Fluff Fest 2010

Привет на всички, които четат SofiaRebelStation и се интересуват от музиката, за която пишем. Днешния ми пост ще е малко по-нестандартен, но се надявам, че ще ви е интересно да прочетете ревю на един фест, който посетих тези дни – Fluff в Рокичени (Чехия). В началото искам да благодаря на останалите четири момчета, с които пътувахме в колата (те си знаят кои са), че изтърпяха цялото пътуване и приходящите простотии и да ги поздравя, че заедно минахме през някои премеждия и много положителни емоции. Аз лично съм адски доволен от този trip и целият фест, още съм глупаво ухилен и си гледам новите плочи.

Всичко започна в четвъртък сутринта (22-и), когато натоварихме багажите, палатките и спалните чували на колата и се отправихме на едно доста дългичко пътуване през Сърбия, Унгария, Словакия и Чехия. Първият ден карахме до Будапеща, където останахме да нощуваме при един пич, като и тук е мястото да благодаря и на момчетата от унгарското хардкор крю, които ни намериха къде да спим, а и впоследствие ни бяха и като пътеводна светлина, за да стигнем до самият фест, да си намерим къде да спим и т.н. – Благодаря, момчета и момичета.

Ще ви спестя голяма част от пътуването и всички интересни случки, срещи и изпълнения, защото своебразното ревю ще се превърне в нещо средно между пътепис и модерен преразказ на „Бай Ганьо”, затова ще се опитам да бъда малко по-лаконичен и информатитен, но пак искам да отбележа, че беше АДСКИ ВЕСЕЛО пътуване и просто съм много доволен от цялостното изживяване – не просто феста, но и всичко, което го съпътстваше. Та да се върнем на първия ден от феста – когато ние пристигнахме вече бяха минали първите две групи (малко преди да стигнем до феста имахме и една ненадейна полицейска проверка – сигурно, защото бяхме с чужд номер, но пак не беше особено приятно),  на голямата сцена, за което много съжалявахме защото искахме да гледаме Nine Eleven (Франция), които са new school hardcore банда, както и изпуснахме PLAGUE MASS [Австрия] които аз много исках да гледам, защото напомнят леко на Catharsis, но за жалост и това не се получи.

RAMMING SPEED [САЩ] – това беше бандата, която ни посрещна на феста и определено всеобщия ентусиазъм се беше качил на доста високо ниво, докато американците забиваха един доста безкомпромисен thrash/thrahscore. Сценичното им поведение бе на добро ниво, както и публиката, която бе заформила доста приятно меле отпред.

Следващата банда, която излезе на голямата сцена бе една от приятните изненади за мен, защото при първоначалното преслушване в Myspace не бях останал особено очарован, но впоследствие мнението ми бе променено на 100%. PUNCH [САЩ] – просто бяха безкомпромисни – приятна смесица между thrashcore и powerviolence с женски вокал. Вокалистката бе претърпяла инцидент на някоя от предишните групи и бе с обездвижен крак, като лекарите я бяха посъветвали да отиде в болница, но тя бе стиснала зъби и изкара безупречно сета въпреки болките (а дали и те не помогнаха малко, за да изкарат тооооолкова силно представяне на живо?!) и макар да беше малко статична, то положението пред сцената вече беше достигнало над точката на кипене и няколко човека я хванаха и я пуснаха на stagedive, макар и да беше контузията. Просто невероятно изпълнение наживо…

PURIFICATION [Италия] – хммммммм, веган стрейтедж ветераните не можаха да ме грабнат нещо от музикална гледна точка, макар и да се представиха добре на сцената, но предполагам, че тяхната музика просто не е my cup of tea, а и чух доста добри отзиви от други хора, които харесват бандата.

CARPATHIAN (Aвстралия) – просто размазаха. Който е бил на концерта в София сигурно се досеща за какво иде реч, но просто нямам какво да кажа освен РАЗМАЗВАЩО – все пак ще спомена, че по време на тяхното изпълнения бяха прецакани три микрофона, защото просто всичко вреше и кипеше, на сцената имаше купища хора, а стейдждайвинга не спираше.

