с юмруците бранил слова….“, „всички думи на света нямат никаква цена/пред смелия подвиг в нощта…“. Улавям се със закъснение, че това, което наистина ме впечатлява в героите ми, е готовността им да се борят за това, в което вярват. Сещам се поне за купчина родни поети. Вие също.

Тупак казваше „Аз може и да не променя света, но ще вдъхновя този, който ще го направи…“. „В началото беше словото“ – това не го е казал той, но пък ни води към същото – връзката „думи-действия“. Нещо, което липсва в сцената ни и не само нашата. То е както когато се смееш на рапърите, че пеят за неща, които не им се случват в истинския живот. Само дето не се сещаш, че всички тия думички за промени и духовни революции, над които се плюнчим по нашите сцени,няма да се случат никога, докато са просто текстове, просто книги, просто отговори на въпроси в интервюта.

Не мисля, че мога да се похваля със някакъв страхотен активизъм. Нито пък мога насила да накарам някого да се засили към Народното събрание, да превземе барчето му и да си прочете исканията. Действията настрана – стъпка по стъпка. Да започнем с вдъхновението. Наред с „В дъното на кутията“ започвам паралелна рубрика – „На прашлясалия рафт“, в която ще споделя с вас някои от книгите, които ме вдъхновиха да правя това, което правя. Ще започна с три, които всъщност са си едно цяло, въпреки че са написани по съвсем различно време и от различни хора. Моите лични фафорити еееевъърррррр.

Боен клуб. Знам, че си гледал филма триста пъти. Не е същото. Има ново преиздание на български. Намира се лесно, струва малко, означава ужасно много. Книга, която променя животи с погледа си върху баланса между вътрешната ни сила, ленността ни и фалшивия свят от каталог, който ни предлагат ежедневно. Страхотен автор, създал невероятните „Оцелелият“ и „Приспивна песен“ (отново гениални и мисля, че вече изчерпани у нас) и няколко много хомо-звучащи посредствени неща. Как го прави не знам.

„Хагакуре“ на Ямамото Цунетомо. Ако сте гледали страхотния „Дух-куче“ с Форест Уитъкър, сигурно си спомняте кратките самурайски сентенции, с които беше разделен филма. От там са. Хагакуре е съчинение, събрало ценностната система на война, разказана от буквално последния самурай на неговия наследник. Знае се, че безстрашните камикадзета са създадени не благодарение на някаква мистична хипноза, а благодарение на твърдите удеждения за чест, смелост и дълг, прочетени в тази книга, превърнала се в задължителна за всеки японски войник през Втората световна.

И „Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет“. Наскоро един приятел, който работи в Гугъл ми каза, че тази малка тухличка се препоръчвала за програмисти, защото била многопластова и развиваща ума, само следейки сюжетната линия. Никак не е лека – няма да лъжа – спирал съм и съм я почвал триста пъти. Това е едно огромно есе, облечено в незначитвлна история, което търси всичи измерения на духовната революция. Трудно е за обяснение, но вярвам, че след двайстата страница и вие ще усетите, че черепъ ви е отворен и някой се бъзика с логическите връзки с него, докато накрая сякаш започвате да си създавате първо мнение за всичко около вас – дори за най-дребните неща.

И за край. Тия неща за природната интелигентност си ги обяснявайте в някоя комунистиеска държава, в която е много важно да издигнем в култ земеделците. Хората са написали толкова много и толкова важни неща, че е престъпление да не почерпим от тях. Иначе, ако не те кефи, имам преведени и няколко текста на Кънтхънт777.

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to „На прашлясалия рафт“: Дзен, бойни клубове и чест

 1. gadabout каза:

  Яка идея, пич! Кийп ъп да гууд уърк! 🙂

 2. Елица каза:

  Много интересно! Мисля, че е добра идея от време на време да пишете и за такива неща. 🙂

 3. destrudo каза:

  Много силна идея и много силен старт на рубриката!

 4. Skunksa каза:

  Страхотно 🙂

 5. destrudo каза:

  Какво се случва с рубриката? Продължение да очакваме ли?

 6. xsupersoulx каза:

  mhm… skoro

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s