Animal rights in hardcore punk

Пънка и хардкора, заедно с всичките си разновидности винаги са били нещо повече от музика, която само се слуша. Красотата на тези стилове винаги е била искреността и заеманата позиция от страна на бандите, които използват музикална форма, за да изпеят/изкрещят своите болка, гняв и други мисли или емоции. Посланието в хардкор пънка винаги е било значимо, социално отговорно и е провокирало множество младежи да си зададат конкретни въпроси и да погледнат света по различен начин.

Темите винаги са били разнородни – политика и социална критика срещу институциите или обществото; проблемите на младежта и злоупотребата с наркотици и алкохол, както и предложената алтернатива в лицето на стрейт едж течението; Do it yourself  (DIY) етиката и антикорпоративните настроения в цялата сцена и доста други. Една от най-значителните подобни теми е и тази за правата на животните, която макар и да е актуална и дискутирана още от средата на 17-и век и да има защитници като Ницше, Шопенхауер, Жан-Жак Русо, Имануел Кант, Джереми Бентам, то ние ще я разгледаме единствено в контекста на щатския хардкор пънк.

Бих искал да отбележа, че макар и тази тема доста често да бива обвързана и с вегетарианска и веганска пропаганда, както и бива разглеждана и като пряко свързана с темата за правата на човека, то ние от Sofia Rebel Station нямаме намерение да пропагандираме подобни идеи или да влизаме в подобни дебати. Един от членовете на екипа е вегетарианец, а другите двама – не, но подкрепят решението и личния избор на всеки един човек, без да поставят под въпрос или критика подобни решения.

Правата на животните в контекста на пънк музиката придобиват популярност още в началото на 80-те години, като песни на подобна тематика правят английски банди като Crass, Conflict, Icons of filth, Anthrax и Flux of pink Indians, както и щатски пънк и хардкор банди като MDC и Crucifix, подкрепени също от личната позиция на хора като Ian MacKaye (Teen idles, Minor Threat, Embrace, Fugazi) и други представители на сцената в DC. Пост-пънк банди като The Smiths (с техния албум Meat is murder от 1985-а година), както и хип-хоп изпълнителя KRS-One от Бронкс. Хардкор сцената в Ню Йорк за пръв път изразява загриженост по въпроса чрез текстовете на банди като Cro-mags и Cause for alarm.

Към края на 80-те години проблемът е разглеждан от много от youth crew банди, като Youth of today, Insted и Gorilla Biscuits, a темата е продължена и през 90-те от вокалистна на Youth of today, Рей Капо в новият му проект – кришнакор бандата Shelter. По това време се наблдава и сливане на вегетарианството към стрейт едж етиката. Огромна роля изиграват и Vegan reich, които оказват огромно влияние с техните крайни текстове и послания относно правата на животните, веганизма и политиката, като започва да се пропагандира и идеята за „пряко действие” спрямо корпорации, които извършват тестове върху животни, а дават и начало на т.нар. “Hardline” движение (което не трябва да се бърка с хардлайн стрейт едж-а, a идва от името на Hardline Records, която е основана от Шон Мутаки, вокал на Vegan reich), което предизвиква доста противоречиви реакции спрямо пропагандираните радикални идеи относно околната среда, правата на животните, абортите, религия, политика и разбира се – подтикването да се започне с „прякото действие”.

С настъпването на 90-те години в сцената се намесват и организации като PETA (People for Ethical Treatment of Animals), които започват да осъществяват активна пропаганда по организирани от тях концерти, като раздават листовки и други материали на заинтересованите младежи. Увеличава се и заинтересоваността на самото общество, а вегетариански и вегански продукти се появяват и в големите вериги магазини. Това е и момента, когато се появява и най-познатата в мейнстрийма група – силно метъл повлияните титани Earth crisis, които получават трибуна за изява в мейнстрийм медиите, като се появяват в предавания на CNN и MTV, като успяват да представят своите виждания за правата на животните пред много по-обширна аудитория. Други банди от това време, които също дават своя принос са Rorschach, Framework, Chokehold, Warcry, Day of suffering, Birthright, 108, споменатите Shelter и доста други.

С добиването на популярност, както и с все по-крайните и агресивни текстове, сред публиката на хардкор концертите добиват популярност и по-крайните и войнствени организации от рода на ALF (Animal Liberation Front), ADL (Animal Defense League), Earth First! и Sea Sheperd Conservation Society, като доста хардкор младежи стават и техни активни членове.