COMADRE [САЩ] – emo/hardcore. Не ми харесаха и след няколко от техните песни реших да отида да разгледам дистротата. Все пак ще отбележа, че вокала доста се раздаваше.

Последни за деня на голямата сцена бяха RUINER [САЩ] , но и те според мен нямат нужда от представяне. Ще отбележа само, че на техният сет вече валеше същински порой, но хората избухваха максимално и никой даже не обърна внимание на дъжда. Огромни!

На малката сцена през този ден успях да гледам ULTIMATE BLOWUP [Турция] , които са powerviolence банда и бяха доста приятни, но за жалост проблемите ми с ушите ме принудиха да седя точно до входа на палатката (малката сцена беше в една огромна party tent-a) и не можах да видя много от самото представяне. Същия ден исках да гледам и ROXOR [Словакия] , които се представиха доста добре, изпълнявайки приличен crust/d-beat, но за жалост хванах първата половина на сета им, защото на голямата сцена започнаха Carpathian и се пренесох натам.

Вечерта завърши и хората се насочиха към тенти, палатки или другите предвидени забавления, които бяха измислили организаторите – имаше палатка, където се прожектираха филми (Edge The Movie – бе в неделя вечерта, но не останахме за него), читалня за зинове и какво ли още не, но ние мокри до кости се отправихме към колата, за да се доберем до хостела ни, който бе в Plzen (на 15 км от феста), защото дъжда бе страховит и се радвам, че не останахме на палатки – на другия ден ни казаха, че през ноща дъждът не е спирал и доста палатки са пропускали и е било ужасно. Нашит хостел също бе доста скандален и изпълнен с потресаващи образи, които макар и да не бяха субкултурни, то бяха доста шокиращи за нас, но поне бяхме на сухо (спахме все пак в спалните си чували в леглата, че… хахаха) и имаше душове с топла вода. Въобще беше доста hardcore преживяване и самото спане в хостела. На втория ден (събота сутринта) станахме доста рано и с унгарците отидохме до едно Tesco, където да си купим храна, напитки (ако пътувате към Чехия и Словакия освен месните бири е задължително да пробвате и местната безалкохолна напитка – Kofola – прилича на кола, но с по-особен вкус и билки, доста е приятна и освежаваща), както и да ползваме тоалетните. Втория ден успяхме да идем доста рано, за да разгледаме и дистротата, да си купим плочи и да си поговорим с разни хора, но за жалост дъжда продължаваше – макар и поотслабнал, а това вече означаваше и доста сериозни количества кал, но и това са бели кахъри, защото неусетно времето мина в приказки, гледане на плочи или хапване на вкусни веган манджи и дойде време за групите.

Първи на голямата сцена излязоха ADORNO [Португалия] , които са мелодичен емокор, но не ми се понравиха и не ги догледах. Това бе и момента, когато отидохме да похапнем, защото предстоеше една сериозна шведска атака, както и доста силни неща на малката сцена.

Първите представители на своеобразната шведска атака бяха мелодичните screamo терористи от MELEEH [Швеция] ,които забиха доста приятно и започнаха да посъбуждат публиката. Доста приятна банда наживо, макар и да бях малко скептичен преди това за screamо-то.

GADGET [Швеция] бяха следващата банда, която излезе и просто ми откъсна главата – адски силна grind банда с доста crust усещане. Много, ама много силно живо изпълнение, а е интересно да споделим, че в бандата има и членове на култовата crust шайка – Disconto.

ANCHOR [Швеция] са страхотна банда – най-отговорно го заявявам. New school vegan sXe hardcore, който къса глави, а и по време на тяхното изпълнение дъжда вече бе спрял и дори се опитваше да пробие някакво слънце през облаците, а това провокира публиката да избухне и множеството стрейтеджъри на феста да се поразкършат подобаващо.

За съжаление следващата банда, която бе по програма – DEAD SWANS [Англия] беше канселирала поради някакви причини и затова на тяхно място излязоха местните момчета от MOTHER [Чехия] ,които забиха доста приятен dark hardcore и привлякоха вниманието ми, като си обещах, че като се прибера в София ще ги попреслушам по-подробно.

