Blank Generation, Alley Sin, Savage Ravage

В разгара на националния празник на България – 3-ти март, едно събитие в софийския клуб the Box се превърна в безпрецедентен случай.

Студената вечер на празника се канеше да приюти всички, които искат да посетят събитието и то безплатно. Още 20-тина минути преди началото на концерта пред клуба имаше няколко десетки фенове, които очакваха да влязат.

Когато влязох, малко след като Savage Ravage бяха започнали своя плейлист, не можах да повярвам на очите си. Клуб the Box бе пълен до краен предел. Метъл групата забиваше здраво, докато техните фенове и приятели заформяха приятно пого пред сцената. Съвсем скоро, обаче запасите от чист въздух бяха на привършване, а борбата за късче „почва“ под краката на всички нива в клуба стана ожесточена. В паузите между групите големи групи хора търсеха свеж въздух нагоре по стълбите или извън клуба, когато с удивление разбираха, че ако излязат други чакащи ще ги заместят. Всъщност, още по време на сета на Savage Ravage огромно множество от младежи, които искаха да посетят събитието не успяха да влязат и бяха отпратени или трябваше търпеливо да изчакат излизането на някой, за да може на малки порции да се пренесат в подземието.

В крайна сметка – добро първо представяне на метъл шайката, съдейки по реакцията на техните фенове момчетата бяха доста свежи.

Веднага след тях се появи glam rock групата Alley Sin, a клубът все повече заприличваше на консервна кутия натъпкана до краен предел. Кондензацията и продължаващото „захранване“ с хора правеше дишането трудно, а разминаването по стълбищата – невъзможно. Въпреки това рокаджиите разцепиха клуба.

Като цяло поводът бе рожденният ден на китариста на Alley Sin и барабанист в Blank Generation – Емо.

След Alley Sin, в клуба се освободи малко място. Но не много, а точно толкова, колкото пред сцената да се заформи невиждано пого. Blank Generation свириха пънк класики от 70-те и 80-те години на отминалия век и предизвикаха бурни реакции на одобрение и торнадо от летящи и пълзящи хора. Бандата се справи отново на отлично равнище и зарадва всички.

Купонът бе „на 6“ и за повечето, сигурен съм, е продължил и след края на концерта.

Проблем.

Докато наблюдавах как охраната на клуба отпращаше цели тумби младежи, които се опитваха да си проправят път към стълбището си зададох въпроса – наистина ли българина разсъждава така, както го описват – всичко безплатно трябва на всяка цена да се вземе. Чудя се, щеше ли да ги има и половината от тези хора, ако входът бе … едва 4 или 5 или дори стандартните за нашите ширини 6 лева ? Проблемът е, че хората не искат да подкрепят групите. 4 или 5 лева не са чак толкова много пари. И наред с „конфискуваните“ от охраната водки и бири идва и съпоставката. Тези хора НЯМА да дойдат на следващия концерт, който ще струва 5 или 6 лева. Нищо, че ще свирят същите групи, да речем. Просто те няма да отделят тези пари от дневния си бюджет. Но вчера входът бе отворен за всеки, който пожелае да влезе. Само че никой не е предполагал, че клубът ще се напълни до толкова, че да бъдат отпращани хора от вратата.

Дано не съм прав в разсъжденията си.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

15 Responses to Blank Generation, Alley Sin, Savage Ravage

 1. Kristine. каза:

  Освен,че си прав.. най-малкото погледни групите, които са свирили. Първо Савидж, които пълнят поне половин клуб и свирят чудно като за петнадесетгодишни. Alley Sin, които си имат редовна публика и освен това Blank Generation.След толкова голямо отсъствие е съвсем нормално да се изсипат тумба пънкари ако не за друго поне,за да влезнат в погото. Плюс това по мои спомени свирят доста олд-скул пънк,а малко хора си позволяват да вършеят в тоя стил и то на БГ сцена.

 2. Skunksa каза:

  Аз не можах да присъствам, но от описанието следва, че май само и аз съм липсвал. Всъщност е интересен въпроса дали, ако имаше вход от 6 лева е щяло да има толкова много хора, но все пак е радостна новина, че е имало такова желание, макар и с безплатен вход. 🙂

 3. Kristine. каза:

  Щеше да има народ – да. Най-малкото защото се насъбраха достатъчно почивни дни.. НО вероятно хората щяха да са поне на половина.

 4. JollyStomper каза:

  Точно за това завършвам горния коментар с риторичен въпрос. И тъжното е че е риторичен. Отговорът му е ясен… 70% от хората вчера НЯМАШЕ да ги има при 6 лева вход. Нека всеки направи извода за себе си.