(Това е песен на българската хардкор група Резервен план, която е посветена на ALF)

С края на 90-те години и началото на новото хилядолетие се появява и нова генерация от банди, които разглеждат проблемите на животните и техните права, като такива са Ceremony, 7 Generations, Risen,  xKingdomx, Gather и много други. Но определено може да се каже, че липсва група, която да придобие култов статус и да предизвика остри дебати и противоречиви реакции, както успяват да направят Earth crisis, които често са били замеряни с месни и млечни продукти от хора, които не са съгласни с техните радикални възгледи. Въпреки всичко се намират и доста младежи, които започват да се занимават и с т.нар „direct action”, докато участват в споменатите по-горе организации, като атакуват и освобождават животни от корпоративни лаборатории, ферми за кожи и всякакви други дейности, които биват квалифицирани като незаконни, а в САЩ са възприемани от властите като терористична организация, а членовете са постоянно следени, като доста лежат и в затвора като следствие на техни акции.

Ще си позволя да ви преведа едно изказване на Грег Беник, който е вокал на стрейт едж бандата Trial, както и писател, продуцент на документални филми и оратор:

„За мен количеството на страдание на този свят е безкрайно и мисията на моя живот е да помогна това страдание да бъде намалено, както и колкото мога. Когато говорим за животни, които нямат възможност да въздействат на околната среда според техните желания и нужди, за мен е очевидно, че за да живея живот, чиято цел е да има по-малко страдание, то аз трябваше да променя моят начин на живот и възприемане на света относно подкрепата на компании, които печелят чрез убийство или измъчване на животни.”

За да завършим подобаващо тази статия, ние от екипа на Sofia Rebel Station сме ви подготвили и една малка, импровизирана изненада и тя е, че всеки един от екипа подбра по 4 любими свои песни, които са на тема „права на животните” и сглобихме една съвсем импровизирана компилация:

Sofia Rebel Station – Animal rights compilation (натисни ТУК за сваляне)

xjohnnyblackx:

Subhumans – Evolution

Gorilla biscuits – Cats and dogs

Chokehold – Burning bridges

MDC – Corporate deathburger


Skunksa:

Rorschach – Pavlov’s dogs

Cause for alarm – Animal rights

Gather – Glimpses of Hope

Larm – Animals have feelings too


JollyStomper:

Battle of disarm – For animals

Ripcord – Vivisection

Icons of filth – Vivisector

Conflict – This is ALF


В случай, че искате да научите повече или да помогнете по някакъв начин, моля, посетете някой от следващите линкове:

Етиката за правата на животните (Straight from the inside blog)

Право на живот

Animal Rescue Sofia

Организация за защита на животните „Четири лапи“

dailapa.dog.bg

Осъзнаваме, че това е малка част от всички възможни източници на информация, организации и т.н., но нека да бъдат просто една отправна точка.

Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Animal rights in hardcore punk

 1. Браво, супер статия, дано хората, четящи блога да се зарибят.

  Трудно е да се обхванат тези неща, защото почти няма разновидност на хардкор-пънка, в която правата на животните и вегетарианството да не намират почва. В горната статия се започва с анархо-пънк сцената от банди като Crass, Flux, Icons of Filth и т.н., а после до края ѝ става въпрос само за стрейт едж хардкор сцената, като са изпуснати кръст и грайндкор жанровете, които 99% са animal rights. Не се споменават и UKHC бандите, както и най-силната веган стрейт едж сцена в Европа в средата на 90-те, която е в Швеция и особено Умео, където излизат Refused (които също се появяват по MTV и стават големи като Earth Crisis), Final Exit, Abhinanda, Step Forward и т.н.

  Изпусната е и една от най-важните Хардлайн банди, които още от 1989 година започват да правят метълски веган стрейт едж хардкор, доста преди Earth Crisis. Raid от Тенеси. Те полагат основите на стила и са много важна банда, въпреки че имат лайнарски текстове против абортите, и въпреки че в момента са абсолютни конформисти, никой от групата не е веган и не му пука за сцената.
  http://straightfromtheinside.wordpress.com/2008/09/16/raid/

  От средата на 90-те има още много култови банди, освен Chokehold, например Downcast, Struggle, Mouthpiece, Racetraitor, Endpoint, Avail, Groundwork, Frail, Threadbare, Split Lip, 7th Generation, Disembodied, Unbroken, Strife… а също и велики хардкор банди, клонящи повече към кръст сцената, като Los Crudos, Dropdead… Любими са ми и групите около колектива CrimethInc., като Trial, Catharsis, Zegota, Umlaut.