VITAMIN X [Холандия] мисля, че нямат нужда от представяне, особено за по-старите фенове, които са присъствали на концерта им в О!Шипка преди години, но все пак – адски добър oldschool thrash hardcore с уникално сценично присъствие, а по време на сета публиката просто полудя.

На тях е редно да споменем, че беше направен и един просто грандиозен wall of death – огромен, както и че една групи от кръстита (които бяха големи нещастници иначе и осраха всичко в боклуци) започнаха да правят стейдждайвинг с надуваема лодка, така че смятайте за какво идва реч!

Мислех, че Vitamin X  са вдигнали летвата прекалено високо, но следващата банда ми показа, че приятните емоции изобщо нямат намерение да си тръгват и забиха зловещо. AMPERE [САЩ] са една по-нестандартна банда, която се затруднявам да определя като стил – хаотичен, бърз DIY, vegan screamo/powerviolence hardcore примерно, но и това не може да обясни какво точно представлява бандата. Все пак етикетите не са важни, а това как се представиха, а представянето им беше отлично.

ANOTHER BREATH [САЩ] – една от бандите, които просто ми преобърнаха света, когато се качиха на сцената. Positive sXe hardcore и абсолютно култов статус, който подкрепиха със страхотен сет, взривиха публиката и ме накараха да си купя тяхната нова плоча веднага след като свършиха да свирят. С който и да говорих – всички бяха много доволни от тяхното представяне и определено трябва да спомена, че за мен те бяха едни от най-силните на феста.

Вече бе започнало да се стъмва и дойде време на сцената да излязат AMEN RA [Белгия] – sludge/post hardcore. Интересното при тях е, че групата използва светлинни ефекти, както и огромен екран на който се прожектират определени визуални картини и внушения, които перфектно допълваха музиката и създаваха УНИКАЛНО ИЗЖИВЯВАНЕ. Това е една от бандите, които е задължително да гледате на живо, ако ви се отвори такава възможност – няма да съжалявате изобщо.

На малката сцена вторият ден се изявяваха AT DAGGERS DROWN [Германия] , които се представиха сравнително добре, но мисля че има какво още да се желае от тях, особено когато те сравняват с група като Defeater.

PLANKS [Германия] – имах по-големи очаквания за тях, но мен лично не ме впечатлиха много, все пак не искам да се разбира грешно – не бяха лоши, но не бяха това, което очаквах.

REARRANGED [Русия] – определено интересна youth crew hardcore банда, която вложи адски много емоция и хъс, докато свириха, но имаха някакви проблеми с микрофона и това донякъде развали работата.

Така и след уникалното изпълнение на Amen Ra завърши и втория ден на Fluff и ние се отправихме към колата, за да се приберем към хостела, защото бяхме просто размазани и ни болеше всичко от стоене прави (навсякъде беше доста кално заради дъжда), танци и просто умора. Затова и пропуснахме да останем за диско/денс партито на което бяхме учтиво поканени.

Третият ден започна по-добре – времето бе по-студено, но не валеше и беше поизсъхнало навън, което определено ни зарадва. Отново отидохме до Tesco, за да си напазаруваме малко храна и напитки за прибирането, а след това се отправихме към лагера, където да се социализираме с нови и стари приятели и познати.

Третият ден стартира ударно като на сцената се появиха RESURRECTIONISTS [Германия] , които ми направиха огромно впечатление – брутален emoviolence с два вокала – мъжки и женски. Много силно начало на деня, а и вече беше сухо, което ни позволяваше да танцуваме/сядаме на тревата.

Следващата банда, която излезе на сцената вече бе доста дискутирана в нашата компания и бях останал с впечатление, че трябва да очаквам нещо доста интересно. Е, UNRESTRAINED [САЩ] оправдаха и дори надминаха очакванията ми с адски силен сет и поведение, страхотен old school sXe hardcore и вокалист, който е просто ненормален. Банда със силни послания и силно присъствие – огромно впечатление направи, когато вокалиста се качи на скелето, което държеше колоните и пя от там. А най-добрата новина е, че ще ни посетят в София на 23-и август и ще свирят заедно с Резервен план – като разберем повече подробности ще ви информираме, а и самата банда ще бъде надлежно представена тук.