  • dave каза:

   „70% от хората вчера НЯМАШЕ да ги има при 6 лева вход“
   20% най-много.
   Всяка група си беше с публиката, като тази част, която евентуално щеше да намалее, беше на феновете на Savage Ravage. Повечето от тях, както и членовете на самата банда, са в училищна възраст. Между другото, респект към Savage Ravage! Не е моята музика, но групата кърти мифки и рути стени.
   За публиката на Alley Sin не ми се струва вероятно да се спре от 6 лева, а Blank Generation … хм? Мислиш ли, че някой от тези, които бяха заради тях нямаше да влезе, ако входът беше 6 лева?

   Друг е въпросът колко от тези 6 лева влизат джоба на бандите, когато свирят в Кутията…

 5. Анонимен каза:

  Абе не е баш така. Повечето хора, които ходят в кутията са непълнолетни и не могат да дават всяка седмица по 6лв, колкото и да им се иска. Мисля, че малко изпадате в крайности с това мислене, че са се исипали толкова хора, едва ли не случайни хора са видяли “Вход свободен“ и са цъфнали да видят що е, какво е.
  Мисля, че е напълно нормално да дойдат повече хора, когато няма вход, отколкото когато има! Аз поне не отидох тази вечер там, понеже предположих какво меле ще става, а реших да дам пари за нещо по-спокойно и се напих доволно в Афтър Арта

 6. Daka каза:

  Аз поне не отидох тази вечер там, понеже предположих какво меле ще става, а реших да дам пари за нещо по-спокойно и се напих доволно в Афтър Арта.

  GGGHHHHHHAHHAHHA

 7. Jiтsata каза:

  Savage Ravage бяха страшни! Много приятна свежа изненада (за мен). Old-school thrash-a никога няма да умре! :]
  Благодаря на всички, които присъстваха на концерта. А за тези, които не присъстваха – губите 😉
  Смятам, че е хубаво отвреме навреме да има такива безплатни концерти.. само дето са почти невъзможни за организиране (освен, ако просто не се намери човек с пари в излишък.. а такива май няма)

 8. V.B. каза:

  Искам да благодаря на всички, които дойдоха на 3-ти. Това си беше най-доброто парти за рождения ми ден! Очаквах да напълним клуба , но не очаквах, че ще останат хора извън него. Не знам колко хора щеше да има при вход 5 или 6 лв. , но смятам, че ако съдя по последните лайфове на Alley Sin И факта, че бандата беше в почивка от октомври месец насам, а и дългото отсъствие на Blank Generation, мисля, че поне 60-70% от хората щяха да са пак на линия. За времето, през което обикаляме с Alley Sin, забелязах, че хората, които идват за нас, са разнородна смес. По някаква причина се харесваме и на пънкове, метъли и какви ли не… За това и реших да събера точно тези 3 банди на едно място. Savage Ravage са малки и страшно надъхани и ме спечелиха с това и беше страхотно, че ги видяха повече хора. С Blank не сме свирили от почти 2 години и това винаги ми е липсвало! Беше страхотно да видя хората, които ни подкрепяха преди, отново. Съжалявам само, че техническите проблеми изядоха времето ни за свирене. Предполагам, че с Alley Sin можехме и по-добре, но имаме нови хора в бандата и някак още не сме свикнали. И накрая за свободния вход… Нормално е да се саберат повече хора. В случая обаче не мисля, че имаше случайно попаднали, а и да е имало, какво от това. Важното беше да се забавляваме! Някои хора ме питаха дали не е било по-добре да се пусне символичен вход от 1-2 лева, за да сме вземели някви кинти… глупости!!! Не вярвам, че на която и да било от бандите онази вечер и е пукало за кинтите. В нито една от 3-те банди няма хора с такова мислене. А и с Аlley Sin го дължим на хората, които ни подкрепят през цялото това време. Дължим го на всички онези, които идват по лайфовете, плащали са вход и купуваха всеки диск фанелка или значка, която сме пуснали. РЕСПЕКТ!!!

 9. Skunksa каза:

  Честито на патерица. 🙂

  Дам, накрая все пак е важното хората да се кефят на музиката.

 10. пепса каза:

  леле, колко ми стана благо след тези отзиви за концерта. в крайна сметка нямат значение нито парите, нито техническите проблеми, нито грешките, които ние самите допуснахме, важното е че си изкарахме супер весело стари, нови приятели, напихме се, натанцувахме се и прочее

 11. oiee каза:

  няма нищо по-хубаво от препълнен клуб и готин концерт … супер беше

 12. V.B. каза:

  Пепси, напълно си права и се чудя дали да не вземем да повторим…

 13. Craze каза:

  damn. беше си як концерт. за мен поне беше изненада да видя клуба толкова пълен, но все пак е нормално предвид липсата на вход. но определено се заформи силна вечер. имаше си атносфера и настроението беше високо. Savage Ravage бяха приятни. Alley Sin ги гледах за трети път и след всеки концерт ме кефят все повече и повече. Blank Generation беше готино, че се събраха макар и за една вечер. силен сет и от тяхна страна. ако може нещо такова пак да се заформи, ще е добре.

 14. Pingback: Blank Generation, Alley Sin, Savage Ravage | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s