G.I.S.M.

От Финландия до другия край на света.. отново в Япония. От една безкрайно голяма и интересна сцена в друга такава. Легендите носят своите имена, тази тук се казва G.I.S.M.

За доста от вас тези четири букви говорят много. Но за други те не означават нищо. Както и да е, G.I.S.M., по същество е японска хардкор-пънк група, добила абсолютно култов статус. Няма да е преувеличаване, ако кажем, че сцената нямаше да е същата без тях.

Чудя се от къде да започна, за това ще стартирам информацията за групата с разшифроването на тяхното име, тази четирибуквена абревиетура, защото считам, че това е едно от интересните неща в бандата.

G.I.S.M. има няколко тълкувания. Първото, оригиналното стои зад Guerilla Incendiary Sabotage Mutineer. И другите :  God In the Shizoid Mind ; General Imperialism Social Murder ; Genocide Infanticide Suicide Menticide ; Gnostic Idiosyncracy Sonic Militant

Защо наричаме тази група култова ? Това е въпрос с много отговори, но най-логично изглежда това, че G.I.S.M. са уникална и първа по рода си комбинация между хардкор-пънк и хеви-метъл, което се оказва взривоопасна смеска.

Бандата съществува от 1980г., създадени са в Токио, Япония. Албумът, който ще ви представя днес е и техният първи албум, записан и реализиран през 1984г. и добил отлични отзиви заради доста необичайните за хардкора от това време китарни рифове и разбира се заради уникалния вокал – Sakevi Yokoyama.

G.I.S.M. са една от първите хардкор-пънк групи, макар и в творчеството им отчетливо да се виждат влияния от индъстриал/авангард сцената. Доста необичайно за пънк групите от този период, казват интернет източниците. Това е и една от основните причини японците да станат толкова популярна и влиятелна група.

За друга причина се сочи и непрестанното насилие, съпровождащо групата. От артуърка през лайфовете на бандата, насилието е основаващо. Носят се слухове, че Sakevi Yokoyama е бил якудза, което се подкрепя и с факта, че самият той е забранил на всички японски магазини да дистрибутират каквито и да е материали на G.I.S.M., като често прибягвал и до насилие, за да подкрепи исканията си. Друг слух, обясняващ този тип поведение на Yokoyama е, че е психично болен.

Другите членове на групата участват и в по-късни японски проекти.

За десерт, преди албума, ще ви представя и лайф-видео на бандата от 80-те години, за да усетите енергията стояща зад групата.

 

G.I.S.M. – Detestation /1984/

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to G.I.S.M.

 1. Доста кратко представяне за група, за която може да се напише цяла книга.

  Тук има интересна статия за групата – http://diyconspiracy.net/content/view/75/282/

  Ако някой се интересува може да ми пише и да му пратя видео файл (около 600 мб) от пълен сет от концерт на GISM, където Сакеви в камуфлажни дрехи и черна маска на лицето си вилнее с горелка на сцената, а всички отпред умират от страх.

  И наистина са заключвали вратите, за да не може никой да не избяга от техните концерти и да стане свидетел на „странното“ им сценично поведение.

  http://diyconspiracy.net/downloads/zines/POW.rar -> в този файл има сканирани в pdf формат първите броеве на P.O.W., зинът, който прави Сакеви от G.I.S.M. В началото абревиатурата означва Punk On Wave и това е обикновен пънк-зин, но след това той променя името на Performance of War и започва да пише за това как да се измъчват и убиват хора, да прави интервюта с осъдени на смърт серийни убийци и психопати, да обяснява как се правят бомби и организират терористични атентати.

  Ето една реклама на списанието, когато е още Punk On Wave:

 2. JollyStomper каза:

  Колегата straightfromtheinside прекрасно е допълнил краткия ми пост. Аз предпочитам да казвам, че голяма част от групите не могат да бъдат качествено представени в един, дори в два поста. Авторската свобода, която е основно кредо на Sofia Rebel Station ни позволява да изразяваме мнение за един изпълнител и по няколко пъти. В този ред на мисли G.I.S.M. са една от групите, за които със сигурност ще има още материали по нататък 🙂

 3. JollyStomper каза:

  LADY GAGA с гръб на G.I.S.M. 😀 😀 😀

 4. Pingback: GAUZE « SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s