OMEGA MASSIF [Германия] са доста бавна sludge/doom банда без вокали, която директно ме закара да хапна и да поразгледам дистротата и лейбълите, които бяха донесли купища интересни плочи.

MILES AWAY [Австралия] – мелодичен, но бърз хардкор пънк, който напомня на Carpathian и Ruiner. За жалост изпуснахме първите две песни, но бяха доста приятни за слушане и ще бъдат прегледани по-подробно от мен. Лично аз на тях поседнах на тревата и затова не мога да коментирам сценичното им поведение.

SISTA SEKUNDEN [Швеция] – поредната интересна група, която си бях подчертал за задължителна за гледане. Бърз и мелодичен пънк рок, като бандата изглеждаше шокиращо, а и успяха да наговорят един куп тъпотии, да се заядат с тежките/бързи банди, както и персонално с Iron lung. И въпреки всичко свириха адски добре, с много настроение, но текстовете им бяха на шведски и мога да коментирам единствено как звучат.

Следващата група бе IRON LUNG [САЩ] и мога смело да заявя, че бяха едни от звездите на феста. Все пак малко информация за тях – powerviolence банда от двама човека (перкусия и китара), като и двамата пеят. Излязоха и свириха впечатляващо, шегите им се получаваха, изгавриха се подобаващо със Sista Sekunden и като цяло се раздадоха максимално на последната си дата от тяхното европейско турне. На сцената се заформи впечатляващо меле, а публиката образува дори и пирамида, а главно действащо лице във всичките тези събития бе един от представителите на България, които бяхме тръгнали заедно. Просто беше размазващо…

NO TURNING BACK [Холандия] – банда, която българските фенове трябва да познават, защото наскоро се изявяваха в София на вторият рожден ден на I Hate Mondays Radio. Все пак – направиха страшно шоу, което включваше и грандиозен circle pit, който обхвана почти цялата публика… направо си беше Л-У-Д-О!

За съжаление MUNICIPAL WASTE [САЩ] също канселираха цялото си европейско турне, заради нещастен случай с член на семейството на китариста доколкото разбрах, затова и CRUEL HAND [САЩ] (които наскоро ви представихме тук) излязоха, за да закрият феста и бяха просто перфектният завършек на един перфектен фест. Яки песни, много настроение и танци, а включителни и цялото ни българско крю се вдъхнови за един последен напън на раздаване и сътворихме един доста скандален втори пит по-отзад, където определено събрахме погледите на хората около нас (муахахахаха). Публиката пък вече бе навсякъде и настроението бе стигнало абсолютният максимум.

На малката сцена през този ден също имаше доста интересни неща, като трябва да отбележим задължително YOUR FUCKING NIGHTMARE [Чехия] , които забиха впечатляващ oldschool hardcore и подкрепиха всичко с много силно сценично поведение. Определено банда, която си заслужава да бъде видяна и е любопитно да се спомене, че после членове и на други банди просто питаха: “Did you see Your fucking nightmare?” – какво повече може да се каже?

THE RIVER CARD [Англия] звучаха зле и ми се струваше, че още правят саундчек, но малко след началото на техния сет на голямата сцена излязоха Sista Sekunden и се спасих.

KINGDOM [Белгия] – какво да ви кажа.. Това си бяха почти всичко от членовете на Amen Ra, но си бяха разменили инструментите (май, не съм много сигурен), бяха с малко по-мелодичен вокал и без визуалните глезотии. Съжалявам, ама това вече не успя да ме грабне и просто си излязох.

RIGHT IDEA [САЩ] – страхотна oldschool positive sXe hardcore банда, която направо разцепи.

Ами това беше тазгодишния Fluff фест, а след Cruel hand ние се натоварихме на колата и настъпихме към София. Вече с нетърпение чакам да мине една година и пак да отида – още преди да съм видял какви групи ще има и каквото и да е… просто знам, че ще отида.

