CONFUSE

Япония е.. така да го кажем първата не-европейска страна, която започва да развива автентичен хардкор-пънк ( като изключим САЩ ). На  хиляди километри от европейските територии се заражда едно чудовище, което, надявам се и в други постове, ще наричаме японската сцена. Пословична, по своята същност, грамадна, по своите размери, безкомпромисна и с точно определен СВОЙ стил сцената на острова започва да придобива чудовищни размери. Изкушавам се да кажа в тези встъпителни думи, че не само хардкор-пънка има такива мащаби в Япония. Страната на Изгряващото Слънце е дом и на огромна ска-пънк, Ой!, скинхед сцена.. Алтернативните субкултури са на почит при младежите от многомилионната азиатска държава.

Разбира се е налудничево да си помислим, че за кратко време може да се обхване дори представителна извадка от групите, по своето същество – хардкор-пънк банди от Япония. Искам да отбележа, че в световен мащаб острова стои на едно първите ТРИ челни места за такава музика … и по численост.. и по качество.

Групата, която искам да ви представя е точно толкова култова, колкото и цялата Японска сцена. Тя е култова и за всички радикални по малки суб-сцени – кръст, грайнд, нойзкор. Представям ви CONFUSE !

Абсолютно съм наясно, че се захващам с трудна задача – да ви представя в следващите няколко пъти НАЙ-ОСНОВНИТЕ японски кръст-грайнд-хардкор-траш-пънк групи ( малко дълго опредление 🙂 ) за това и изборът ми първата такава да е именно CONFUSE беше плод на не много дълъг размисъл.

В патоса си около японската сцена не считам за нужно да ви представям биографични данни за това само мимоходом ще спомена, че за мен това е групата, която може да се определи само с едничкото ПЪЛЕН УЖАС !!! От хора, които са се запознавали с творчеството им или с част от него съм чувал реплики от : “ За първи път ми се случва да прекратя песен по средата “ и “ Това музика ли е изобщо ?!? “ до “ Не съм сигурен какво точно е това… “ и “ Велики ! “ Не смятам, че ще са много лаиците в кръст-пънка, които изведнъж ще „лапнат“ по това безумие, но съм сигурен, че  ценителите ще дадат заслужено висока оценка на една група, която доказва твърдението, че този музикален период е “ най-шумният “ по-принцип и изцяло.

Кръст, нойзкор, трашкор, хардкор, хардкор-пънк… всичко това само в едно издание… всякаш излязло от ада. Е, ако все още не сте се разубедили напълно или тъкмо напротив – CONFUSE – “ INDIGNATION „

Един запис от 1984г. … личното ми мнение едно от най-добрите неща издавани някога в този стил. Странно и себеотричащо се спокойствие лъха от хаотичния шум на CONFUSE. Това наистина, ама НАИСТИНА е за напреднали.

About JollyStomper

Не поглеждай назад - там няма нищо. Нито крачка напред - избягваш всички.
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to CONFUSE

 1. destrudo каза:

  Напук на предупреждението, че е за напреднали, реших да ги чуя. Равносметка дори само от една песен? За минута и 20 секунди ми се причу последователно ( а после и сите вкупом ) трошене на стъкло, катастрофа между експресен влак и тир, оркестър моторни резачки, междублокова свада, картечница, бомбардировка, земетресение в Хаити и щурм на танкова дивизия. Сравнено с тия юнаци дори звук от дъскорезница може да ти се стори като славейова песен О.о Обаче пък после връщах всяка песен по няколко пъти и не съм сигурна дали думата ‘харесвам’ е уместна, но определено с всяко следващо слушане ми се струваха все по-търпими, макар да продължавах да имам чувството, че някой ми забива тирбушон в ушите. Във всеки случай не съжалявам, че им отделих време.

 2. JollyStomper каза:

  Супер си! Определението ти е доста точно.. Всъщност аз направих една грешка, че не споменах, че Confuse са уважавани от японската и световна хардкор-пънк/ кръст/нойзкор сцена именно заради тези свои записи. Те са преиздавани доста пъти… Иначе бандата има и други албуми, като последният преди да се разпаднат звучи като модерна хардкор група ( дори лигава бих казал )… Странно а ?
  Е не е толкова странно като се има предвид, че самите Confuse в днешни дни се разкарват насам натам с разни скъпи дрешки.. 🙂

 3. discoXdancer каза:

  явно съм напреднал хахахаах готина банда са.не любима,но все пак…. пуснете Frigora и Screaming Noise,много ми напомнят на confuse

 4. Pingback: GAUZE « SofiaRebelStation

 5. Pingback: Crude SS | SofiaRebelStation

 6. Pingback: Disclose/Framtid split | SofiaRebelStation

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s