  Ето малко видеота:


  „С добиването на популярност, както и с все по-крайните и агресивни текстове, сред публиката на хардкор концертите добиват популярност и по-крайните и войнствени организации от рода на ALF (Animal Liberation Front), ADL (Animal Defense League), Earth First! и Sea Sheperd Conservation Society, като доста хардкор младежи стават и техни активни членове.“
  Това не е вярно. Animal Liberation Front и подобни групи съществуват още от края на 70-те и пънка (Crass и техните последователи) е свързан с ALF още от 1979 година.

  За доказателство ето едно видео от 1980 г.

  „С настъпването на 90-те години в сцената се намесват и организации като PETA (People for Ethical Treatment of Animals), които започват да осъществяват активна пропаганда по организирани от тях концерти, като раздават листовки и други материали на заинтересованите младежи.“
  Това също не е вярно. PETA и мейнстрийм активизма винаги са били силно недолюбвани и дори мразени сред ъндърграунд хардкор/пънк сцената. PETA наистина пропагандира сред „пънк сцената“, но не сред ъндърграунда, а сред такива като Rise Against, Good Charlotte, Anti-Flag, Goldfinger, Fall Out Boy и др., т.е. не сред истинския ъндърграунд, където получава сериозна критика.

  И е интересно да се отбележи, че Анди Хърли, барабаниста на поп-иконите Fall Out Boy е веган стрейт едж и свири на барабаните в „Jihad“ EP на Vegan Reich, а също е свирил и в Racetraitor, xDeath or Gloryx, Burning Empires, анархо-примитивистката група .killtheslavemaster и за кратко е и в Birthright.

  Айде ще спра до тук 🙂

  Само за финал да пусна текста на една супер пънкарска animal rights песен, на една от най-култовите хардкор/пънк банди за всички времена :)))

  Crash the pose

  Put my dickhead in tofu
  Put Soya sauce, and then you are happy
  Vegetarian

  Crash the pose
  Crash the lie

  Don’t eat this! Don’t eat that
  I don’t have to obey you
  I’m satisfied to eat

  Crash the pose
  Crash the lie

  Eat meat
  Fuck off the vegetarian
  Crash the pose

  Posh stupid people, don’t say anything
  Spent much money to buy nature
  Don’t be satisfied
  Crash the pose

  Whale and human flesh, if I get hungry
  I eat them, eat them, eat them

 2. забравих да пусна и линкове към още едно филмче за веган стрейт едж сцената от 90-те, където участват банди като The Set-Ups и 7th Generation.

  част 1 – http://www.youtube.com/watch?v=fYGiZRMqEiw
  част 2 – http://www.youtube.com/watch?v=H4h8fVVUfLc
  част 3 – http://www.youtube.com/watch?v=9cdQOmX9hCc

 3. Skunksa каза:

  Привет,

  темата е неизчерпаема, затова и се опитах да обхвана някаква част, но за кръст сцената би било редно да се пише отделен материал, а относно критиката за организациите – знам, че съществуват от доста време, но споменавам, че много младежи се присъединяват от хардкор сцената, под влиянието на текстовете на групите. 🙂

  PETA също са разпространявали доста пропагандна литература по концертите, според моите източници. Естествено няма как да съм пряк свидетел. 🙂

  Едит: също ще направя една редакция, за да оправя една грешка, която ми беше посочена, а именно, че статията се отнася за щатската хардкор сцена, което съм пропуснал да отбележа, а има още толкова много което да се изпише. 🙂

 4. Изпуснати са и най-големите!!! – Culture
  http://diy.aresistance.net/content/view/353/232/

 5. ... каза:

  Никога не съм подкрепяла стрейт едж , веган и вегетарианците.Особено в по-крайните им форми.
  Искрено се радвам, че статията не критикува личния избор на хората, да бъдат такива, каквито са без да бъдат осъждани.

  Без никакви специални знания и информация за организациите, музиката, теченията, ще кажа че всеки би трябвало да заеме по-твърда позиция за правата на животните, защото това е една проста човешка проява.Не става въпрос за неядене на месо, вманиачаване в хранителното съдържание, пропаганда и тн. крайни прояви, които се срещат често и са супер дразнещи, а за едно по-нормално поведение с уличните кучета/котки, отношение към лова на птици и бозайници, използването на животни за лабораторни изследвания и тн.

  Съжалявам за евентуални неточности, но всичко това е излязло от душата ми, без никакъв коректив.

 6. Yanis каза:

  Статията е супер! Върнах се малко назад към веган стрейт еджа. Който се интересува, продавам суитчър на Morning Again ХL, може и един на Culture, въпреки че с него ще ми е по-трудно да се разделя хаха.

 7. Янчоооо, искам суичъра ти на Culture 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s