ПП. Искам да се отбележи, че храната на феста бе осигурена от една чешка организация за защита на правата на животните – Svoboda Zvirat, като храната бе изключително и само веганска, но МНОГО вкусна. Кускус със сайтан (великолепно!), веган бъргъри (вече ми липсват), тофу бъргъри, веган торийя, пържени картофи, палачинки + всеки ден с различни готвени веган ястия. Имаше също хубави сокове, лимонада, кофола, бира, чай, веган сладолед (не ми хареса толкова много), кафе…

ППП. Още снимки може да намерите на следния адрес: http://www.foto.mattesh.com/2010-07-25-FluffFest

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Fluff Fest 2010

 1. Жорката каза:

  Евала, Вили. Ебахти доброто ревю и без да съм чувал нито една от групите, съжалих, че не съм бил там.

 2. discoXdancer каза:

  адмирации за репорта!!! Само 2 леки уточнения : wall of death-a и стейдживингите с надуваемата лодка(единственото добро нещо което кръститата направиха) бяха по време на сета на Витамин Х 🙂

 3. Skunksa каза:

  дам, прав си… сега ще го редактирам

 4. doomybg каза:

  Браво за ревюто!
  Явно е било страхотно преживяване.

 5. uncivilization каза:

  Поредното хубаво ревю 😉 Радвам се, че сте се размазали така на феста и да ти призная малко ме хвана яд, като ти чеох впечатленията 😀 хаха

 6. Az bih napisal po-razlichno review za Fluff. Grupite, koito nai-mnogo mi haresaha na festa bqha Comadre, Ampere, Punch, Vitamin X i Amen Ra. Kakto i riot-folk izpulnitelq Eric Ayotte, koito donese strahotno nastroenie i govori mnogo gotini neshta mejdu pesnite, v dopulnenie na prekrasnite im tekstove.

  V ponedelnik sled Fluff imashe mnogo qk koncert v Praga s nqkolko ot grupite, koito sviriha na Fluff i polqcite Regres, koito sa strahotna grupa. DIY Klub 007 beshe pulen do kraen predel. Predi nachaloto na koncerta organizatorite ni posreshtnaha s prekrasna vegan hrana, koqto vkliuchvashe vegan pizza, seitan, bageti, pasta i nqkolko panici s razlichni sosove. Sled kato se nahranihme obilno shouto zapochnaha Ruined Families ot Gurciq, koito scepiha sus svoq brutalen metalcore, povliqn po ravno ot Converge i Tragedy. Az ne mojah da moshvam na tehniq set, zashtoto trqbvashe da stoq na tqhnata merch masa, dokato svirqt. Sled tqh bqha Regres ot Polsha, koito svirqt energichen punk-rock sus straight-edge poslaniq. Da, straight edge punk rock!!! Sled Regres bqha francuzite Nine Eleven, koito bqha razmazvashti, a otpred se zaformi mnogo dobur mosh pit, kato vsichki v kluba bqha izpulneni s mnogo emocii i nastroenie. Sled Nine Eleven doide red za youth crew grupite Rearranged ot Rusia, Right Idea ot USA, River Side ot Angliq i oshte edna grupa, chieto ime ne pomnq. Posledni bqha Unrestrained ot Shtatite, koito razmazaha totalno i moshinga po vreme na tehniq set beshe brutalen. Mnogo silen set i mnogo dobri poslaniq. Sled koncerta beshe vreme za mnogo razgovori i veselie. Ta tova e na kratko, trqbva da vurvq sega, zashtoto otivam na Play Fast Or Don’t festival… i ne iskam da izturvam grupi kato Warcollapse i Encroached.

  Izvinqvam se za maimunicata, no nqmam kirilica tuk.

 7. Pingback: Another Breath « SofiaRebelStation

 8. Pingback: В рамките на месец - 10 държави, 100 групи, 1000 човеци : www.stoilov.org

 9. Pingback: Eric Ayotte « SofiaRebelStation

 10. Pingback: Anchor | SofiaRebelStation

 11. Pingback: Cruel hand в София | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s